Składniki:
3 szklanki maki
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego
1 czubata łyżka kakao
około 10 mandarynek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka mleka mleka lu śmietanki
mięta do dekoracji
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki). Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania.
ciasto po upieczeniu, bez polewy |
ciasto z mandarynkami |
Ale ciekawy przepis , z mandarynkami to ja jeszcze nie piekłam ciasta:)
OdpowiedzUsuńwygląda super! nie piekłam jeszcze ciasta z mandarynkami:)
OdpowiedzUsuńWyglada swietnie! Mysle, ze na swiatecznym stole tez by sie sprawdzilo.
OdpowiedzUsuńfaktyczna można zrobić takie ciasto na święta, ponieważ cytrusy kojarzą mi się właśnie ze świętami. jak byłam dzieckiem było ciężko o nie, ale w ten wyjątkowy okres zawsze były na stole :)no i witaminka C dobrze robi w zimowy czas :)
UsuńNigdy nie piekłam nic z mandarynkami, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKusi mnie to ciasto... Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńupiekłam dziś, trochę się rozczarowałam.. te mandarynki moim zdaniem popsuły cały smak.
OdpowiedzUsuńOlu, mnie smakowało. serio :( może miałaś zbyt kwaśne albo gorzkie owoce? każdy ma inne podniebienie :) pozdrawiam :)
Usuń