W zamrażalce została mi biała kiełbasa ze świąt. Postanowiłam zrobić z niej nadzienie do schabu. Schab podałam na sałatce ze szpinaku i fiołków ponieważ jestem kwatożerna :) trwa jeszcze sezon na dziki czosnek (rośnie u mnie w ogrodzie) więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :)
Składniki:
- 1 kg ładnego schabu bez koś
- 3-4 pęta białej, surowej kiełbasy
- 6 plasterków boczku
- 1 jajko
- ok. 1 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki siekanego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonego majeranku
- olej do smażenia
- sznurek
1 opakowanie świeżego, młodego szpinaku
garść fiołkówgarść stokrotekwinegret
Białą kiełbasę pozbawiamy z osłonek. Mięso z kiełbasy mieszam z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem dzikim oraz suszonym majerankiem. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Schab rozcinamy wzdłuż na jeden duży płat i lekko rozbijamy aby uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem oraz majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny pod przykryciem. zasada jest jedna na 1 kg mięsa pieczemy go 1 h. Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 - 15 minut. Potem śmiało możemy kroić. dobry jest na ciepło do obiadu jak i na gorąco.
Ja swój już zimny i pokrojony schab podałam na świeżym, młodym szpinaku z fiołkami (fiołki są jadalne) oraz stokrotkami (także są jadalne) i całość skropiłam winegretem.
nadziewany schab biała kiełbasą |
Pięknie prezentuje się schabik na takim "dywanie"i w dodatku jadalnym :)
OdpowiedzUsuńdziękuję. w sumie kwiaty az tak dobre nie są....ale są piękne :)
UsuńPięknie podane :)
OdpowiedzUsuńdzięki, pozdrawiam słodko :)
UsuńNie miałam okazji jeszcze jeść kwiaty, czy one są lekko słodkawe? Schabik prezentuje się wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńnie są słodkie :( są raczej gorzkie, jak zwyczajne zielsko...
Usuńale z kwiatów można zrobić pyszny, słodki syrop albo marmoladę :)
Fiolki pije :)) a schabik wyglada obłędnie!!
OdpowiedzUsuńjeśli robisz z fiołków syrop to juz pędzę do Ciebie...:)
Usuńno pomysł bombastyczny!:D musze przetestować taki schabik:) już mi się podoba
OdpowiedzUsuń"bombastyczny" hehe podoba mi się to określenie :)
UsuńZdecydowanie moje smaki :) uwielbiam takie mięcho :)
OdpowiedzUsuń