czwartek, 28 listopada 2013

Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami



Oj pyszne, słodkie o pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni.

składniki:

400 kaszy pęczak

250-300 ml bulionu warzywnego
ok. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki)
2 szalotki
100 ml śmietanki kremówki
100 ml wody z gotowania grzybów
150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą)
3 łyżki tartego parmezanu
30 dag serc króliczych (opcjonalnie drobiowych)
1/3 szklanki tartych orzechów włoskich
sól, pieprz
2 listki laurowe
3 ziela angielskie

2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki masła


wtorek, 26 listopada 2013

"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro

Co zrobić z niepotrzebnymi buraczkami po ugotowaniu barszczu? Carpaccio ! Przystawka elegancka i zdrowa.  Z dodatkiem niebagatelnych dodatków staję się istną ucztą dla wymagających smakoszy :) Takie potrawy mogłabym jeść na okrogło. A anemicy wręcz powinni! ;) nie bójmy się jeść buraków. Buraki są cool! :) 

Składniki na 1 porcję:
1 duży ugotowany burak

1 ogórek konserwowy
1/4 papryczki chili
1 łyżka pestek słonecznika
kilka gałązek natki pietruszki
150 g twarogu
3 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz

sos:
1 łyżka ocet jabłkowy

1 łyżka oliwy
świeżo mielony pieprz

piątek, 22 listopada 2013

Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną


Marzył mi się domowy burger z dobrych składniów na polską nutę. A że marzenia należy spełniać więc wzięłam się do roboty :) zrobiłam sondę na swoim fanpagu, jakie składniki w polish burger powinny się znaleźć? I wspólnie zadecydowaliśmy, że koniecznie musi być oscypek, kiszony ogórek....Do mięsa dodałam pieprz cayenne marki: Edmir-pol, bardzo intensywny i aromatyczny. Burger wyszedł mega piętrowy czyli taki jak lubię. Były trudności z zjedzeniem go, więc rozbiłam na czynniki pierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;) 

Składniki na wołowego burgera (4 porcje):
0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu)

sól morska
pieprz cayenne tutaj kupisz
1 łyżka musztardy Dijon 
1 żółtko
2 łyżki wody
2 posiekanej natki pietruszki
2 szalotki
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka masła

Składniki dodatkowe:
4 oscypki

1 kiszony ogórek
1 czerwona cebula
1 pomidor
4 razowe bułki
kilka pomidorków koktajlowych
4 plastry wędzonego boczku
2 garści świeżego szpinaku
dżem z żurawiny ze słoiczka 

wtorek, 19 listopada 2013

Sałatka: gruszka, boczek, lazur i.....stewia :)



Dzięki uprzejmości firmy Gartenland Polska:  www.naszekrzewy.pl miałam okazję zasadzić sobie krzaczki stewii - naturalnego słodzika. Jako zasuszone listki są idealne do słodzenia potraw i napojów. Ale jako świeże liście, spełniają wartościową funkcję odżywczą w potrawach. Smak jest słodki, dlatego warto wymieszać listki stewii z sałatą albo ze świeżym szpinakiem. 

Stevia jest rośliną wieloletnią (przy zimowaniu w domu), która od stuleci wykorzystywana jest przez mieszkańców Ameryki Południowej jako naturalna substancja słodząca i środek leczniczy. Dorasta do wysokości 50-120 cm. Świeże liście stevii są około 5 razy słodsze od cukru, a suszone  nawet 10 – 20 razy.


zastosowanie: Najprostszym sposobem wykorzystania stevii do słodzenia jest ususzenie liści wraz z zielnymi wierzchołkami pędów, idealna do domowych przetworów. Otrzymany susz należy rozdrobnić np. za pomocą miksera, młynka do kawy itp. 


Oprócz zastosowania jako substancja słodząca, stevii przypisuje się również właściwości lecznicze:

  • Hamuje rozwój bakterii zębowych (a nie odżywia je, tak jak robi to cukier),
  • Nie podnosi stężenia glukozy we krwi, więc może być stosowana przez chorych na cukrzycę,
  • Pomaga zrzucić nadwagę, jest pomocna w leczeniu dietetycznym osób pragnących zredukować nadmiary masy ciała. Dzięki temu, że stevia nie zawiera kalorii, stanowi doskonały zamiennik cukru.
  • Wskazana u chorych z podwyższonym ciśnieniem krwi
  • Ma w sobie wiele substancji mineralnych: cynk, magnez, żelazo oraz witaminy A i C
  • Pomaga w trawieniu, a także poprawia funkcje przewodu pokarmowego, koi zgagę spowodowaną przez niektóre pokarmy, ułatwia eliminację toksyn oraz szkodliwych bakterii, np E. coli, czy salmonelli, zmniejsza tez wchłanianie węglowodanów w jelitach
  • Ma 5 razy więcej przeciwutleniaczy niż przeciętna zielona herbata,
    Inne zaobserwowane właściwości Stevii: działa przeciwgrzybiczno, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalne, przeciwnowotworowo, przeciwbiegunkowo oraz wzmacnia odporność, zapobiega i hamuje rozwój bakterii i organizmów zakaźnych. (źródło)

    Składniki:
    1 opakowanie świeżego szpinaku (u mnie z ogródka)
    20 dag boczku wędzonego (plastry)
    1 serek z niebieską pleśnią
    1 gruszka
    kilka pomidorków koktajlowych
    kilka listków stewii
    gotowy sos balsamiczny albo na bazie miodu i musztardy

piątek, 15 listopada 2013

Moja wersja burrito w chlebku pita :)


Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się ona z pszenicznej tortilli  która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem. W USA nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana. Tyle informacji podaje Wikipedia :) 
Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł" :D
Swoją wersję zrobiłam w chlebku pita z mieszanką meksykańską (kukurydza, marchewka, groszek) z fasolą, pomidorami, mięskiem mielonym i z dużą ilością czosnku :) 

Składniki: 
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki
  • 1 mały słoik mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli (fasola odsączona)
  • 3 szalotki lub 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek świeżej kolendry 
  • 4 chlebki pita (podgrzane w piekarniku)
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól

środa, 13 listopada 2013

Smak tradycji...jabłecznik


Jest to jedno z pierwszych ciast jakie nauczyła mnie robić mama. Moje ulubione jest wtedy gdy masy jabłecznej jest więcej niż biszkoptu. Na wierzchu ciasta koniecznie musi być bita śmietana :). Yakie ciasto zawsze się obroni. Zdjęcia wykonałam w pięknych, jesiennych promykach słońca :)
Składniki na ciasto na blachę 30x40cm:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół kostki margaryny czyli 125 g
2 szklanki mąki – mała blacha, na dużą blachę 2,5 szklanki mąki
100 ml śmietany 18 %

Składniki na masę jabłkową:
ok. 10 sztuk jabłek
Pół szklanki cukru
1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowa

dodatkowo:
bita śmietana albo cukier puder do dekoracji

poniedziałek, 11 listopada 2013

Aromatyczna ryba po grecku z goździkami



11 listopada to patetczyne święto, które spędzamy w gronie rodzinnym przy suto nastawionym stole z tradycyjnymi potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca....

Składniki:
0,5 kg filetów ryby np. morszczuka, dorsza, mintaja
3 marchewki
1 duża pietruszka
1 średni seler
1 cebula
1 mały por
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
4 gożdziki (można pominąć)
sok z połowy cytryny
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
olej do smażenia
mąka do obsypania ryby (można pominąć) 

sobota, 9 listopada 2013

Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia


Babeczki te wykonałam na imprezę kulinarną w Opolu
Żarłostacja 2 - wydanie jesienne. około 50 muffinek rozeszło się w 20 minut!  I zostały tylko miłe wspomnienia :) Jagody goji sa bardzo zdrowe: 

Jagody goji posiadają "wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.

Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
  • 6 podstawowych witamin
  • 11 podstawowych mikroelementów
  • 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
  • 18 aminokwasów
  • 8 polisacharydów
  • 6 monosacharydów
  • 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
  • 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
  • wiele pigmentów fenolowych" -  źródło
Składniki:
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok. pół szklanki suszonych jagód goji
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół szklanki posiekanych orzechów macadamia (opcjonalnie inne)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
Do dekoracji:
odrobina nutelli albo polewa czekoladowa
ulubione cukierki (u mnie malinki)

środa, 6 listopada 2013

Sernik dyniowy z pomarańczami na korzennym spodzie





Mój tata w tym roku pomylił się i zamiast zasiać dynię do jedzenia zasiał dynię ozdobną. I takim o to sposobem mieliśmy w tym roku około 40 dyń ozdobnych :-P , które były także dekoracją podczas imprezy kulinarnej w Opolu Żarłostacja 2 J Na szczęście dokonałam wymiany z sąsiadem: za parę dyń ozdobnych otrzymałam 1 hokaiddo. A, że ten gatunek dyni ma piękny, intensywny kolor, postanowiłam zastosować ją po raz pierwszy do sernika. Pierwszy raz także robiłam masę serową bez masła. Dzięki temu sernik wyszedł bardzo lekki i puszysty. Wydaje się w smaku na dietetyczny ;)

Składnik na masę serową:
1 kg sera na sernik (trzykrotnie zmielonego)
1 szklanka puree z dyni Hokkaido (z pieczonej dyni bez nasion i skórki)
5 jajek + 1 żółtko
1 szklanka śmietanki kremówki 36 % albo 30 % (opcjonalnie mleko skondensowane)
2 budynie waniliowe (ewentualnie 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej)
1 cukier waniliowy (ja miałam z prawdziwą wanilią)
1 łyżka esencji waniliowej (można pominąć jak nie mamy)
1 szklanka cukru

Składniki na spód:
200 g herbatników
100 g masła
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika albo domowa przyprawa korzenna (skład poniżej)

Dodatkowo:
1 pomarańcza

Składniki na domową mieszankę korzenną (przyprawy marki: Edmir-pol):
1 kora cynamonu
2 goździki
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1 gwiazda anyżu
Szczypta mielonego ziela angielskiego
Pół łyżeczki mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonego imbiru

poniedziałek, 4 listopada 2013

Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło"




Obiad przygotowany z dosłownie resztek znalezionych w lodówce podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.


Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego

0,5 kg ziemniaków
1 szeroka (jak największa) cukinia
2 cebule
1 puszka pomidorów
sól, pieprz
olej do smażenia

oregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki Edmir-pol)
świeża bazylia do dekoracji

sobota, 2 listopada 2013

Kotleciki z kalafiora w panierce z płatków owsianych


Został mi kalafior z poprzedniego dnia dlatego postanowiłam go ciekawie wykorzystać :) Takie kotlety smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;)  

Składniki:

1 mały, ugotowany kalafior
1 wiązanka koperku

1 mała cebula
pół łyżeczki czosnek granulowany
pieprz, sól
1 albo 2 jajka

2 garści płatków owsianych 
olej do smażenia
1 łyżka masła