Przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :)
Składniki:
4 duże czerwone cebule
2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)
100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka suszonego tymianku
szczypta soli i pieprzu do smaku
łyżka masła do smażenia
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy do miękkości czyli około 20 minut. Na sam koniec dodajemy cukier, dobrze mieszamy aż cukier się skrystalizuje a potem dodajemy ocet winny oraz tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny.
Do marmolady możemy dodać łyżkę borówek albo żurawiny.
Konfitura z cebuli jest idealna do pasztetów. Jeszcze dziś podam przepis na dietetyczny pasztet z kurzego mięska. Mniam :)
konfitura z czerwonej cebuli |
uwielbiam do kaczuchy :) Mniam :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Cos wspaniałego. Jem to dość często ponieważ pracuje w Holenderskiej restaurcji. Przepyszne przepis poprostu wymiata!
OdpowiedzUsuńAlez to musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńkupiłam w piątek siatkę czerwonej cebuli i miałam właśnie ją robić!
OdpowiedzUsuńPycha, ostatnio też robiłem wariację na temat konfitury z czerwonej cebuli :)
OdpowiedzUsuń