Mortadela, jadacie czy unikacie szerokim łukiem? Mortadela to rodzaj włoskiej wędliny. Właśnie z Włoch do nas przybyła. Mortadela produkowana jest od co najmniej 500 lat. Jej przeciwnicy sugerują, że składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa...Można ją kupić dobrej jakości w wysokiej cenie jak i w kiepskiej jakości za b. niską cenę. Tak więc, Mortadela nie jedno ma imię....
Składniki:
20 dag mortadeli
10 dag żółtego sera
3-4 jajka ugotowane na twardo
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 garści zielonej fasolki
2 garści bobu
pół czerwonej cebuli
2 rzodkiewki
szczypiorek
sos:
1 łyżka musztardy
1 łyżka naturalnego miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Na półmisku układamy umyty i osuszony szpinak, ugotowaną i ostudzoną fasolkę oraz ugotowany i ostudzony bób. Cebulę kroimy w piórka i także układamy na sałatce. Mortadelę i ser kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na półmisek. Ugotowane jajka kroimy w ósemki i dodajemy do reszty. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem.
Składniki na sos energicznie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę. Sałatkę podajemy z tostami.
sałatka z mortadelą i bobem |
połączenie zaskakujące:D pycha!
OdpowiedzUsuńjejuu to musi byś pyszne!!!
OdpowiedzUsuńWhilst good nutrition is among the most important elements of a child's health, that which you give our youngsters to drink
OdpowiedzUsuńis simply as significant as the quality of food we let them have to
eat. Parents should make sure that meals they are serving on their youngsters are small interval and brimming with nutrient.
Although botox cosmetic injections solution was helpful (if somewhat ghoulish), there are two
significant disadvantages: 1.