Przepis na 2 porcje
składniki:
6 sztuk papieru ryżowego
składniki:
6 sztuk papieru ryżowego
1 woreczek kaszy gryczanej kupiec
1 mała marchewka
Dymka
Pół papryki czerwonej
Por –zielna część
Pół małej cukinii
Pieczarki
Oliwa
Szczypiorek
Sól i pieprz
Sos grzybowy
Składniki:
Pieczarki albo grzyby
Cebulka
Oliwa
Śmietana
Farsz:
na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, cukinię, paprykę, dymkę i
por. marchewkę gotujemy. Wszystko mieszamy z wcześniej ugotowaną kaszą.
Papier
ryżowy moczymy we wrzątku przez 10 sekund. Na miękki już papier
nakładamy łyżkę stołową farszu i zwijamy w sakiewkę. Związujemy z
blanszowanym we wrzątku szczypiorkiem.
Sos grzybowy:
Jeśli
zdecydujemy się na sos grzybowy, to najpierw moczymy suszone grzybki
typu podgrzybki. Następnie grzyby gotujemy do miękkości. Wyciągamy
grzyby i kroimy je w kostkę razem z cebulą. Grzyby i cebulę wrzucamy do
smażenia na rozgrzany olej, chwilę smażymy a następnie zalewamy wywarem z
grzybów, który uzyskaliśmy z gotowania. Gotujemy przez około pół
godziny. Wyłączamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę.
Sakiewki z papieru ryżowego podajemy z sosem grzybowym albo pieczarkowym.
Sakiewki z papieru ryżowego |
Czarny sosik to ocet balsamiczny ?
OdpowiedzUsuńto jest sos grzybowy z podgrzybków :), tylko zdjęcie wyszło dosyć ciemne.
Usuń