Przepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :)
Składniki na farsz:
0,5 kg kurzych wątróbek
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Składniki na pieczoną kaczkę:
1 cała kaczka
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
sól, pieprz
Farsz: gotujemy kurze wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia.
Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami.
kaczka po upieczeniu |
kaczka po rozkrojeniu z farszem |
super...mniam.....
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
Usuńo ja tez mam kaczke a twoja wyglada zachecajaco i smaczny farsz :)
OdpowiedzUsuńMnie farsz troszkę odstrasza, ponieważ nie lubię wątróbki. Ale za to mój mąż lubi, więc może zrobię specjalnie dla niego. Niedługo ma urodziny.
UsuńApetyczna ta kaczusia
OdpowiedzUsuńdzięki mistrzu :)
Usuńmoże zaliczam się do nielicznych, ale uwielbiam wątrubkę, mogłabym ją jeść codziennie. A upieczenie całej kaczki to jedna z moich pozycji z listy "do zrobienia w 2013 :)
OdpowiedzUsuńja także uwielbiam wątróbkę, od dziecka :)
Usuńaaaaaaa juz sobie wyobrażam jak musiała smakować!aaaaa:D a ja tak kocham kaczkę:D
OdpowiedzUsuńw takim wydaniu jadłam tylko indyka, a kaczka musi smakować o niebo lepiej;)
polecam też gęś :)
UsuńPysznie wygląda i chyba tak smakuje,kupiłam już kaczkę w Lidlu i właśnie biorę się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńsuperowo :)
UsuńHej. Moja mama dodaje jeszcze "szpek" tzn. szynke szwarcwaldzką dodaje niesamowitego aromatu i smaku z wątróbką kilka plasterkow dosłownie pokrojonych w kostke.
OdpowiedzUsuńciekawa nazwa "szpek" znowu czegoś się dowiedziałam :)
Usuńplus śliwka suszona
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńWitaj, właśnie piekę kaczkę, dodatkowo obłoże ją jabłkami, które dodam trochę później. Moja babcia zawsze do twojego farszu dodawała troszkę gałki muszkatołowej, co robię i ja. Farsz jest wtedy bardziej wyrazisty. Do jednej kaczki do farszu daję 2 pęczki pietruchy, co poprawia jego smak. Uwielbiam tak przyrządzoną kaczkę. Przepis serio wart uwagi i polecam wszystkim obydwie wersje.
OdpowiedzUsuńsuper podpowiedź! :)
Usuń