Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii


Prosta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :)

Składniki:
1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)

2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściach
pół pora
pół szklanki orzechów pinii- prażonych na suchej patelni (można zastąpić orzechami włoskimi - są tańsze)

4 pomidory obrane ze skórki
sery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią
200 ml śmietanki kremówki

2 jajka
olej do smażenia

2 ząbki czosnku
suszona bazylia

sól, pieprz

Makaron gotujemy na wpół miękko. Szpinak podsmażamy na oleju z czosnkiem oraz pokrojonym porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut.


na makaron ze szpinakiem układamy sery.
gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii

4 komentarze:

  1. fantastyczne danie ma wszystko co uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przesmaczne! Jestem zachwycona. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie!
    z całą pewnością smakuje równie wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślina mi pociekła,chyba zaraz zjem ekran :)

    OdpowiedzUsuń