czwartek, 31 maja 2012

Bakłażan faszerowany salsą pomidorową

Składniki na 2 porcje:
1 duży bakłażan
1 duży pomidor
garść oliwek
szczypiorek
ćwiartka czerwonej cebuli
sok z limonki (opcjonalnie z cytryny)
2 łyżki świeżej kolendry 
szczypta przyprawy chili 
suszone oregano lub bazylia
kulka mozzarelli
sól, pieprz


Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem by usunąć pestki, te co zostały usuwamy łyżeczką lub palcem, następnie pomidor drobno kroimy w kostkę.  Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz przyprawę chilli a także oliwki doprawiamy solą i pieprzem.  Bakłażan przekrawamy wzdłuż na 2 połówki i wydrążamy miąższ. Do środka dajemy farsz z salsy a wierzch pokrywamy plastrem mozzarelli. Bakłażana pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. 
Bakłażan faszerowany salsą pomidorową

Cebula faszerowana kapustą,gruszką,rodzynkami i gorgonzolą


Składniki na 4 porcje:

4 duże czerwone cebule
ćwiartka czerwonej kapusty
1 gruszka
garść rodzynek
2 łyżki startego selera
ser gorgonzola 
sól, pieprz
miód
oliwa z oliwek

Cebule obieramy, ścinamy "kapelusze" i wydrążamy środek następnie solimy i pieprzymy oraz skrapiamy oliwą. Farsz: kapustę drobno szatkujemy, gruszkę obieramy i ścieramy na tarce, rodzynki drobno kroimy, seler ścieramy na tarce. wszystko razem mieszamy z serem następnie, solimy, pieprzymy i skrapiamy miodem.Cebule zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 20 - 30 minut. Aż cebula będzie miękka.
Faszerowana cebula

Awangarda Smaku

Roladki z bakłażana i cukini

Składniki:
1 cukinia
1 bakłażan
1 serek śmietankowy
1 ser camembert (u mnie ziołowy)
szczypiorek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
zioła prowansalskie


Bakłażan i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy, pieprzymy, smażymy je chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie najlepiej na grillowej patelni. Serek mieszamy z solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i ze szczypiorkiem. Każdy grillowany plaster cukinii i bakłażana smarujemy serkiem, następnie kładziemy pasek sera pleśniowego i zwijamy w roladkę. Roladki związujemy wcześniej blanszowanym we wrzątku szczypiorkiem na 2 supełki (ewentualnie używamy wykałaczek).
Roladki z cukinii i bakłażana

zwijamy w roladki

Roladki związujemy szczypiorkiem


środa, 30 maja 2012

Zupa cebulowo-serowa w swoim wykwintnym smaku

Składniki:
6 dużych cebuli
około litra bulionu warzywnego
200 ml wina, białego wytrawnego
2 łyżki klarowanego masła (opcjonalnie oliwa)
oliwa z oliwek
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 serek topiony  - smak śmietankowy
5 plastrów żółtego sera typu gouda (najlepiej ser tarty)
2 kromki chleba (albo pół bagietki )
świeży tymianek albo suszony
2 ziela angielskie
1 liść laurowy

Cebulę obrać, każdą przekroić na pół i pokroić w cieńkie plasterki. W rondlu rozgrzać wcześniej klarowane masło, wrzucić cebulę i bardzo powoli smażyć często mieszając by się nie przypaliła bo zamiast słodkiego smaku uzyskamy gorzki. Gdy będzie już zrumieniona wlać 100 ml wina i poczekać aż wyparuje. Następnie cebulę zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziela, i gotować przez około pół godziny. Po tym czasie wyjąć liść laurowy i ziela, oraz trochę cebuli, a całą resztę zmiksować. Po zmiksowaniu dodać serek topiony i ser gouda, zagotować aż ser się rozpuści dodać gałkę muszkatołową, pieprz. Zupę zdjąć z ognia i doprawić swieżym tymiankiem (ewentualnie suszonym). Na osobnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chleb pokroić w kostkę i usmażyć z obu stron na oliwie aż osiągnie rumiany kolor. Zupę podawać z grzankami i z wyjętą wcześniej z zupy cebulą. Mniammmmm!
zupa cebulowo - serowa

