czwartek, 31 stycznia 2013

Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią


Lekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy

Składniki na 2 porcje:
pół opakowania makaronu z mąki razowej
3 garści świeżego szpinaku
pół małej cukinii
pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta
3 łyżki ziaren słonecznika
kilka pomidorków koktajlowych
pół papryki czerwonej 
1 duża cebula
1 łyżka masła
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej

składniki na sos:
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Nagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.

Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz i sos gotowy.

sałatkę polewamy sosem oraz posypujemy słonecznikiem. 

makaronowa sałatka ze szpinakiem i cukinią

wtorek, 29 stycznia 2013

Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem


Co robimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem. 

Składniki na ok 6 placuszków:
1 woreczek kaszy gryczanej
100 g wędzonego łososia
100 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
1 jajko
kilka listków świeżego szpinaku albo koperek
pieprz, sól
1 cytryna
olej do smażenia

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie kaszę mieszamy z 1 jajkiem i tartym parmezanem. Rozgrzewamy olej na patelni po czym smażymy po 1 łyżce kaszy z obu stron. Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju oraz studzimy. Następnie dorabiamy kleksy z jogurtu, układamy liście szpinaku albo koperek oraz plasterek wędzonego łososia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Placki można także upiec w piekarniku - jest wtedy mniejszy problem z przewracaniem na drugą stronę, bo w piekarniku pieką się od razu z obu stron.


placki z kaszy gryczanej z łososiem 
Walentynki 2013 - czym to się je?

niedziela, 27 stycznia 2013

Rozanielony deser...




Rozanielony, bo gdy go jem zanurzam się w najskrytsze marzenia... Jest taki dobry :) kiedyś robiłam podobny ale z dodatkiem śmietany oraz mięty. Gdyby ktoś był ciekawy poprzedniego przepisu, oto link: deser z kiwi i miętą


Składniki masa:
100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki o smaku kiwki albo agrestu
6 kiwi

Składniki mus:
4 kiwi
2 łyżki cukru pudru

Ponadto:
paczka kwaśnych żelków
1 kiwi - do dekoracji
biszkopciki

Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem a następnie dodać kiwki pokrojone w kostkę. Wystudzić.
Mus: 4 kiwi obrać, pokroić i zmiksować blenderem na jednolity mus. Dodać cukier puder by sos nie był zbyt cierpki. Na dnie pucharków układamy biszkopciki. Następnie zalewamy je masą. Na wierzchu polewamy musem z kiwi. dekorujemy plasterkami kiwi oraz żelkami.


deser z kiwi

sobota, 26 stycznia 2013

Bigos,ale nie ten z masterchefa ;)

To nie jest bigos jak z masterchefa o 100 składnikach :) To bigos, który nauczyła mnie mama, no może dodałam do niego z 3 składniki od siebie :) 
zasada jest jedna...im dłużej leży w garze, tym lepszy :) Składniki dodaję zwykle na oko, ale specjalnie dla Was, postaram się podać gramaturę :) 

Składniki:
2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem)
pół główki białej kapusty
1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna)
0,5 kg boczku wędzonego
0,5 kg kiełbasy jałowcowej
4 listki bobkowe
łyżeczka ziela angielskiego
4 kulki jałowca
łyżka suszonego majeranku
łyżka suszonego tymianku
2 cebule
ok. 15 grzybków suszonych
ok. 10 śliwek suszonych albo wędzonych
sól, pieprz
1 słoiczek przecieru pomidorowego

Kiszoną kapustę siekamy. Kapustę także siekamy na nożem. Wrzucamy do gara, zalewamy woda tak by przykryć kapusty. Dodajemy listki bobkowe, jałowiec, ziela angielskie, pieprz i gotujemy około. Gotujemy. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy grzyby do miękkości. Następnej je studzimy a potem kroimy w mniejsze części. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, później do niej wrzucamy grzyby pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz majeranek, tymianek i śliwki.  Wszystko mieszamy i  gotujemy 2 godziny. 
składniki
domowy bigos

piątek, 25 stycznia 2013

Pijane, smażone banany w czekoladzie


Zbliżają się walentynki, najsłodszy dzień w roku. może ktoś skorzysta z tego deseru i przygotuje podobny dla bliskiej mu osoby? 

