Przepis na 2 porcję.
Składniki:
Cukinia
Pół szklanki kaszy kuskus marki kupiec
pół papryki czerwonej
Parę pieczarek
1 mała marchewka
Por –zielona cześć
Dymka
Żółty ser
Oliwa
Sól i pieprz
Myjemy
i osuszamy cukinię, kroimy w łódeczki albo jak widać na ilustracji.
Wydrążamy miąższ. Całą cukinię nacieramy oliwą. Na patelni smażymy
pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę, oraz por i dymkę. Kaszę kuskus
zalewamy wrzątkiem z dodatkiem curry i kostki rosołowej. Czekamy 5 minut
aż kasza napęcznieje. Żółty ser i ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę.
Wszystko razem mieszamy (kaszę z warzywami i serem), doprawiamy wg
uznania i nadziewamy cukinię. Na sam wierzch dajemy żółty ser. Tak
nadzianą cukinię wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
Pieczemy aż skórka cukinii się pomarszczy (około 20 – 30 minut).
Cukinię możemy podawać z sosem pomidorowym.
Cukinię możemy podawać z sosem pomidorowym.
Nadziewana cukinia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz