Bez tej zakąski nie wyobrażam sobie żadnego polskiego wesela ani zabawy sylwestrowej. :)
Składniki
0,5 kg świeżej, posiekanej drobno polędwicy wołowej
Składniki
0,5 kg świeżej, posiekanej drobno polędwicy wołowej
3 średnie ogórki konserwowe albo kiszone (wg upodobań)
1 duża cebula
3 duże grzybki marynowane (najlepiej podgrzybki)
pieprz
przyprawa maggi (czyste szaleństwo z mojej strony ;) )
3 żółtka
Świeże mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięsko mieszamy z 2 żółtkami, dodajemy pieprz i łyżkę przyprawy maggi. Przyprawione mięso dajemy do okrągłej, małej salaterki i używamy jej jako formy do nadania kształtu. W środku wykonujemy wgłębienie na trzecie żółtko. Cebulę, ogórki i grzybki drobno siekamy i dekorujemy gotowy tatar. Jedząc tatar mieszamy z żółtkiem i cebulą, ogórkiem oraz grzybkami. Danie idealne na zakrapiane imprezy ;)
Tatar z polędwicy wołowej |
pychaaaaaaaaaaaaa jak za dawnych lat, prawdziwy klasyczny tatar!
OdpowiedzUsuń