Składniki:
około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)
cały ogórek zielony (obrane ze skórki)
Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)
2 -3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 duża cebula
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)
listki świeżej bazylii
sól, biały pieprz
natka pietruszki do dekoracji
ponadto:
4,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanka bulionu
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą.
Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.
Mus delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki bulionu a kiedy spęcznieje należy ją podgrzać mieszając aż się rozpuści. (nie wolno jej zagotować). Gdy żelatyna lekko przestygnie wlać ją do gazpacho i dokładnie wymieszać. Gazpacho wlać do małych salaterek i schłodzić w lodówce aż do pełnego stężenia. Wykładać za pomocą noża na talerz. Galaretka świetnie smakuje z rożnymi typami sera!
Mus pomidorowy w galarecie |
właśnie dziś zjadłam kęs sernika w Pani wykonaniu, a oboje z moim panem jesteśmy łasuchami serników dlatego nie mogę się doczekać przepisu . przełykam ślinkę w oczekiwaniu
OdpowiedzUsuńniestety sernik był kupiony w cukierni w Raciborzu :)
Usuńmus genialny, na upały jedyny. cudowne
OdpowiedzUsuń