 Składniki na 2 porcje: 
2 banany 
3 czubate łyżki cukru trzcinowego (u mnie z melasą) 
4 łyżki rumu 
sok z 1 cytryny 
1 tabliczka gorzkiej czekolady 
3 łyżki śmietanki kremówki 
2 łyżki masła 

Banany obieramy ze skórki, przekrawamy na mniejsze części. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Wrzucamy banany  skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy rum i chwile smażymy z obu stron. W kąpieli wodnej rozstawiamy czekoladę, dodajemy do niej kremówkę, mieszamy. Po chwili polewamy smażone banany. 

cytryna fajnie przełamuje słodycz bananów i czekolady oraz czuć aromat rumu. 
smażone banany w czekoladzie

wtorek, 22 stycznia 2013

Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa


Cytryna, czosnek, cebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)


Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach
  • 1 łyżka masła - do podsmażania
  • 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego
  • duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy)
  • 2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone
  • 50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów 
  • otarta skórka z połowy cytryny 
  • 4 ząbki czosnku (możemy dodać więcej) 
  • szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie pół łyżeczki kurkumy)
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz cytrynowy
Cebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan (ilość wg uznania oraz otartą skórkę z połowy cytryny, serki topione oraz szczyptę szafranu (albo pół łyżeczki kurkumy dla ładniejszej barwy). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki i kulki ziela po czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki. 

Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.
zupa cytrynowo - chrzanowa

Awangarda Smaku Zimowe szaleństwa

Deserowy consensus - Seromakowiec


Muszę śpieszyć się z dodawaniem na bloga przepisów ze świąt Bożego Narodzenia, bo za niedługo przecież kolejne święta :)
Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie.  Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) 



Składniki na spód:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 125 g masła
  • pół szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
Masa makowa:
  • 40-50 dag maku
  • 500 ml mleka
  • 4 białka 
  • szczypta soli do białek 
  • 1 szklanki cukru
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • dodatkowo 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 1 szklanki cukru
  • szczypta soli (do białek)
  • dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciasta
  • pół szklanki suszonej zurawiny

Spód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. 

Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. 
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy suszona żurawinę. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy łyżką. Następnie wykładamy masę serową i także wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie, następnie posypujemy cukrem pudrem
wałkujemy cienko ciasto
ciasto po upieczeniu
seromakowiec
Zimowe szaleństwa

niedziela, 20 stycznia 2013

Houskove knedliky - czeskie knedle

Uwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :)

Składniki:
20 dag mąki krupczatki
3 czerstwe bułeczki
1 jajko
łyżeczka soli
pół szklanki wody (może być gazowana)
1 łyżka masła 
pół szklanki mleka
10-15g drożdży
pół łyżeczki cukru 

Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz pół łyżeczki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak. Bułeczki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do ciasta. Odstawiamy ciasto w cieple miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz.) pod ściereczką. Z gotowego ciasta formujemy 2 - 3 wałki.W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Knedle wrzucamy do wrzątku  gotujemy 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy widelcem.
Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym.   
knedle gotujemy we wrzątku
czeskie knedle

sobota, 19 stycznia 2013

Sezamowe ciastka z daktylami


Już robiłam kiedyś podobne ciastka, tym razem zrobiłam z tureckimi daktylami. Są to ciastka " mniejsze zło" ponieważ nie zawierają cukru, mąki ani jajek. 

Składniki można dodać na oko :):
7 łyżek sezamu

4 łyżki płatków owsianych
kilka pokrojonych suszonych daktyli
1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych
1 łyżka suszonej żurawiny
2 garści posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka słonecznika
kilka pokrojonych suszonych moreli 

1 - 2 łyżki wody
około 3 łyżek naturalnego miodu


Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, układamy po 1 łyżce gotową sezamową mieszankę. Ciastka pieczemy a w zasadzie suszymy w piekarniku w 160 stopniach C około 20 minut. Patrzymy by ciastka się nie spaliły a raczej jedynie stwardniały. 



Zimowe szaleństwa

środa, 16 stycznia 2013

Do diabła z dietą! Pieczony boczuś :-P

W sklepie mięsnym na ladzie leżał taki ładny kawałek boczku, zerkał na mnie i dawał znaczące sygnały...:-P Po upieczeniu bardzo dobrze smakuje z konfitura z czerwonej cebuli, przepis tutaj: przepis na konfiturę

Składniki:

1 kg boczku surowego
1 łyżka suszonego majeranku
świeży tymianek
świeży rozmaryn
główka czosnku
4 łyżki oleju
sól,
świeżo mielony pieprz

Boczek myjemy, osuszamy a następnie wcieramy w niego oliwę, sól, pieprz oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy boczek na całą noc do lodówki. Na następny dzień pieczemy w 190 stopniach około 40 minut. 

pieczony boczek
Zimowe szaleństwa

wtorek, 15 stycznia 2013

Pudding chlebowy ze szpinakiem i kalafiorem

Co zrobić z czerstwym chlebem? ...pudding. A jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi na puddingu słodko, to proponuję pudding wytrawny :)


