Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju
¼ szklanki gorącej wody
Szczypta soli
Farsz:
2 woreczki kaszy gryczanej kupiec
250 dag mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią ekspedientkę w sklepie o zmielenie mięsa np. gulaszowego)
Parę pieczarek
Mała cebula
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Farsz: gotujemy kaszę, na oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki z cebulką. Następnie mieszamy kaszę z surowym mięsem i pieczarkami i cebulką
Ciasto. Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem.
Ciasto. Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem.
Pierogi z kaszą i mięsem |
Co za słodka dziewczyna! Cud miód i paluszki lizać :)
OdpowiedzUsuń;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo i jakie smaczne cztery babeczki na zdjęciu profilowym - ach ten róż... :)
OdpowiedzUsuńPoza tym dziś na obiad robiłem takie pierożki MNIAM! (jedyna modyfikacja to do farszu łyżka smalcu z gęsi, łyżka sosu sojowego i łyżka sosu ostrygowego - dla wzbogacenia smaku i mięso miałem indycze mielone)
róż to wymysł fotografa, na co dzień jest mi obcy :) Twoja modyfikacja brzmi wyśmienicie :)
Usuń