czwartek, 29 sierpnia 2013

Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków



31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata. Będzie okazja, by skosztować frykasów kuchni rosyjskiej, hiszpańskiej, szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.

Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:
- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)

- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)
- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy
- Cebularze z serem lub pieczarkami


Ważne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę.  Na podobnych zasadach funkcjonować będzie stoisko Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu, gdzie dostaniemy wybraną przez siebie książkę, za swoją opowieść. 

Oprócz tego na mieszkańców czeka w sobotę i niedzielę mnóstwo innych atrakcji: konkursy i zabawy dla całych rodzin, warsztaty kulinarne dla dzieci, występy, koncerty zespołów. Wokół ratusza staną stoiska gastronomiczne, stragany oraz kioski wystawców z przysmakami z roznych stron Polski i Europy. 

Nikt nie będzie się nudził ani nie wyjdzie głodny! :)
Więc Moi Drodzy....widzimy się w sobotę o 13.30 w OPOLU :)


Lekach:


Składniki:
300 g mąki tortowej, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu)
2 jajka
3/4 szklanki białego cukru
125 ml oleju
4 łyżki soku z pomarańczy
250 g miodu, dobrej jakości
2 łyżki rumu albo brandy
125 mocnej kawy (ostudzonej)
starta skórka z 1 pomarańczy
55 g posiekanych orzechów włoskich
55 g mielonych migdałów
1 garść rodzynek
pół łyżeczki tartego świeżego imbiru

niedziela, 25 sierpnia 2013

Wilgotne ciasto pomarańczowe


Zwykle robiłam to ciasto z kremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to, że jest bardzo wilgotne. Do tego przepisu będziemy potrzebować 3 pomarańcze.

Składniki na ciasto:
35 dag mąki tortowej
1 kostka margaryny (20 dag)
35 dag cukru
6 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 pomarańczy
+ sok z 1/4 pomarańczy

Składniki na krem:
1/2 l mleka

1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
sok z 1 pomarańczy
1 kostka margaryny (20 dag)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na lukier:
2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy

Dodatkowo:
sok z połowy pomarańczy do nasączenia biszkoptu.


sobota, 24 sierpnia 2013

Krwawa Mary (Bloody Mary)



Kochani mamy weekend, więc impreza! ;)

Składniki na 1 porcję:
  • 40 ml wódki
  • 80 ml soku pomidorowego (u mnie wyciśnięty ze świeżych pomidorów, ale może być sok z kartonu) 
  • pół żyłeczki odrobina sosu tabasco 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałązka naci selera do dekoracji
  • plasterek cytryny do dekoracji 

środa, 21 sierpnia 2013

Tarta z kwiatami cukinii, kozim serem oraz z szynką parmeńską


To była najlepsza wytrawna tarta jaką zrobiłam i jadłam w życiu! Każdy powinien chociaż raz w swoim życiu spróbować kwiaty cukinii. Są bardzo bogate w witaminy i pięknie się prezentują :)
Składniki na ciasto:

200 g masła
300 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ciepłej wody
2 żółtka

Farsz:
6-8 kwiatów cukinii

6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano
1 jajko
pół młodej cukinii
250 ml śmietanki
200 g serka koziego
pieprz, sól do smaku
świeży albo suszony tymianek


Spóźniony post: ciasteczka rabarbarowo - truskawkowe ;)


Zapomniałam na czas dodać przepis na ciasteczka francuskie jeszcze jak był sezon na truskawki i rabarbar :-P no cóż. Mam nadzieję, że macie w spiżarniach z nich powidła :-p

Składniki:

2  op. ciasta francuskiego
ok. 20 truskawek
4-5 łodyg rabarbaru
ok. 6 łyżek cukru
cukier puder do posypania ciastek. 

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami


Tarta na zamówienie dla mojej przyjaciółki Aurelii. Że tak powiem truła mi du... już od dawien dawna. W końcu uległam :) Tarta idealna z sezonowymi owocami.
Krem robi się podobnie jak francuski deser creme brulee, tylko, że ja dodatkowo dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :)

Składniki na spód o śr. 24 cm:
  • 200 g mąki pszennej (przesianej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 małe żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na krem:
  • 6 żółtek,
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 6-8 łyżek cukru (w zależności od preferencji)
  • można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P)

    Dodatkowo:
  • + 2 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanka cukru
    Kruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.

piątek, 16 sierpnia 2013

Mleko makowe z syropem z agawy ("Gra o tron")



Mleko makowe ulubiony trunek w "grze o tron". Jak powszechnie wiadomo z maku robi się opium, który zażywany był w celu w uśmierzania bólu a spożywany w dużych ilościach ponoć ma właściwości narkotyczne. Tak więc uwaga na mleko makowe! Ma wielką moc ;) Zamiast cukru czy miodu zastosowałam Syrop z agawy, czyli nektar lub sok z rdzenia rośliny jest wg mnie lepszy niż popularny biały cukier czy miód :) Pierwsza blogerka kulinarna, która wpadła na pomysł przygotowania własnego mleka makowego to: From movie to the kitchen, oczywiście polecam jej blog :)

Składniki:

1 litr tłustego mleka (3,2 %)
1 szklanka maku
2 - 3 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie miód)

czwartek, 15 sierpnia 2013

Macarone - pomidore ;)


W prostocie siła! Włosi wiedzą, że wystarczą 3 dobre składniki żeby potrawa była pyszna. Najistotniejsze jest tylko, żeby mieć dobrej jakości produkty jak np. pomidory - malinówki prosto z krzaczka! :)

Składniki na 3 porcje:

4 duże pomidory (u mnie malinówki)
2 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa z oliwek

2 łyżki tartego parmezanu
świeża bazylia 
sól i pieprz
ulubiony makaron. u mnie szpinakowy

wtorek, 13 sierpnia 2013

Roladki drobiowe z białą kiełbasą


Biała, surowa kiełbasa poza sezonem świątecznym? Pewnie, ale tylko w roladkach drobiowych ;) Nie miałam pomysłu czym wypełnić roladki więc postawiłam na kiełbasę. Smak drobiu z wieprzowiną świetnie się uzupełnia. 

Składniki na 4 porcje:

4 filety piersi kurczaka
4 pęta białej, surowej kiełbasy
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia

sobota, 10 sierpnia 2013

Kruche ciastka maślane z M&M’s


ktoś tu leci w kulki? tak moje ciastka, które uwielbiają dzieciaki! :)


Składniki na ciastka:

300 g masła, 220 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia+ 1 paczka cukierków M&M’s

Składniki na lukier różowy:
pół szklanki soku z cytryny albo z grapefruita 
2,5 szklanki cukru pudru. 
pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego
Wystarczy te dwa składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. Jeśli ktoś chce lukier w kolorze bez barwnika wystarczy, że dodamy np. odrobinę czerwonego dżemu. 

czwartek, 8 sierpnia 2013

Rozmarynowy kurczak z jabłkami + goździki od taty :)



Nie polecam pieczenia kurczaka w takie upały. Używanie 1,5 h piekarnika tylko pogarsza sytuację :) ale konieczność była wyższa. Czyli ogromny głód + wiejski kurczak z gospodarstwa od brata :) a goździki (zresztą moje ulubione kwiaty) dostałam od taty, który rzekł: "masz kwiatki na swoje sweet focie na bloga" urocze! :)

SKŁADNIKI:
1 cały kurczak (1,5 kg - 1,7 kg)
papryka słodka w proszku

2 - 3 gałązki posiekanego, świeżego rozmarynu
sól, pieprz
czosnek granulowany
1-2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (rozmaryn jest bardzo aromatyczny)
2 - 3 słodkie jabłka

olej
+ nożyce do rozcinania ptaka :)

czwartek, 1 sierpnia 2013

Gratin z kalafiora w sosie beszamelowym i parmezanem

W dawnych czasach gratin oznaczało to, co przypaliło się na spodzie potrawy. W XIX wieku uwagę przeniesiono na wierzch, nazwa zaczęło odnosić się do dania zapieczonego i zrumienionego od góry.  źródło:

Składniki na gratin:
1 kalafior
1 szklanka świeżego albo mrożonego, zielonego groszku

1 mały por (tylko zielona część)
100 g parmezanu
natka pietruszki

Składniki na sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
sól do smaku
pół łyżki gałki muszkatołowej