Składniki:
kilka kromek czerstwego, pełnoziarnistego chleba by wyłożyć dno naczynia (u mnie 4 szt.)
1 jajko
100 mleka (albo śmietanki) 
1 łyżka roztopionego masła 
szpinak - u mnie świeży - 2 opakowania
pomidory w puszce
pół ugotowanego kalafiora (można pominąć)
3 ząbki czosnku
pół cebuli
10 dag żółtego sera
garść orzechów włoskich albo piniowych
olej do smażenia
sól, pieprz

Wycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawimy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne wykładamy kromkami chleba bez skórki, zalewamy masą jajeczno-mleczną, następnie układamy różyczki ugotowanego kalafiora, podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem oraz pomidory z puszki. Całość posypujemy tartym, żółtym serem. Na wierzch układamy posiekane orzechy. :) Całość pieczemy w 200 stopniach C przez około 20 minut do roztopienia się sera. 
wykładamy dno naczynia chlebem
chleb zalewamy masą jajeczną


chlebowy pudding ze szpinakiem i kalafiorem

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem


Oto bogata w różne smaki sałatka. Od słodkości daktyli po cierpkość orzechów i słoność sera i szynki. Te danie można serwować również jako przystawkę.  

Składniki:
ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola)
kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek)
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto 
garść orzechów włoskich
1 duży pomidor albo kilka koktajlowych
1 ser z niebieską albo zielona pleśnią
sos balsamiczny albo zwyczajny winegret 
olej do smażenia

Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy paseczki sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Na półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym. 

sałatka z daktylami, orzechami i lazurem
Awangarda Smaku Zimowe szaleństwa

sobota, 12 stycznia 2013

Odchudzony pasztet drobiowy z karmelizowaną cebulą


Domowe pasztety i inne mięsne wyroby są o niebo lepsze od tych sklepowych. Przede wszystkim dlatego, że doskonale wiemy z czego one są zrobione.
Pasztet doskonale smakuje z marmoladą z cebuli, przepis znajdziecie tutaj: konfitura z czerwonej cebuli


Składniki:
1 cały kurczak ( u mnie 1,7 kg)
2 jajka
1 marchewka
1 pietruszka
2 czerstwe bułki najlepiej graham
500 ml mleka
2 cebule
4 łyżki masła
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz 

Kurczaka umyć i ugotować z marchwią, pietruszką, 1 cebulą oraz liściem laurowym, zielami angielskimi i solą. Następnie kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości i skóry. Bułki namoczyć w ciepłym mleku. Drugą cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą, marchewką i odciśniętymi od mleka bułkami. (pietruszki do pasztetu nie dodajemy). Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Następnie wyrobić rękoma. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Podawać z karmelizowaną cebulą. 



pasztet z kurczaka
Zimowe szaleństwa

Konfitura z czerwonej cebuli


Przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :)

Składniki:
4 duże czerwone cebule
2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)
100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka suszonego tymianku
szczypta soli i pieprzu do smaku
łyżka masła do smażenia

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy do miękkości czyli około 20 minut. Na sam koniec dodajemy cukier, dobrze mieszamy aż cukier się skrystalizuje a potem dodajemy ocet winny oraz tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny.

Do marmolady możemy dodać łyżkę borówek albo żurawiny. 


Konfitura z cebuli jest idealna do pasztetów. Jeszcze dziś podam przepis na dietetyczny pasztet z kurzego mięska. Mniam :) 



konfitura z czerwonej cebuli
Zimowe szaleństwa

piątek, 11 stycznia 2013

Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga!


Minęło pierwsze półrocze jak prowadzę bloga :) dlatego chciałabym przedstawić bloga w liczbach: 
- dodałam ponad 300 przepisów 
- otrzymałam ponad 700 komentarzy - zwykle pochlebnych :) 
- mam ponad 100 fanów na facebooku - mam nadzieję, że będzie Was więcej :) 

Wiele się nauczyłam na zasadzie prób i błędów ale także od innych cudownych blogerów, którzy mnie inspirują i wciąż podnoszą poprzeczkę :) 
Dziękuję moi kochani, że jesteście. 
Wspólnie wymieniamy się doświadczeniami i wrażeniami estetycznymi i smakowymi. Kocham Was :* 

Z tej okazji koniecznie musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) 

Składniki na biszkopt:
10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 
10 łyżek cukru 
pół szklanki mielonych orzechów włoskich 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
50 ml rumu 
50 ml wody 
szczypta soli 
pół łyżeczki octu 

Składniki na krem: 
4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 
1 łyżka rozpuszczalnej kawy 
3/4 szklanki śmietanki kremówki 
20 dag masła - miękkiego 
50 ml rumu 

dodatkowo: 
150 ml marmolady morelowej 
orzechy do dekoracji 
ziarna kawy do dekoracji 

Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. 

Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Na koniec dodajemy rum. Mniam :) Gotowy krem wkładamy na 30 minut do lodówki. 

Tort: Gdy Biszkopt się wystudzi przekrawamy na 3 placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.


tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą