Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 30 maja 2013

Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą


Miały być ze świeżymi figami, ale żeby dostać coś świeżego w moim mieście trzeba mieć nie lada wielkie szczęście. Ale z gruszką przynajmniej wygląda bardziej okazale ;) 

Składniki na ciasto na 4  porcje:
200 g masła
300 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ciepłej wody
2 żółtka


Dodatkowo:
4 gruszki

200 g sera gorgonzola
100 ml śmietanki kremówki 30 %
4 plastry szynki parmeńskiej


Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 10 minut. Na złoty kolor.
Do podpieczonych mini tart wkładamy obraną gruszkę z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pozostawiamy ogonki. Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut. 

owijamy gruszki w szynkę
przed pieczeniem


mini tarty z gruszką i gorgonzolą

6 komentarzy:

  1. Wygląda jak z najlepszej restauracji!

    Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, nie jestem specjalistką od dobrych zdjęć, więc to duży komplement dla mnie :)

      Usuń
  2. Jutro pieke, ale nie mam nic na kształt Twoich foremek.
    Moge użyć takiej dużej formy do Muffinków ?
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie, chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyj czegokolwiek co jest żaroodporne i w czym zmieści się gruszka. jeśli gruszka nie będzie się chciała zmieścić to ją troszkę pookrawaj :)
      już zaglądam do Ciebie :)

      Usuń