Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Sakiewki z papieru ryżowego z kaszą gryczaną


Przepis na 2 porcje

składniki:
6 sztuk papieru ryżowego
1 woreczek kaszy gryczanej kupiec
1 mała marchewka
Dymka
Pół papryki czerwonej
Por –zielna część
Pół małej cukinii
Pieczarki
Oliwa
Szczypiorek
Sól i pieprz


Sos grzybowy

Składniki:
Pieczarki albo grzyby
Cebulka
Oliwa
Śmietana

Farsz: na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, cukinię, paprykę, dymkę i por. marchewkę gotujemy. Wszystko mieszamy z wcześniej ugotowaną kaszą.

Papier ryżowy moczymy we wrzątku przez 10 sekund. Na miękki już papier nakładamy łyżkę stołową farszu i zwijamy w sakiewkę. Związujemy z blanszowanym we wrzątku szczypiorkiem.

Sos grzybowy:
Jeśli zdecydujemy się na sos grzybowy, to najpierw moczymy suszone grzybki typu podgrzybki. Następnie grzyby gotujemy do miękkości. Wyciągamy grzyby i kroimy je w kostkę razem z cebulą. Grzyby i cebulę wrzucamy do smażenia na rozgrzany olej, chwilę smażymy a następnie zalewamy wywarem z grzybów, który uzyskaliśmy z gotowania. Gotujemy przez około pół godziny. Wyłączamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę.

Sakiewki z papieru ryżowego podajemy z sosem grzybowym albo pieczarkowym.
 
Sakiewki z papieru ryżowego

2 komentarze:

  1. Anonimowy4/19/2012

    Czarny sosik to ocet balsamiczny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest sos grzybowy z podgrzybków :), tylko zdjęcie wyszło dosyć ciemne.

      Usuń