Kotlety jajeczne z sosem cebulowym

Składniki na kotlety:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
pęczek szczypiorku
świeży koperek
1 średnia cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
bułka tarta

Składniki na sos:
4 duże cebule albo 6 średnich
sól, pieprz
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek albo klarowane masło do smażenia

Wykonanie kotletów:
Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce, dodajemy do nich surowe jajko, drobno pokrojony koper i szczypior oraz podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie w dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu z obu stron.

Wykonanie sosu:
Cebule obieramy i kroimy drobniutko w kosteczkę, podsmażamy na oliwie albo na klarowanym maśle, zalewamy odrobiną wody i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko miksujemy w blenderze i gotowe! Sos jest bardzo zdrowy bo nie zawiera mąki ani śmietany :) 
Kotlety jajeczne z sosem cebulowym






wtorek, 29 maja 2012

Zapiekanki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:
dowolna ilość bagietek
kilka pomidorków koktajlowych
parę suszonych pomidorów
kilka czarnych oliwek 
kulka mozzarelli
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
suszona bazylia i oregano
świeże listki bazylii


Bagietki przekrawamy wzdłuż. Nacieramy oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Oliwki i pomidorki kroimy w plasterki, a suszone pomidorki w paseczki. Na bagietki kładziemy plasterki mozzarelli, następnie pomidory, pomidory suszone, oliwki i posypujemy suszonymi ziołami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C. około 10 - 15 minut. Aż do roztopienia sera. Gotowe zapiekanki dekorujemy świeżą bazylią. 

Zapiekanki

Tort Sachera (Sachertorte)

Kto uwielbia czekoladę i truskawki to ciasto idealne dla niego ! :)
Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej,
Przepis z "ciasta, sprawdzone przepisy" nr 11 listopad 2011, str. 13

Składniki:
Ciasto:
150 g masła
8 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki cukru
120 ml wody

Dodatkowo:
250 g marmolady morelowej
koszyczek truskawek

Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C. 


Polewa:
Cukier, wodę i połamaną czekoladę rozpuścić na parze, mieszając.

Tort - finał:
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Wierzch i boki tortu także posmarować marmoladą. Udekorować polewą i truskawkami Wstawić do lodówki.

Tort Sachera




środa, 23 maja 2012

Mus pomidorowy ukryty w galarecie

Żeby wykonać galaretkę z musu pomidorowego najpierw należy wykonać typowe gazpacho:

Składniki:
około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)
cały ogórek zielony  (obrane ze skórki)
Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)
2 -3  ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 duża cebula
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)
listki świeżej bazylii
sól, biały pieprz
natka pietruszki do dekoracji

ponadto: 
4,5 łyżeczki żelatyny 
1/4 szklanka bulionu

Pomidory parzymy  wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą. 
Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.
Mus delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią. 

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki bulionu a kiedy spęcznieje należy ją podgrzać mieszając aż się rozpuści. (nie wolno jej zagotować). Gdy żelatyna lekko przestygnie wlać ją do gazpacho i dokładnie wymieszać. Gazpacho wlać do małych salaterek i schłodzić w lodówce aż do pełnego stężenia. Wykładać za pomocą noża na talerz. Galaretka świetnie smakuje z rożnymi typami sera!

Mus pomidorowy w galarecie

Awangarda Smaku

wtorek, 22 maja 2012

Ciasto z sokiem marchwiowym i z delicjami

 Przepis dostałam od mamy.

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
10 jajek
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
700 ml soku marchwiowego
2 opakowania budyniu śmietankowego

Masa śmietankowa:
250 g śmietany 36 %
1 op. galaretki pomarańczowej

Dodatkowo:
2 paczki delicji
wiórki kokosowe do dekoracji. 

Wykonanie:
Ciasto:
jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 180 stopni C przez około 35 -40 min.

Masa budyniowa: 
Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki.

Masa śmietankowa:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką.

Ciasto finał:
Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną  masę śmietankową wyłożyć na delicje. Udekorować wiórkami kokosowymi.


Ciasto z sokiem z marchewki i z delicjami


Sałatka z wędzonym łososiem

Składniki:
główka dowolnej sałaty
150 g wędzonego łososia 
kilka pomidorków koktajlowych
kilka rzodkiewek
pół ogórka zielonego

Sos:
oliwa z oliwek, 
sok z połowy cytryny
suszona kolendra
sól i pieprz

Warzywa myjemy, sałatę szarpiemy na kawałki, pomidorki przekrawamy na pół (albo zostawiamy całe), ogórki i rzodkiewki kroimy w plastry. łososia kroimy w mniejsze plastry. Sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i polewamy sałatkę. Wszystko razem mieszamy.
Sałatka z łososiem

Gazpacho (pomidorowy chłodnik)

Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku. 

Składniki:
około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)
cały ogórek zielony  (obrane ze skórki)
Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)
2 -3  ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 duża cebula
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)
listki świeżej bazylii
sól, biały pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Pomidory parzymy  wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą. 
Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.
Mus delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią. 

Jeśli nam zostanie na drugi dzień trochę gazpacho, możemy wymieszać je z żelatyną i zrobić galaretki. Przepis na t danie w kolejnych postach.
Gazpacho


 

Roladki z szynki w galarecie

przepis znalazłam w gazecie "100 kulinarnych hitów" nr 3/2012 z Pani domu

Składniki:
5 duże plastry szynki gotowanej
pęczek koperku
20 dag serka homogenizowanego (naturalny smak)
4 jajka na twardo
5  łyżeczek żelatyny
2 szklanki bulionu
łyżeczka chrzanu
pomidorki koktajlowe

Żelatynę zalać 3 - 4 łyżkami zimnego bulionu i odstawić na 15 minut, aby spęczniała. Jajka kroimy w drobną kosteczkę. Koper drobno siekamy. Spęczniałą żelatynę podgrzać i mieszać aż się rozpuści. 4 łyżeczki wlać do serka, dodać chrzan, posiekane jajka, i łyżeczkę koperku. Doprawić do smaku wg uznania. Wszystko mieszamy. Resztę żelatyny wymieszać z pozostałym ciepłym bulionem. Dodać do niego koperek. Na spód półmiska wlewamy bulion z żelatyną i wstawiamy do lodówki aby stężał. W tym czasie plastry szynki smarujemy masą twarożkową, i zwijamy w roladki. Roladki układamy na półmisku z galaretką, dekorujemy pomidorkami i zalewamy resztą bulionu z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Doskonała przystawka!

Roladki z szynki w galarecie


Nadziewane i zapiekane pomidory ze szpinakiem

Jeszcze nie są to moje pomidory z ogródka tylko ze sklepu, ale nie byłam w stanie dłużej czekać za tym daniem :)

Składniki:
dowolna ilość dużych pomidorów
opakowanie mrożonego, liściastego szpinaku
kilka pieczarek
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
kulka mozzarelli
jajko
sól, pieprz
suszone oregano

Pomidory myjemy, ucinamy kapelusze i wydrążamy miąższ. (Miąższ możemy później wykorzystać do gazpacho - przepis w kolejnych moich postach). Środek pomidorów solimy i odwracamy do góry nogami na talerzu, by pomidorki wypuściły sok. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Wysypujemy pieczarki na talerz. Szpinak również podsmażamy na oliwię z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak mieszamy z pieczarkami i wbijamy do farszu jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory nadziewamy szpinakiem z pieczarkami, na wierch kładziemy plasterki mozzarelli i posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy w 190 - 200 stopniach C. przez około 15- 20 minut.


