Składniki:
pół kilo wędzonego boczku
2 kg ziemniaków
2 szklanki naturalnego zakwasu z mąki żytniej, czosnku - może być z otrębami (bez dodatku octu)!
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
1 łyżka vegety
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz
kilka suszonych grzybków
suszony majeranek
Podgotować boczek około 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka gotować z Vegetą, liśćmi laurowymi, zielami, ząbkami czosnku i boczkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlać zakwas i zagotować. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Później dodajemy do zupy i razem wszystko gotujemy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dajemy suszony majeranek :)
Zalewajka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz