Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Sałatka z daktylami, orzechami i lazurem


Oto bogata w różne smaki sałatka. Od słodkości daktyli po cierpkość orzechów i słoność sera i szynki. Te danie można serwować również jako przystawkę.  

Składniki:
ulubiona sałata - u mnie moja kochana roszponka (może być też np. rukola)
kilka suszonych tureckich daktyli (pozbywamy się pestek)
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto 
garść orzechów włoskich
1 duży pomidor albo kilka koktajlowych
1 ser z niebieską albo zielona pleśnią
sos balsamiczny albo zwyczajny winegret 
olej do smażenia

Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy paseczki sera lazurowego, zwijamy w plaster szynki i podsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Na półmisku układamy sałatę, ósemki pomidorów, orzechy włoskie oraz podsmażone daktyle w szynce. Polewamy sosem balsamicznym albo innym ulubionym. 

sałatka z daktylami, orzechami i lazurem
Awangarda Smaku Zimowe szaleństwa

4 komentarze:

  1. pięknie podana, aż szkoda jeść :)
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mojej rodzince nie było szkoda jeść, wszamali w 3 sekundy ;)

      Usuń