- Liście padają, drogę ściełają, dla Marcina wiatr je ścina
- Gdy liście przed Marcinem nie upadają, to mroźną zimę przepowiadają
- Jaki dzień na świętego Marcina, taka będzie cała zima
- Marcinowa pogoda mrozów zimie doda
- Gdy mróz na Marcina, będzie tęga zima
- Jeśli Marcin z chmurami, niestałeczna zima przed nami
- Pierś z marcinowej gęsi biała, to zima będzie stałkowała
- Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości
- Na świętego Marcina najlepsza gęsina
- Na Marcina gęś na stole, którą nade wszystko wolę
- Na świętego Marcina lód, na Trzy Króle wody bród
- Jeśli zima swą drogę zaczyna, to czyni to w dzień świętego Marcina
- Święty Marcin błoniem jedzie siwym koniem
- Jak Marcin na białym koniu przyjedzie, to ostrą zimę nam przywiedzie
- Święty Marcin po lodzie, Boże Narodzenie po wodzie
- Wesele Marcina: gęś i dzban wina
Składniki:
1 gęś (ok 3 kg)
sól, pieprz
3 ząbki rozgniecionego czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego cząbru
kilka kulek jałowca
400 ml soku jabłkowego
liście jarmużu
Gęś myjemy i osuszamy.
Następnie nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą, czosnkiem, pieprzem,
majerankiem i cząbrem. Gęś układamy w gęsiarce (brytfannie) i polewamy
sokiem jabłkowym oraz dodajemy kulki jałowca. Wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 220 i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy
temperaturę do 180 stopni a po godzinie do 160. W sumie pieczemy minimum
2 h do 3 h. W trakcie pieczenia gęś często polewamy utworzonym sokiem
z dna brytfanny. Podajemy na liściach jarmużu.
Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńtylko skąd gęś o wadze 2 kg? To kaczki raczej piecze się takiej wielkości...
Gęsi tak małej w ogóle się nie zabija, bo nie nadaje się po prostu...