Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Dietetyczne kotlety mielone z niskokalorycznym sosem cebulowo-pieczarkowym

Całe danie jest dietetyczne. W sam raz dla pań, które już myślą o wiszącym w szafie bikini :)

Składniki:
kotlety:
pół kilo mięsa indyczego, zmielonego
4 kromki razowego chleba
szklanka ciepłego mleka
jajko
bułka tarta najlepiej z razowych bułek 
sól, pieprz
czosnek granulowany - szczypta
natka pietruszki
liście czosnku niedźwiedziego
olej do smażenia

Sos:
około 10 pieczarek
duża cebula
sól, pieprz
szklanka do 1,5 wody

Razowy chleb moczymy w ciepłym mleku, około 20-30 minut. Surowe, zmielone mięso mieszamy z jajkiem, namoczonym chlebem, solą i pieprzem oraz granulowanym czosnkiem oraz natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim. Formujemy w rękach kotlety i obtaczamy w tartej, razowej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu aż do usmażenia. 

Podsmażamy na oleju pokrojone drobno w kostkę pieczarki i cebulę, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy przyprawami a następnie miksujemy. Ten sos jest bez mąki i bez śmietany!. Jest gęsty sam w sobie dzięki użycia blendera. Jedzonko podajemy z bukietem ugotowanych na parze warzyw np. z kalafiorem albo brokułami.
Mielone z indyka z sosem cebulowo - pieczarkowym

AKCJA KLOPSIKI!

3 komentarze:

  1. Prosze o dodanie bannera w poscie, bym mogla dodac przepis do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy4/04/2015

    w tym przypasdku polecam do kotlecików zdecydowanie sos 1000 wysp develeya, sprawdziłam ostatnio podczas przyjęcia także sprawdza się a przy okazji nie jest drogi, czekam na kolejne przpisy :) może coś odnośnie zupy krem>??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więc zapraszam do zakładki zupy, tam jest sporo kremów :)

      Usuń