pstrąg w ziołach i czosnku |
Składniki na 2 porcje:
2 całe pstrągi
4 ząbki czosnku
wiązanka natki pietruszki
4 łodygi tymianku
dużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka)
2 gałązki rozmarynu
4 łodygi tymianku
kilka liści szałwii (można pominąć)
sól (u mnie morska jodowana)
pieprz
2 łyżki masła
1 cytryna
Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii... Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu możemy rybkę posmarować masłem ziołowo - czosnkowym własnej roboty. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze w tej rybce:)
do środka ryby dajemy zioła |
zawijamy ryby w folię |
uwielbiam pstrąga z mnóstwem ziół,sama często kupuję świeżego pstrąga w Lidlu i piekę na grillu.
OdpowiedzUsuńcudowna rybka, pieknie podana achhh jak mi ślinka kapie:)
OdpowiedzUsuńpiekny rybek i cytrynka musi byc pyyyyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że nigdy nie piekłem pstrąga, chyba czas to w końcu nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że skosztuję tego specjału już w najbliższym czasie :) zrobię identycznie tylko z grilla :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) u mnie było by to fajne na śniadanko :) Ale czy skosztuje tego mój mąż ? jak zrobimy to zobaczymy:)
OdpowiedzUsuń