środa, 30 października 2013

Kartoflak czyli babka ziemniaczana

Z wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych ziemniaków. 


Składniki:1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe)
2-3 cebule
2 jajka
100 g mąki pszennej
250 g wędzonego boczku + 6 plasterków do wyłożenia dna naczynia
pół łyżki suszonego majeranku
sól pieprz do smaku
pół łyżki suszonego tymianku

wtorek, 29 października 2013

Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami


Dynia nadal rządzi a z szlachetną wołowiną i moimi ulubionymi suszonymi pomidorami to już idealny jesienny obiad. Ziemniaki mi się rozgotowały nadając gęstości gulaszowi, dzięki temu nie trzeba już dodawać ani grama mąki. Przedstawiam danie jednogarnkowe. Możemy tę potrawę także zapiec w piecu, albo dodać do niej wino. Wszystko wg własnego uznania :) 

składniki:
0,5 kg wołowiny (u mnie antrykot)

ok. 40 dag obranej dyni piżmowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
ok. 8 suszonych pomidorów
0,5 kg ziemniaków
3 liście laurowe (marki Edmir-Pol)
suszony rozmaryn
olej
sól,
3 kulki pieprzu

1,5 l wody albo bulionu

dekoracja:
natka pietruszki

poniedziałek, 28 października 2013

Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami

 Światowy Dzień Makaronu dobiegł końca, a szkoda, ponieważ mogłabym świętować go cały rok! Postanowiłam wytrawną potrawę z makaronem połączyć z owocami. Słodycz winogrona świetnie przełamała cierpkość sera gorgonzola, gorzki smak orzechów oraz słoność suszonych pomidorów. A neutralny smak szpinaku doskonale przyjął taki bogaty bukiet smaków. Natomiast zielony groszek nadał rześkości.

 A, że jestem wielką szczęściarą, po szpinak daleko nie musiałam pójść ... bo do własnego ogródka. Mamy piękną jesień dlatego mój szpinak wyrósł nawet w październiku. Orzechy także wymagały jedynie pozbierania z ziemi :)
Cała potrawa wyszła pyszna. Zjadłam ją z przyjaciółką :) 

sobota, 26 października 2013

Ciasto na orzechowym biszkopcie i pożegnanie z drzewem....

Historia zaczęła się 20 lat temu gdy mój tata zasadził orzech. Drzewo, które wyrosło było dla mnie istnym placem zabaw, wisiała na niej huśtawka a jesienią w jego liściach się tarzałam, a za grubym konarem chowałam się podczas zabawy w chowanego. Jest także mogiłą dla moich zwierzaków... Niestety drzewo wyrosło tak wielkie, że jego kruche gałęzie stały się dla nas niebezpieczne. Padła decyzja o jego ścięciu. Tak, więc to ostatnia jesień dla tego drzewa...jesień jego życia. Wszystkie orzechy zostały już pozbierane, czyniąc tym samym zapasy na kolejne lata. Czas zasadzić nowe drzewko...i nie wyobrażam sobie innego miejsca niż to, w którym rosło to pierwsze :)

Składniki na orzechowy biszkopt:
10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 
10 łyżek cukru 
pół szklanki mielonych orzechów włoskich 
2 łyżeczki proszku do pieczenia


2 czubate łyżki kakao  
50 ml wody 
szczypta soli 
pół łyżeczki octu 

Składniki na krem: 
3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 
1 łyżka rozpuszczalnej kawy 
3/4 szklanki śmietanki kremówki 
20 dag masła - miękkiego 

dodatkowo: 
pół szklanki mielonych orzechów włoskich

czwartek, 24 października 2013

Pieczona gęś w soku jabłkowym




Jestem szczęściarą ponieważ mój brat hoduje gąski :) Dlatego od czasu do czasu dostaję jakąś w prezencie. Tym razem postanowiłam przygotować ją w soku jabłkowym. Była bardzo smaczna, miała lekko słodkawy smak. Następną mam otrzymać na święta ale jeszcze nie mam pomysłu jak ją przygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka.


