Składniki:
pół kilo mięsa mielonego - u mnie wieprzowo - wołowe
około 2 - 3 garści świeżego szpinaku opcjonalnie mrożony liściasty
2 łyżki bułki tartej
puszka pomidorów
1 koncentrat pomidorowy
2 łyżka mąki pszennej
1 litr bulionu
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
suszona bazylia
1 jajko
sól, pieprz
Mięso mielone
mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz wcześniej podsmażonym szpinakiem z
ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy w
dłoniach małe klopsiki. Klopsiki podsmażamy z obu stron i następnie wrzucamy
do gotującego się bulionu z liściem laurowym, zielem angielskim i
ząbkami czosnku. Gotujemy klopsiki w bulionie około 15 minut. Potem
dodajemy puszkę pomidorów w wraz z sokiem z puszki oraz koncentrat
pomidorowy. Później robimy zaklepkę z mąki i wody. Zaklepkę wlewamy do
sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy około 5 minut.
Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Klopsiki podajemy z makaronem spaghetti
Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym |
W dłoniach formujemy klopsiki z mięsa i szpinaku |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz