sobota, 3 grudnia 2016

Solianka



 
Solianka, mimo swojej nazwy, nie jest słona, a kwaśna (dzięki kiszonym ogórkom) z dużą zawartością różnych gatunków mięs. Tak podana zupa solianka jest niezwykle pożywna. Warto wiedzieć, że solianka, poplarna skądinąd również na Białorusi i Ukrainie, przyrządzana jest także w wersji rybnej ale ja niestety nie lubię zup rybnych. A może jeszcze dobrej po prostu nie próbowałam? Czas to zmienić chyba :D

    30 dag wieprzowej    łopatki
    30 dag wołowiny
    10 dag kiełbasy wieprzowej
    10 dag boczku
    10 dag wędzonej słoniny
    2 marchewki
    2 cebule
    4 ząbki czosnki
    1 pietruszka
    pół selera
    średni por (zielona część)
    2 łyżki smalcu
    4 kiszone ogórki
    szklanka zalewy z ogórków kiszonych
    2 puszki pomidorów
    ziele angielskie
    liście laurowe
    pieprz i sól
    koperek, natka
    śmietana - kilka łyżek do przybrania

piątek, 11 listopada 2016

Gęś w świeżo wyciskanym soku jabłkowym na liściach z jarmużu

Przysłowia



  • Liście padają, drogę ściełają, dla Marcina wiatr je ścina
  • Gdy liście przed Marcinem nie upadają, to mroźną zimę przepowiadają
  • Jaki dzień na świętego Marcina, taka będzie cała zima
  • Marcinowa pogoda mrozów zimie doda
  • Gdy mróz na Marcina, będzie tęga zima
  • Jeśli Marcin z chmurami, niestałeczna zima przed nami
  • Pierś z marcinowej gęsi biała, to zima będzie stałkowała
  • Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości
  • Na świętego Marcina najlepsza gęsina
  • Na Marcina gęś na stole, którą nade wszystko wolę
  • Na świętego Marcina lód, na Trzy Króle wody bród
  • Jeśli zima swą drogę zaczyna, to czyni to w dzień świętego Marcina
  • Święty Marcin błoniem jedzie siwym koniem
  • Jak Marcin na białym koniu przyjedzie, to ostrą zimę nam przywiedzie
  • Święty Marcin po lodzie, Boże Narodzenie po wodzie
  • Wesele Marcina: gęś i dzban wina
"Nowa księga przysłów polskich", red. Julian Krzyżanowski

Składniki:


1 gęś (ok 3 kg)

sól, pieprz

3 ząbki rozgniecionego czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego cząbru
kilka kulek jałowca
400 ml soku jabłkowego
liście jarmużu 

sobota, 22 października 2016

"Flaczki" z kani

Oj nie ma grzybów w lasach, przynajmniej tych w moich okolicznych. Za to jest prawdziwy urodzaj kani. Znudziły mi się kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam przygotować je podobnie jak flaczki. Po Internetach kursują przepisy na 'flaczki" z boczniaków, ale zapewniam Was, że z kani są równie pyszne.

Składniki:

2 pietruszki
1 duża marchewka
por, biała cześć
½ selera
3 cebule

minimum 800 g kani
2 łyczki oleju
5 listków laurowych
10 kulek ziela angielskiego
2 czubate łyżki majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
2 łyżki soli lub więcej do smaku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego imbiru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
czarny pieprz do smaku

czwartek, 6 października 2016

Wegański smalec ze śliwką

 
Na drzewie już prawie ani śladu po śliwkach a mnie się przypominało, że jakiś czas temu robiłam wege smalczyk. Wg mnie jest o niebo lepszy niż tradycyjny. Śliwka nadaje wyrafinowanego smaku. Czy ma się po nim wzdęcia? Owszem :D
 
Składniki:

ponad kubek ugotowanej fasoli jaś
1 duża cebula (preferowana czerwona)
1 małe jabłko
kilka sztuk śliwek świeżych
1 ząbek czosnku
suszony majeranek
sos sojowy ciemny
olej kokosowy (łyżka do smażenia i łyżka na koniec)
pieprz, sól
odrobina cynamonu

środa, 14 września 2016

Kiszone pomidorki



Kiszone pomidorki koktajlowe to nowość w mojej kuchni. Pomysł podrzuciła mi mama, która w tym roku ma wyjątkowy, pomidorowy urodzaj. Krzaczki aż uginały się od pomidorków. Kiszone pomidorki mają zaskakujący smak. Sprawdzą się w kolorowych koreczkach. Są niezastąpione do zrobienia zupy pomidorowej, która jest o niebo lepsza niż ta z pomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek.


Składniki:

(na 4 słoiki 0,3 ml)

600 g kolorowych pomidorków koktajlowych

1 l wody

2 łyżki soli

na każdy słoiczek:

1 ząbek czosnku przekrojony wzdłuż

Wiązanka kopru

2 cm kawałek chrzanu przekrojony wzdłuż

niedziela, 4 września 2016

Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem

Jest to odkopany z zakurzonego zeszytu przepis mojej babci na zalewajkę (żurek) z kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej. W związku z tym, że jestem insulinką czyli choruję na insulinoopornosć zakwas zrobiłam z mąki razowej i żeby nie mieć insulinowego zjazdu dodałam szpinak. Zupa wyszła wyborna. Taki powrót do szczęśliwego dzieciństwa....Zupa może nie jest atrakcyjna i nie nadaje się na okładkę Kukbuka albo magazynu Jamiego Olivera, no ale liczy się przecież wnętrze ;)
Składniki na zakwas:
  • 1 l przegotowanej i ciepłej wody 
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami
  • 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) !

środa, 17 sierpnia 2016

Muffiny bardzo owocowe bez cukru

Środek lata

Ponoć najlepiej wspominamy wakacje u dziadków. A dlaczego nie u….cioci? W połowie lata co roku odwiedza mnie bratanica. Staram się dokładnie zaplanować nasz grafik na najbliższe wspólne dni. Jest jazda na rolkach, spanie pod namiotem, wycieczki nad jezioro, kąpiel w basenie, pływanie łódką po rzece, wizyty u fryzjera i kosmetyczki oraz… pikniki! Żeby mieć co zapakować do piknikowego kosza najpierw należy poświęcić trochę czasu w kuchni. Na szczęście moja mała dama chętnie robi wszystko samodzielnie. Ja jedynie podstawiam jej na kuchenną ladę potrzebne składniki. Poniżej przepis na nasze muffinki, które Emilka przygotowała samodzielnie

Babeczki bardzo owocowe
Składniki na ciasto:
2 szklanki przesianej mąki tortowej
1/3 szklanki ksylitolu zamiast cukru
1/2 szklanki oleju
pół szklanki posiekanych orzechów brazylijskich
1,5 szklanki jogurtu
2 jajka
3 male jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
½ szklanki borówek

Składniki na krem:
250 śmietanki kremówki
2 serki kanapkowe
1 łyżka ksylitolu

Do dekoracji:
Borówki, maliny, jeżyny, listki mięty

wtorek, 26 lipca 2016

Dorsz w świeżych pomidorach z kaparami

Gra w pomidor

Pamiętacie popularną grę dziecięcą, znaną jako grę w pomidora? Biorą w niej udział co najmniej 2 osoby. Spośród wszystkich grających wybierana jest jedna – zwana pomidorem – której pozostali zadają pytania, próbując ją rozśmieszyć. Pomidor musi na wszystkie pytania odpowiadać "pomidor". Gra kończy się, gdy pomidor pomyli się, zaśmieje się lub pozostali uczestnicy poddadzą się.
Ja przez całe lato gram w pomidora ale w kuchni. Dodaję je praktycznie do wszystkiego, poza kawą z mlekiem :
)

Dorsz w świeżych pomidorach
Składniki:
2 filety dorsza
3 duże pomidory malinowe
1 cebula
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
4 łyżki kaparów
Sól, pieprz

środa, 15 czerwca 2016

Ciastka orkiszowe bez cukru

Insulinooporność. Tak brzmi wyrok dla mnie. Odebrałam już wszystkie wyniki badań. Moje menu nagle się drastycznie zmieni, ale póki co, jeszcze z radością upiekłam tacie na urodziny jego ulubione ciastka :)
Trzymajcie za moją dietę kciuki! Ja te ciasteczka tylko powącham :)

