Miały być ze świeżymi figami, ale żeby dostać coś świeżego w moim mieście trzeba mieć nie lada wielkie szczęście. Ale z gruszką przynajmniej wygląda bardziej okazale ;)
Składniki na ciasto na 4 porcje:
200 g masła
300 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ciepłej wody
2 żółtka
Dodatkowo:
4 gruszki
200 g sera gorgonzola
100 ml śmietanki kremówki 30 %
4 plastry szynki parmeńskiej
Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 10 minut. Na złoty kolor.
Do podpieczonych mini tart wkładamy obraną gruszkę z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pozostawiamy ogonki. Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut.
owijamy gruszki w szynkę |
przed pieczeniem |
mini tarty z gruszką i gorgonzolą |
Wygląda jak z najlepszej restauracji!
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
dziękuję, nie jestem specjalistką od dobrych zdjęć, więc to duży komplement dla mnie :)
Usuńsuper pomysł:)
OdpowiedzUsuńdzięki. oczywiście zrodził się nagle :)
UsuńJutro pieke, ale nie mam nic na kształt Twoich foremek.
OdpowiedzUsuńMoge użyć takiej dużej formy do Muffinków ?
Pozdrawiam i zapraszam do mnie, chilicake.blogspot.com
użyj czegokolwiek co jest żaroodporne i w czym zmieści się gruszka. jeśli gruszka nie będzie się chciała zmieścić to ją troszkę pookrawaj :)
Usuńjuż zaglądam do Ciebie :)