Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

sobota, 31 maja 2014

Zupa szpinakowa z pokrzywą i czosnkiem dziwnym


Szykuję się do kolejnej publikacji w naszym opolskim e-magazynie COOLMAG. Będę pisać o jadalnych chwastach! Dlatego od dawna przerabiam różne przepisy z udziałem tych cudownych zielsk ;) 
Pokrzywa zapewne jest Wam znana z kosmetologii a czosnek niedźwiedzi  w kuchni. A jedliście czosnek dziwny? Na szczęście w smaku w ogóle nie jest dziwny a wręcz przeciwnie bardzo dobry :) Jest bardziej delikatny od dzikiego. Znaleźć go można w ciemnych miejscach w lesie. 

Składniki:
włoszczyzna ( mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por)

1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściach
listki z 4 młodych pokrzyw
1 pęczek czosnku dziwnego
śmietanka do zabielenia zupy
1 łyżka tartego chrzanu
sól, pieprz
1 łyżka masła


Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym jajkiem.

17 komentarzy:

  1. Lubię takie dziwy w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż jestem ciekawa jak to smakuje. Nigdy nie jadłam zupy pokrzywowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze, da się taka zupę z pokrzywy zjeść ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pokrzywę daję do kotletów, sałatek, koktajli. tylko wcześniej sparzam :)

      Usuń
  4. Ale pyszności! :) Koniecznie muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosia, ale bym zjadła!!! Gdzież tu tego czosnku dziwnego szukać... Kalosze! Potrzebuję kaloszy!

    OdpowiedzUsuń
  6. o dziwnym czosnku nie słyszałam, ale zupka wygląda przepysznie, skąd dorwać czosnek - szukałaś po lesie, jak wygląda?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiele dziwnych potraw i rzeczy jadłem w swoim życiu, ale pokrzywy to ja jeszcze nie jadłem :D
    Zupa ze zdjęcia prezentuje się całkiem apetycznie. Pora poeksperymentować z pokrzywą:) http://copywritinginternetowy.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa stestowana, super walory smakowe:)

    http://www.document-manager.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, dziękuję, że się podzieliłeś swoją opinią

      Usuń
  9. Tutaj się zgadzam, jezeli chodzi o szpinak. Zupa porzywowa - to musi być doświadczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. doświadczenie to jest ją najpierw zerwać haha

      Usuń
  10. A ten "Pęczek czosnku" to pęczek listków, czy po całości - z cebulkami?

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepsza zupa jaką jadłam i nie jest trudna w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, dziękuję, że się podzieliłaś swoją opinią

      Usuń