Składniki (ok. 25 ciasteczek):
125 g masła
100 g miodu
1 jajko
1 łyżeczka prawdziwej esencji z wanilii
140 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g płatków orkiszowych
100 g suszonej żurawiny niesiarkowanej
1 garść sezamu

niedziela, 8 maja 2016

Sałatka w słoiku idealna na piknik


PIKNIK WE DWOJE

W długoletnich związkach zapominamy, że rutyna potrafi zabić czułą i spontaniczną stronę naszego związku. Może czas na ponowną pierwszą randkę? Na to idealny jest romantyczny piknik we dwoje! Choć romantyczność przypisywana jest głównie kobietom, to panowie także lubią czułe gesty a jeszcze bardziej wycieczki na łono przyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie, sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre.  Na pikniku najlepiej się sprawdza jedzenie, które można jeść palcami, nie brudząc się za bardzo. A jeśli się pobrudzicie, wierzę, że na pewno znajdziecie pomysł jak się pozbyć tego dylematu…Jak widzicie do spędzenia niezapomnianych romantycznych chwil nie potrzebny jest nam hotel, jacuzzy czy elegancka restauracja. Romantyczny plener znajdziecie wszędzie. Wystarczą chęci  i nieograniczona wyobraźnia. Takie chwile spędzone we dwoje na pewno będziecie miło wspominać. Przed Wami ciepłe miesiące, a więc i więcej okazji do wypadów za miasto i urządzania sobie spontanicznych pikników


Sałatka nicejska zamknięta w słoiku

Składniki:
3 ugotowane ziemniaki
200 g ugotowanej, ciętej fasolki szparagowej
100 g wędzonego łososia albo tuńczyka z puszki
2 garści roszponki
2 ugotowane jajka
kilka czarnych oliwek
ulubiony dressing do sałatki

sobota, 16 kwietnia 2016

Krewetki w pomidorkach, z chili i czosnkiem niedźwiedzim


Zielona moc kwietniowa
Czy znasz czosnek niedźwiedzi? Jeśli nie, to koniecznie odkryj tę niesamowitą roślinę. Właśnie się pojawiła! Tydzień temu robiłam moje pierwsze w tym roku zbiory. Dzięki niej możemy naturalnie i bezpiecznie oczyszczać i wzmacniać nasze organizmy. Już dawno temu ludzie zauważyli, że pierwszymi roślinami, jakie po przebudzeniu z zimowego snu zjadają niedźwiedzie są właśnie zielone liście, które przypominają liście konwalii. Wydzielają jednak intensywny zapach czosnku! Ludzie stwierdzili, że skoro roślina ta oczyszcza i wzmacnia tak silne zwierzęta jak niedźwiedzie, to z pewnością przyniesie wiele korzyści również nam. I nie mylili się. Ludzie od wieków traktowali czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny ziołowy lek. Dzisiaj jest to już naukowo zbadane i udowodnione, że związki zawarte w czosnku niedźwiedzim posiadają liczne, niesłychane korzyści zdrowotne. Jeśli nie wiesz skąd go legalnie pozyskać, napisz do mnie na blogu. Ponieważ roślina ta jest pod ochroną. Ale spokojnie. Możesz ją wyhodować u siebie w ogródku, w cieniu drzew.

P.S. poniższą potrawę zrobiłam koleżance na 'tę noc". Jej romantyczny wieczór się udał, gdyż doszło do pełnej konsumpcji potrawy i ...;)

 

niedziela, 10 kwietnia 2016

Recenzja "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" J. Drzazgi i G. Wieruszewskiej


Stoję przed decyzją wybrania tytułu autorskiej książki z przepisami i dietą. Biorę do ręki książkę J. Drzazgi i G. Wieruszewskiej "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" i ukłuło mnie nagle w sercu... To zazdrość! Jak ja bardzo utożsamiam się z tym tytułem i w ogóle jej piękną i pyszną zawartością!

Publikacja  "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" autorstwa Joanny Drzazgi, z fotografiami Gosi Wieruszewskiej. Fajna  okładka, wnętrze jeszcze bardziej zachwyca.
Otwieram książkę i mam przed sobą 28 propozycji – czyli zestawów składających się z przystawek, dań głównych i pysznych deserów. Czyli po prostu 28 gotowych pomysłów na przyjęcia. Łącznie ponad 100 przepisów. Wśród tych propozycji są także propozycje bez mięsa.

Recencja książki "Kuchnia toskańska" P. Adamczewskiego


Kuchnia Toskańska” to książka napisana przez Piotra Adamczewskiego, reportera i krytyka kulinarnego „Polityki”. Książka Adamczewskiego zawiera wiele przepisów na smaczne dania: mięsne, rybne, z owocami morza, wegetariańskie, zupy i desery.


















środa, 16 marca 2016

Zupa z cebuli na cydrze z chipsami jarmużu i estragonem



 38 stopni temperatury ciała a ja spędzam 2 dni na targach „kobiety w centrum”. Wiem, wiem, powinnam leżeć w łóżku, ale to był debiut mojej firmy SUKCESOMANIA. Było ciężko ale dałam radę. Klienci chwalili mnie, za sympatyczność. Typowy mężczyzna pewnie umarłby z 3 razy ! :-P Po powrocie z targów nastał czas zadbania o swoje zdrowie i poszły w ruch naturalne antybiotyki jakimi są cebula i czosnek. Polecam tę zupę na okres przejściowy zimowo – wiosenny stawia na nogi, nawet umierających mężczyzn ;) 

Zupa krem  cebuli
Składniki:
5 dużych cebul
ok. 1 l bulionu warzywnego
185 ml (3/4 szklanki) wytrawnego cydru
4 łyżki masła klarowanego
2 duże ziemniaki
sól, pieprz
suszony tymianek
suszony estrogen
do podania: podsmażone piórka cebuli, chipsy z jarmużu

niedziela, 28 lutego 2016

Sushi z komosą ryżową po polsku



W ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć w programie na żywo „Opolskie o poranku” na kanale TVP Opole. Tematem naszej rozmowy były dobre kasze. Nie jestem ekspertką od właściwości odżywczych kasz i to jaki wpływ mają na nasz organizm, dlatego zaprosiłam do towarzystwa naszą lokalną dietetyczkę. Agnieszka opowiedziała fachowo o kaszach bezglutenowych a ja przygotowałam kilka propozycji kulinarnych. Między innymi sushi ( a może raczej kaszi) z komosy ryżowej. Komosa jest bardzo sypka ale jeśli odpowiednio "uklepiemy" ją i dobrze zrolujemy nori to na pewno sushi będzie wartkie. Zrobiłam na sposób polski z polskimi dodatkami. Możemy dodać także naszego śledzia. Ja zrezygnowałam z tego pomysłu gdyż nagranie do TV było o 7 rano ;)


Składniki:
Mata bambusowa do rolowania
Nori – prasowane wodorosty (algi)
250 g komosy ryżowej ( u mnie trzy kolorowa)
4 łyżeczki octu jabłkowego
pół łyżeczki soli
1 marchew
4 śliwki suszone albo wędzone
1 duży ogórek kiszony
1 twarożek śmietankowy - opcjonalnie
2 łyżeczki polskiego chrzanu
sos sojowy
Pałeczki i ostry nóż

poniedziałek, 15 lutego 2016

Sałatka z kiszonych buraków, soczewicy i koziego twarożku


Przymierzam się do diety paleo i do produktów nisko histaminowych. Ponieważ mam podejrzenia o taką pokarmową nietolerancję oraz co do niedoczynności tarczycy. Cięzko jest mi się pogodzić z nową tłuszczową dietą. Dlatego ta sałatka jest jakby wspaniałym, wakacyjnym romansem, który za chwilę się skończy ;) Badania krwi odkładam w czasie, a romans podtrzymuję ... ;) 

Składniki:
2 ugotowane buraki (mogą być kiszone)
200 g ugotowanej zielonej soczewicy
1 czerwona cebula
1 pomidor
1 twarożek z koziego mleka albo inny ulubiony ser
szczypiorek albo por do dekoracji

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz

sobota, 13 lutego 2016

Zupa z KONOPI na zakwasie



Miałam okazję testować produkty spożywcze i kosmetyczne z konopi ze sklepu: www.biokonopia.pl Ziarna łuskane z konopi smakują trochę jak sezam, więc są bardzo smaczne. Idealne do wypiekania chlebów, twarożków a nawet do zrobienia pesto. Postanowiłam z nich przygotować siemieniotkę (konopiankę) tradycyjną śląską zupą wigilijną. Gotowana jest z suszonych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej śmietanki. Przygotowana do spożycia potrawa przypomina wyglądem gęste, białe mleko. Podawana jest najczęściej z prażoną kaszą jęczmienną. A więc…nudy. Zupę z konopi postanowiłam zaostrzyć domowym zakwasem żytnim. Myślę, że tak zmodyfikowana wigilijna zupa może stanowić świetną propozycję na Wielkanoc.

Dlaczego konopie?
Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia:
• wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe  (Omega 3,6 i 9)
• łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion
• w oleju konopnym 75-95 % nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego ciała
• 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności
• większość odżywczych minerałów ( wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych)
• błonnik pokarmowy
• witaminy z grupy B oraz witaminę E

Jaki ma to wpływ na ludzki organizm?
- regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie
- polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego
- „wypłukuje” choresterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy
- zwiększa odporność organizmu
- pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne
- przeciwdziała powstawaniu nowotworów
Żywność konopna jest zatem odpowiedzią na wiele cywilizacyjnych chorób.

Składniki:
300 g ziaren konopi (ja mam ze sklepu internetowego: Biokonopia)
100 g masła
1 cebula
4 ząbki czosnku
1,5l l wody
1 szklanka domowego zakwasu żytniego (przepis
2 liście laurowe,
3 Ziela angielskie
sól, pieprz, cukier do smaku

niedziela, 7 lutego 2016

Spaghetti z włoszczyzną i moje 30 urodziny! Yeah!

Właśnie trwa Karnawałowe wyzwanie włoskie z Lidlem a u mnie impreza na 30 urodziny! Przygotowałam grissini z szynką parmeńską i rukolą, deskę serów i włoskich wędlin oraz prawdziwą włoską pizzę. Oraz spaghetti na włoszczyźnie z pomidorami. Oto przepis na dole oraz fotorelacja z wydarzenia! :) 


2 puszki pomidorów (u mnie Italiamo z lidla)
2 marchewki
1/2 selera
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
makaron spaghetti (u mnie Italiamo Tricolore z Lidla)
oliwa z oliwek ( u mnie Italiamo z Lidla)
sól, pieprz, oregano

piątek, 22 stycznia 2016

Makowa panna cotta


Robiąc ostatnio porządki w szufladzie z przyprawami, znalazłam napoczęte opakowanie maku. Mak został mi jeszcze ze świąt. A, że nie lubię gdy jedzenie się marnuję postanowiłam przygotować mój ulubiony włoski deser panna cottę (wł. gotowana śmietanka). To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Panna cotta to jeden z tych deserów, które możecie zrobić zarówno z pucharkach, kieliszkach, jak i w formie do wyjęcia i położenia na talerzu. Bez pieczenia, bez wysiłku :) Smacznego!

składniki:

500 ml śmietanki kremówki
2 łyżki żelatyny spożywczej
2 łyżki letniej wody
2 łyżki cukru
3 łyżki maku

wtorek, 12 stycznia 2016

Pasztet z selera

Niedawno odbył się dzień wegetarian. I ten fakt skłonił mnie do pewnej refleksji. Ile jemy mięsa? O tym, że należy jeść warzywa i owoce, wiedzą już chyba wszyscy. Czy wiedza przekłada się na praktykę? Otóż nie. W 2011 roku statystyczny Polak zjadł 75 kilogramów mięsa - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowe. Ta matematyka wciąż rośnie. Rosnąca konsumpcja mięsa jest według ekspertów efektem wzrostu gospodarczego i bogacenia się obywateli (aż ciężko w to uwierzyć, ale jednak). Natomiast spożywamy tylko 110 kg warzyw i owoców rocznie. Daleko nam do średniej europejskiej, która wynosi 250 kg rocznie na mieszkańca, nie wspominając o Grecji, gdzie zjada się 400 kg. – Mamy dużo do zrobienia. Wciąż nie doceniamy walorów prozdrowotnych warzyw i owoców. Dlatego chcę Was zachęcić do warzywnych pasztetów.