Składniki:

1 gęś (ok 2 kg)
sól, pieprz
2 ząbki rozgniecionego czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego cząbru
kilka kulek jałowca
400 ml soku jabłkowego

wtorek, 22 października 2013

Twarożek z buraczkami na dobry początek dnia


Parę dni temu przy okazji zajadania się carpaccio z buraków, które przygotowałam - odkryłam jaki pyszny jest twarożek z buraczkami! Pyszotka! Tylko nie polecam takiego śniadania przed pracą  chyba, że Wasz strój / make up także będzie w kolorze pink 


Składniki:
1 kostka białego sera/twarogu (200-300 g)

3-4 łyżki śmietany (np. 12 %)
2 ugotowane buraczki
pół cebuli
1 ogórek konserwowy
sól, pieprz 

niedziela, 20 października 2013

Pasztet z dziczyzny (sarnina)




Mięso z dziczyzny do pasztetu może być z sarniny albo z dzika.  Pasztet robiłam przy okazji imprezy kulinarnej w Opolu Żarłostacja. Ludziom bardzo smakował, więc bardzo się cieszę. Podawałam go na domowym żytnim chlebku z konfiturą z cebuli.                                   

Składniki:
1,5 – 2 kg mięsa z dziczyzny np. sarnina
pół kilograma surowego boczku
pół kilograma słoniny
pół kilograma drobiowej wątróbki
włoszczyzna na rosół
przypalona cebula
3- ziele angielskie
2 -liście laurowe 
sól, pieprz
2-3 jajka
gałka muszkatołowa 
majeranek suszony
2 ząbki czosnku

piątek, 18 października 2013

Opolska Żarłostacja 2. Pełna jesiennych klimatów...



Stacja pełna jesiennych klimatów....aromatycznych zup, słodkich pyszności, czerwonych liści i fikuśnych dyń. A do tego grono wspierających się ludzi z tą samą pasją do gotowania i jedzenia.
..Stacja...Żarło, Żarłostacja - druga edycja. 


6.10.13 w Opolu odbyła się najsmaczniejsza impreza w Opolu ( kto wie, może i w świecie? ;) ) Żarłostacja vol. 2 - edycja jesienna. My jako Opolska Blogosfera Kulinarna, która już za chwilkę stanie się formalnie stowarzyszeniem, przygotowała przepyszne potrawy bazując na sezonowych produktach, jakie daje nam jesień. Były także liczne konkursy z ciekawymi nagrodami oraz interesujące warsztaty. Gościem Specjalnym była przecudowna, śliczna, utalentowana Kinga Paruzel!!! :)  Która okazała się bardzo ludzka i sympatyczna. Przyszło wiele fantastycznych ludzi, którzy tylko utwierdzają nas w przekonaniu, że to co robimy ma sens! Ten dzień był pod znakiem uśmiechów, przyjaznej atmosfery a na sam koniec pustych pater i talerzy. Udało się! I dziś z perspektywy czasu zapomina się o nieprzespanych nocach, gdy wszystko gotowaliśmy, oraz miesiącach przygotowań... Pamięta się tylko te kolorowe, pyszne obrazy, które udostępniam poniżej. Zdjęcia by Arkadiusz Kornacki.

czwartek, 17 października 2013

Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami





Pierwsza próba przedświąteczna :) Nie lubię krokietów, a dokładniej panierki, dlatego zawszę robię jedynie naleśniki z farszem z kapusty :) 


Składniki na ciasto:
250 g mąki
1 jajko
250 ml mleka
50 ml wody gazowanej
1/2 łyżeczki oleju
szczypta soli
olej dosmażenia

Składniki na Farsz:
kilogram kiszonej kapusty
10 suszonych grzybów
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz, cukier

środa, 16 października 2013

Warstwowe purée warzywno - rybne



Koniec z nudnym karpiem w Wigilię! Rybę na święta można podać bardziej finezyjnie: np. w postaci warstwowego puree zapraszam:

 
Składniki na 1 porcję:
1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza)
1 duża marchewka
1 por - zielona część
4 ziemniaki
4 łyżki groszku z puszki
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
sól, pieprz cytrynowy
ulubione zioła (u mnie prowansalskie)
olej do smażenia

poniedziałek, 14 października 2013

Pizza chorizo e rucola


Po mani na pizzę z rukolą i szynką parmeńską nastał czas na pizzę z chorizo i sosem balsamicznym. Dla mnie to strzał w dziesiątkę....e tam, ja uwielbiam każdą pizzę! A najlepiej wspominam tę z dzieciństwa: na grubym, puszystym cieście.... na blaszy.... (łezka w oku) 

Składniki na ciasto na 1-2 porcje:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) - można mleko pominąć
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)

dodatki do ciasta:
1 kulka sera mozarella,
1/2 pęta kiełbasy chorizo, 
1 garść rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
sos balsamiczny
można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam)

składniki na uproszczony sos pomidorowy:
2 - 3 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 zgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano

niedziela, 13 października 2013

Zupa kurkowa na rosole i serkach topionych z dodatkiem kurkumy



Wykorzystałam rosół z niedzieli oraz wywar z ugotowanych grzybów (do marynowania) i zrobiłam zupę kurkową (kurki niestety ze sklepu, ponieważ w moich lasach nie rosną te piękne grzybki ) jeśli nie macie wywaru z gotowanych grzybów to nic nie szkodzi, nie jest to składnik konieczny :)

