Przepis dostałam od mamy.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
10 jajek
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
700 ml soku marchwiowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
Masa śmietankowa:
250 g śmietany 36 %
1 op. galaretki pomarańczowej
Dodatkowo:
2 paczki delicji
wiórki kokosowe do dekoracji.
Wykonanie:
Ciasto:
jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 180 stopni C przez około 35 -40 min.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki.
Masa śmietankowa:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką.
Ciasto finał:
Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną masę śmietankową wyłożyć na delicje. Udekorować wiórkami kokosowymi.Ciasto z sokiem z marchewki i z delicjami |
jak z cukiernii, boskie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com