Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 15 czerwca 2013

Grillowany camembert z truskawkami i octem balsamicznym



Ta przystawka to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam pleśniowe sery oraz truskawki. Ocet balsamiczny i pieprz nadają rasowego charakteru :)

Składniki na 1 porcję:

1 ser camembert
10 truskawek
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka octu balsamicznego
listki świeżej mięty
świeżo mielony pieprz.

Camemberta grillujemy z obu stron an patelni grillowej. ok. 1 min z każdej strony. Truskawki kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy pokrojone truskawki. Smażymy aż truskawki puszczą sok i się rozpadną. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i jeszcze przez chwilkę smażymy. Podajemy z grillowanym camembertem. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy listkami mięty. 
camembert z truskawkami

3 komentarze:

  1. O rany! Ale cudnie, soczyście wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, u Ciebie na blogu także bardzo soczyście :)

      Usuń
  2. Ale zaszalalas-nie wpadlabym na takie polaczenie-rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń