Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Grillowane burgery z papryką i sos cebulowy



Pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale udało mi się w ten weekend zorganizować imprezę ogrodową.... pod namiotem :-P

Składniki na burgery:
0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu) 
1 cebula
2 ząbki czosnku 
1 duża, żółta papryka
szczypiorek
natka pietruszki
ok. 50 ml zimnej wody
sól
świeżo zmielony kolorowy pierz
olej do smażenia
dodatkowo pszenne bułki


składniki na cebulowy sos:
3 duże cebule

1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia



Burgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem i sosem.

Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut. Na sam koniec miksujemy.

burgery z papryką

4 komentarze:

  1. Uwielbiam grilla i mam nowy pomysł dzięki Tobie na urozmaicenie dań które na nim przygotowujemy:)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ obłędnie sie prezentują:) ślinka cieknie do ziemi;p

    OdpowiedzUsuń