Składniki:


2 duże ugotowane selery starte na tarce o dużych oczkach

1/3 szklanki oleju (u mnie olej ryżowy)
2 cebule pokrojone w kostkę

2 posiekane ząbki czosnku 
20 dag tartej bułki (u mnie bułka kukurydziana)
5 surowych, roztrzepanych jajek

1/2 szklanki wywaru grzybowego albo warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz

poniedziałek, 4 stycznia 2016

JAGLUSZKO ciasto bez cukru, mąki, mleka i jajek



Deser bez cukru, mąki, mleka i jajek czy w ogóle jest możliwy? TAK! może dupy nie urywa jak czekolada nadziewana, ale jeśli masz nowe postanowienie na Rok 2016, że uciekać będziesz od cukru i glutenu, to ten przepis jest dla Ciebie! A jak zrealizować postanowienia noworoczne? o to kilka rad:

  1.  Znajdź w sobie motywację
  2. Sprecyzuj swój cel.- Powinien być mierzalny, realny i ekscytujący
  3. Cel zapisany łatwiej zrealizować. Zapisz sobie postanowienia i powieś w widocznym miejscu
  4. Wizualizuj. Zobacz siebie oczami wyobraźni w miejscu docelowym
  5. Warto mieć plan.. Wypisz wszystkie kroki, przybliżą Cię do zdobycia Twojego celu
  6. Termin przydatności. Data podjętej decyzji nie ma żadnego wpływu w realizowaniu jej. Daj sobie czas na przemyślenia i refleksje
  7. Zdeklaruj się publicznie co chcesz osiągnąć. - Deklaracje publiczne mają olbrzymią moc sprawczą. 
Więcej o realizowaniu postanowień noworocznych na mojej nowej stronie Strona poświęcona zdobywaniu sukcesu w każdym obszarze Twojego życia SUKCESOMANIA - ZAPRASZAM! 


Składniki:
400 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg słodkich jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 garść wiórków kokosowych
Masę dosłodzić można 2 łyżkami miodu, syropu daktylowego. Albo domową konfiturą ze śliwek, bez cukru ( 1/2 słoika)

sobota, 2 stycznia 2016

Sałatka z pęczakiem i pieczonymi burakami oraz ostropestem

            Kasza jest łatwa w przyrządzeniu, powszechnie dostępna, tania i można podawać ją z wieloma daniami w różnych kombinacjach smakowych. Z czym smakuje najlepiej? Z pieczonymi burakami! Jeśli po świętach zostały Wam kiszone buraki, także można je zastosować w tej sałatce. Swoją wersję przygotowałam na imprezę sylwestrową. Dlatego dodałam magiczny, odtruwający składnik: ostropest. Ostropest zawiera Flawonolignany, które wykazują działanie oczyszczające z toksyn, odtruwające i ochronne dla wątroby. Preparaty zawierające flawonolignany zalecane są w długotrwałej terapii chorób wątroby wywołanych alkoholizmem, a także w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C. Ale dość dietetycznego bełkotu!

            Na przyjęciu poznałam wiele wartościowych i pozytywnie zakręconych ludzi. Bawiliśmy się przednio. Niestety powrót okazał się feralny, gdyż miałam z tatą wypadek samochodowy (wpadliśmy w poślizg), ale jesteśmy cali i zdrowi - to najważniejsze! Czas odczarować początek Nowego Roku, najlepiej smaczną sałatką... :)

Składniki
300 g kaszy pęczak
2 -3 duże upieczone (albo ugotowane) buraki
2 -3 ogórki konserwowe albo kiszone
150 g sera feta albo bałkańskiego (ser solankowy)
1 pęczek natki pietruszki albo 1 łyżka suszonego lubczyku
sól
sos:
1/4 szklanki oleju ryżowego albo oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka pieprzu