Pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale udało mi się w ten weekend zorganizować imprezę ogrodową.... pod namiotem :-P
Składniki na burgery:
0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża, żółta papryka
szczypiorek
natka pietruszki
ok. 50 ml zimnej wody
sól
świeżo zmielony kolorowy pierz
olej do smażenia
dodatkowo pszenne bułki
składniki na cebulowy sos:
3 duże cebule
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Burgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem i sosem.
Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut. Na sam koniec miksujemy.
Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut. Na sam koniec miksujemy.
burgery z papryką |
Uwielbiam grilla i mam nowy pomysł dzięki Tobie na urozmaicenie dań które na nim przygotowujemy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
cieszę się bardzo :) pozdrawiam
Usuńwyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńależ obłędnie sie prezentują:) ślinka cieknie do ziemi;p
OdpowiedzUsuń