Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Smażone jajka w skorupkach


Składniki:
Dowolna ilość jajek
Masło
Szczypiorek
Bułka tarta
Sól, pieprz
Oliwa do smażenia

Gotujemy jajka na twardo, studzimy, i przekrawamy na pół ostrym nożem jajka w skorupkach. Wyciągamy białko i żółtko, i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy pokrojone jajka ze szczypiorkiem i surowym żółtkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nadziewamy oczyszczone skorupki mocno przyciskając do dna skorupki. Na wierzch smarujemy masłem i obtaczamy bułką tartą (tylko wierzch). Smażymy od strony farszu na złoto – brązowy kolor.

Na fotografii widać dekorację z żółtego sera owiniętego w szynce i zawiązanego w wcześniej blanszowanym szczypiorkiem.
Smażone jajka w skorupkach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz