Zwykle robiłam to ciasto z kremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to, że jest bardzo wilgotne. Do tego przepisu będziemy potrzebować 3 pomarańcze.
Składniki na ciasto:
35 dag mąki tortowej
1 kostka margaryny (20 dag)
35 dag cukru
6 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 pomarańczy
+ sok z 1/4 pomarańczy
Składniki na krem:
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
sok z 1 pomarańczy
1 kostka margaryny (20 dag)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na lukier:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy
Dodatkowo:
sok z połowy pomarańczy do nasączenia biszkoptu.
Ciasto: Margarynę roztapiamy i przestudzamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier a później żółtka jajek. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę proszek do pieczenia oraz margarynę, sok i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut do momentu suchego patyczka. Następnie ciasto studzimy a potem przekrawamy wzdłuż i nasączamy sokiem z połowy pomarańczy.
Krem: do rondla wrzucamy margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz mleko i sok z pomarańczy, i zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gorący krem wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy go drugim. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia a następnie schładzamy go w lodówce.
Lukier: Składniki na lukier ze sobą mieszamy (cukier, sok i skórka) a następnie polewamy nim ciasto. Można ciasto dodatkowo udekorować skórką z pomarańczy.
ciasto pomarańczowe |
Chyba się skusze na to cisto ale w wersji 'na muffinke' :D aż czuć jak pachnie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale. Przepis zapisałam i mam zamiar wkrótce go wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
o mamo jak bosko wygląda:D:D
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńPodkradam kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńZnowu pychota u Ciebie,a ja na diecie,chociaż oczy popieszczę.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie. Ale kostka masla w ciescie i kostka margaryny w kremie!!! Przesada!
OdpowiedzUsuńJest pyszne polecam :)
OdpowiedzUsuńrobilam i jest dobre
OdpowiedzUsuń