Składniki:
2 opakowania kurek ( z Biedronki) albo włoszczyzna na wywar

1 litr rosołu z kury
2 kostki (kwadraciki) serków topionych o smaku śmietankowym
1 łyżeczka kurkumy
pieprz 
natka pietruszki
2 łyżki masła

sobota, 12 października 2013

Caprese ze szpinakiem, chili i orzechami



Odnowiona wersja caprese. Ostra i aromatyczna :)

Składniki:
1 duża kulka mozzarelli

2 pomidory
2 garści liści młodego szpinaku
garść orzechów włoskich
1/4 papryczki chili
ocet winny
oliwa

suszona bazylia i oregano
pieprz

środa, 9 października 2013

Ciasto z serków kanapkowych (Ostrowia)


Jest to mojego ulubione ciacho, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama robi je chyba już od 20 lat :) uwielbiam krem z serków ostrowia. Następnym razem zrobię z nich deser. Love :D 


Składniki na krem:

4 serki ostrowia (po 120 g)
300 g śmietany 18 %
4 śnieżki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Składniki na biszkopt:
6 jajek

szczypta soli
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki dobrego kakao
2 łyżki oleju
3/4 szklanki białego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wtorek, 8 października 2013

Sarnina pieczona w winie i jałowcu



Uważam, że dziczyzna na stole to prawdziwy ukłon w stronę kuchni staropolskiej.  
W staropolskiej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę, wiemy to choćby z literatury.....

Przyjęcie u księcia Sapiehy w Dereczynie (XVII w.)"...Stało cztery przeogromnych dzików, to jest ile części roku; każdy dzik miał w sobie wieprzowinę, alias szynki, kiełbasy, prosiątka. Kuchmistrz najcudowniejszą pokazał sztukę w upieczeniu całkowitym tych odyńców. Stało tandem dwanaście jeleni, także całkowicie upieczonych, ze złocistymi rogami, ale do admirowania, nadziane były rozmaitą zwierzyną, alias zającami, cietrzewiami, dropami, pardwami. Te jelenie wyrażały dwanaście miesięcy". 

Dziczyzna powinna być lekko krwista, natomiast ja wolałam ją przygotować jako dobrze upieczoną ;) jeśli chcemy różowe mięso, skracamy czas pieczenia do max. 40 min.

Składniki:
1 kg szynki z dzika, sarny, jelenia (u mnie sarna)
1/2 szklanki czerwonego wina
3 ząbki czosnku
łyżka suszonego cząbru
1/2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżki suszonego tymianku
3-4 łyżki oleju
7 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren jałowca
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła

piątek, 4 października 2013

Tarta grzybowa z cheddarem i pestkami dyni




Tarta specjalnie przygotowana na Żarłostację vol. 2 w Opolu. Grzyby suszone przeze mnie, niestety pestki dyni nie :-P. Szybka i łatwa w przygotowaniu ponieważ jest na francuskim spodzie. Ser cheddar zaostrza smak potrawy. 


Składniki:
ok. 20 suszonych grzybów leśnych
250 ml śmietanki 30 %
3 jajka
100 g startego sera cheddar
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
łyżka świeżego albo suszonego albo tymianku
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy (ja o niej zapomniałam, ale warto dodać dla pięknego koloru)
garść pestek dyni
1 opakowanie ciasta francuskiego

czwartek, 3 października 2013

Żarłostacja vol. 2 edycja jesienna


Już 6.10.13 w Opolu odbędzie się najsmaczniejsza impreza w Opolu. Żarłostacjavol. 2 - edycja jesienna. Opolska Blogosfera Kulinarna, która już za chwilkę stanie się formalnie stowarzyszeniem, przygotuje przepyszne menu. Oprócz naszego poczęstunku będzie wiele konkursów, ciekawych nagród oraz warsztatów.Gościem Specjalnym będzie przecudowna Kinga Paruzel!!! :)  Serdecznie zapraszam w imieniu ekipy gotującej i pozostałych organizatorów :D. Spotykamy się w Opolu przy Kawiarni Kofeina 2.0 w niedzielę o 12 :) Szczegóły poniżej.


 TO MY! POZYTYWNIE ZAKRĘCENI KULINARNIE :D