składniki:
30 dag mąki
30 dag mąki
6 żółtek
kostka masła
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
kostka masła
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie:
opakowanie budyniu
opakowanie budyniu
mleko do budyniu
owoce
bita śmietana
cukiereczki do ozdoby
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier waniliowy i cukier puder oraz szczyptę soli -dokładnie wymieszać łyżką. Na środku mąki zrobić wgłębienie i dodać w nie żółtka. Następnie posiekać masło, dodać do mąki i żółtek. Zagnieść ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na stolnicy. Foremki na babeczki natłuścić, i wylepić nimi ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 15 minut, aż babeczki zrobią się złote. Babeczki można nadziewać na przeróżne sposoby.
Moja wersja nadzienia: do babeczek wlać przestudzony budyń (ugotowany wg przepisu z torebki, ja budyń wymieszałam z musem truskawkowym), dodać dowolne owoce np. (winogrona, truskawki, kiwi), można przyozdobić bita śmietaną oraz musem truskawkowym (zmiksowane truskawki świeże albo mrożone).
Kruche ciastka z budyniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz