Gazpacho to tradycyjny,
andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem
papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku.
Składniki:
około 80 dag
dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)
cały ogórek zielony (obrane ze skórki)
Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po
upieczeniu obrana ze skórki)
2 -3 ząbki
czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 duża
cebula
2 łyżki
octu winnego
3 łyżki
oliwy z oliwek
1/2 l
soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)
listki
świeżej bazylii
sól,
biały pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw
oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą.
Pozostałe warzywa,
z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.
Mus delikatnie mieszamy z
odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią.
Jeśli nam zostanie na drugi dzień trochę gazpacho, możemy wymieszać je z żelatyną i zrobić galaretki. Przepis na t danie w kolejnych postach.
Gazpacho |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz