Czym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę na pograniczu medium rare a medium.
źródło: Internet |
Wołowina nie potrzebuje żadnych wymyślnych przypraw, ponieważ rożnego rodzaju zioła zabijają pierwotny smak mięsa. Wystarczy sól i pieprz. Ja zrobiłam do niego jeszcze sos na bazie musztardy.
Szukamy gruby kawał mięcha. Powinien mieć minimum 2 - 3 cm.
Najlepsza jest polędwica, ale mięso przerośnięte tłuszczem w swoim smaku jest jeszcze lepsze i nie trzeba je smażyć na dodatkowym tłuszczu.
źródło: Internet |
patelnia do smażenia steków |
Ważna rada: nie rozgrzewamy tłuszczu na patelni, tylko smarujemy nim mięso.
Kolejna rada: mięso powinno mieć pokojową temperaturę. Nie wolno używać mięsa wyjętego prosto z lodówki! I smażymy mięso na mega gorącej patelni!
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
Składniki:
kawał dobrej wołowiny (u mnie o grubości 4 cm)
sól, pieprz
olej rzepakowy (albo smalec)
łyżką masła
składniki na sos:
4 łyżki musztardy
6 łyżek gęstego jogurtu
1 ząbek czosnku.
Wykonanie:
Mięso smarujemy tłuszczami. Ostrożnie kładziemy mięso na bardzo rozgrzanej patelni. Ma skwierczeć! Jeśli mięso jest grube tak jak moje (4 cm) smażymy je z obu stron po 3 minuty. Jeśli mięso jest mniej grube ograniczamy do smażenia 1,5 minuty góra 2 minuty z obu stron. Mięso musi zbrązowieć z wierzchu. Ja soliłam i doprawiłam pieprzem dopiero po usmażeniu a przed pieczeniem go w piekarniku. Więc jeśli chcecie zrobić tak samo jak ja, najpierw mięso obsmażcie a potem doprawcie a następnie włóżcie do piekarnika.
Wsadzamy patelnię ze stekiem do środka nagrzanego piekarnika w 180 stopniach. (patelnia nie może mieć plastikowej raczki bo nam się stopi!) w zależności od grubości mięsa tyle czasu go trzymamy w piekarniku. Mój stek był gruby i trzymałam go 15 minut.
Jeżeli chcemy otrzymać stek rare, po obsmażeniu nie wkładamy już mięsa do piekarnika. W środku na pewno będzie krwisty.
Po upieczeniu naszej wołowiny układamy mięso na talerzu i odstawiamy je do 10 minut by odpoczęło, aby nie wypłynęły soki.
sos do mięsa (jeśli ktoś chce)
musztardę wymieszać z jogurtem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podawać z bułą i ze świeżymi warzywami.
stek wołowy medium rare |
smacznie wygląda zdecydowani wolę mocno wypieczoną:)
OdpowiedzUsuńhehe no tak, przerażająca jest ta krew :) uwielbiam tatar ale zawsze myślę o tym, że zjadam surowiznę i aż mam dreszcze :-P
Usuńidealnie przygotowane mięso:D
OdpowiedzUsuńdużo o nim pisania ale tak na prawdę wystarczy chwilka na jego obróbkę :)
Usuńrobiłem z pani przepisu i jest pyszny! polecam wszystkim!
Usuńcieszę się bardzo, dziękuję, że postanowiłeś się tym podzielić :)
Usuńświetny ten Twój blog :D aaaj mmm pyszności tu znajduje i zapisuje ;) wkradnie się monotonia do kuchni to będę działać coś nowego :D
OdpowiedzUsuńdziękuję to bardzo miłe z Twojej strony. odwiedzaj mnie często! :*
UsuńPrzepiękne steki, jak patrzę na nie to bym od razu zjadł :D Muszę sam kupić w końcu wołowinę, ale nie jest łatwo z tym u nas.
OdpowiedzUsuńMedium Rare to mój ulubiony stopień wysmażenia steka.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Ja smażę akurat na maśle klarowanym, tak smakuje mi najlepiej.
Jeśli chcę spróbować czegoś nowego, udaję się do Road gdzie podają również bardzo dobre steki. Uwielbiam także wcisnąć steka do burgera.:)
Zdecydowanie najelsza ze wszystkich kuchni to amerykańska kuchnia, te steki, burger, frytki, żeberka, mogłabym jeść codziennie :) Szkoda, że nie do końca jest to zdrowe :( Ale raz na jakiś czas można sobie pofolgować :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na sam widok. Jeśli chodzi o przygotowanie steków to potrzeba dużo doświadczenia zanim uda się wysmażyć idealne mięso. Mi trochę czasu zajęło nim doszedłem do odpowiedniej wprawy, nie ma co się jednak poddawać gdy nie wychodzi tylko próbować i szlifować warsztat ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Nie mogę się doczekać kiedy sam przygotuje taki stek
OdpowiedzUsuń