31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata. Będzie okazja, by skosztować frykasów kuchni rosyjskiej, hiszpańskiej, szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.
Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:
- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)
- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)
- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy
- Cebularze z serem lub pieczarkami
Ważne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę. Na podobnych zasadach funkcjonować będzie stoisko Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu, gdzie dostaniemy wybraną przez siebie książkę, za swoją opowieść.
Oprócz tego na mieszkańców czeka w sobotę i niedzielę mnóstwo innych atrakcji: konkursy i zabawy dla całych rodzin, warsztaty kulinarne dla dzieci, występy, koncerty zespołów. Wokół ratusza staną stoiska gastronomiczne, stragany oraz kioski wystawców z przysmakami z roznych stron Polski i Europy.
Nikt nie będzie się nudził ani nie wyjdzie głodny! :)
Więc Moi Drodzy....widzimy się w sobotę o 13.30 w OPOLU :)
Lekach:
Składniki:
300 g mąki tortowej, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 op. cukru waniliowego
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu)
2 jajka
3/4 szklanki białego cukru
125 ml oleju
4 łyżki soku z pomarańczy
250 g miodu, dobrej jakości
2 łyżki rumu albo brandy
2 łyżki rumu albo brandy
125 mocnej kawy (ostudzonej)
starta skórka z 1 pomarańczy
55 g posiekanych orzechów włoskich
55 g mielonych migdałów
1 garść rodzynek
pół łyżeczki tartego świeżego imbiru
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Orzechy, imbir obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Rozdzielamy ciasto do dwóch keksówek. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Ciasto idealne do spożycia po 2-3 dniach :)
by Instagram |
Jadłam to ciasto i chcę go więcej!
OdpowiedzUsuńCudnie, że jest przepis :)
Szkoda, ze to tak daleko, bo chetnie bym odwiedzila, chocby po to, by sprobowac takiego ciasta!
OdpowiedzUsuńno to w sobotę wstąpię na Rynek ..
OdpowiedzUsuńnic dodać nic ująć, pięknie podane ciasto:) wspaniale smaki:) cudne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńCzemu do Opola mam tak daleko...Ciasto wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie wypróbowałam Twoje ciacho Małgosiu, jest pyszne :) ta pomarańcza w tle, orzechy i chrupiąca skórka....mmmm.... niebo, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo się cieszę! i dziękuję za opinię :*
Usuń