Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 22 maja 2012

Gazpacho (pomidorowy chłodnik)

Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku. 

Składniki:
około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)
cały ogórek zielony  (obrane ze skórki)
Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)
2 -3  ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 duża cebula
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)
listki świeżej bazylii
sól, biały pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Pomidory parzymy  wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą. 
Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.
Mus delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią. 

Jeśli nam zostanie na drugi dzień trochę gazpacho, możemy wymieszać je z żelatyną i zrobić galaretki. Przepis na t danie w kolejnych postach.
Gazpacho


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz