Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 12 stycznia 2013

Odchudzony pasztet drobiowy z karmelizowaną cebulą


Domowe pasztety i inne mięsne wyroby są o niebo lepsze od tych sklepowych. Przede wszystkim dlatego, że doskonale wiemy z czego one są zrobione.
Pasztet doskonale smakuje z marmoladą z cebuli, przepis znajdziecie tutaj: konfitura z czerwonej cebuli


Składniki:
1 cały kurczak ( u mnie 1,7 kg)
2 jajka
1 marchewka
1 pietruszka
2 czerstwe bułki najlepiej graham
500 ml mleka
2 cebule
4 łyżki masła
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz 

Kurczaka umyć i ugotować z marchwią, pietruszką, 1 cebulą oraz liściem laurowym, zielami angielskimi i solą. Następnie kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości i skóry. Bułki namoczyć w ciepłym mleku. Drugą cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą, marchewką i odciśniętymi od mleka bułkami. (pietruszki do pasztetu nie dodajemy). Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Następnie wyrobić rękoma. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Podawać z karmelizowaną cebulą. 



pasztet z kurczaka
Zimowe szaleństwa

14 komentarzy:

  1. nie ma jak domowy pasztet,choć drobiowego nigdy nie robiłam
    konfitura cebulowa genialny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny! Domowej roboty jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowitości. Polecam do tego yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawiam się nad konsystencją pasztetu, czy da się go rozsmarować?
    Poza tym wygląda naprawdę świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pasztet świetnie kroi się nożem, ale nie ma większych problemów żeby go także rozsmarować. gdyby był z wątróbek szłoby o wiele lepiej. ale postanowiłam zrobić jedynie z mięsa :) pozdrawiam :)

      Usuń
  5. nie ma to jak dobry, domowy pasztecik:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooojj poprosze kawaleczek wygląda tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł pysznie. Polecam! Zrobiłam dwie keksówki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. baaaaaaaaardzo się cieszę. ja następnym razem nie będę dodawać do pasztetu marchewki. bo wydawał mi się za słodki. a Tobie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis super a pasztet pyszny zawsze gości u Mnie na świątecznym stole.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis super,pasztet pyszny,zawsze gościu na Moim świątecznym stole.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy4/01/2015

    A jak długo taki pasztecik może postać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki domowy wyrób nawet do tygodnia :)

      Usuń