Zapiekane pomidory ze szpinakiem
pomidory podczas nadziewania

Tort z malinową pianką

Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
2 szklanki mleka
2 op. bitej śmietany w proszku
4 łyżki żelatyny
1 op. galaretki malinowej

Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wlać do włożonej papierem do pieczenia formy (okrągła). Piec około 45 minut w temp. 180 stopni C.

Pianka:
Do mleka dodać bitą śmietanę w proszku, zmiksować. Wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę. Dodać rozpuszczoną w gorącej szklance wody galaretkę. 

Tort:
Ostudzony biszkopt przekroić na pół np. nitką. Spód włożyć do tortownicy, zapiąć formę, wylać połowę tężejącej pianki, położyć na nią kolejną warstwę biszkoptu, następnie wylać na biszkopt kolejną warstwę pianki. Odstawić do lodówki a potem udekorować wg uznania. U mnie wiórki kokosowe i niezapominajki :)
Tort z pianką


poniedziałek, 21 maja 2012

Sałatka z bryndzą i suszonymi śliwkami


Składniki:
Dowolna sałata (u mnie mix)
Kilka pomidorków koktajlowych
Kilka suszonych śliwek np. węgierskich
Połowa zielonego ogórka
2 rzodkiewki
Opakowanie sera bryndza
Kilka oliwek
Pestki dyni
Dowolny sos u mnie winegret
Listki bazylii

Sałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy dowolnym, ulubionym sosem. 
Sałatka z bryndzą i suszonymi śliwkami

Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni


Składniki:
Około pół kilograma szparagów ( u mnie białe )
2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
1 średnia por (cała)
1 duży ziemniak
1 średnia cebula
Ok. 100 g masła lub 2 łyżki oliwy z oliwie
5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka)
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbir
pestki dyni

 

Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować przez 15 i i po tym czasie dodać pokrojone szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i udekorować nimi zupę. Talerz zupy można udekorować świeżymi ziołami. Zupka dobrze smakuje z grzankami albo tostami. 
Krem ze szparagów


Pasta jajeczna z dodatkami


Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo
4 plasterki szynki konserwowej (lub innej)
4 plastry papryki konserwowej
1 ogórek konserwowy (średni)
szczypior
majonez i śmietana
sól i pieprz'


Jajka ugotować na twardo, wystudzić i zetrzeć na tarce. Szynkę, ogórek i paprykę pokroić w drobną kosteczkę, posiekać szczypior. wszystko razem wymieszać z odrobiną majonezu i śmietany. Przyprawić solą i pieprzem. 
Pasta jajeczna

czwartek, 17 maja 2012

Klasyczne szparagi z sosem holenderskim


Składniki:
bukiet młodych, białych szparagów ok. pół kilograma
3 litry bulionu warzywnego
200 g masła
2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) 
sok z pół małej cytryny
4 łyżki białego, wytrawnego wina
pieprz biały i sól

Szparagi myjemy i obieramy obieraczką oraz odcinamy zbutwiałe końcówki. Wrzucamy do wrzątku z bulionu i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy).  W garnku zagotowujemy wodę, na garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 2 żółtka. Żółtka trzepiemy trzepaczką. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Równocześnie dodajemy białe wino. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól i biały pieprz. Ugotowane szparagi odcedzamy z wrzątku i polewamy sosem. Pyszne! 

Klarowanie masła
Szparagi gotowane w bulionie
Mieszamy trzepaczką żółtka i masło

Szparagi z sosem holenderskim


wtorek, 15 maja 2012

Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam!

Składniki masa:
100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki agrestowej

Składniki pianka:

250 ml śmietany 30 %
2 op. galaretki agrestowej

Składniki mus:

4 kiwi
garść świeżej mięty

Ponadto:

2 paczki żelków cytrynowych
4 kiwi
6 paczuszek herbatników

Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.
Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać do niej tężejącą galaretkę. Pokroić drobno 1 paczkę żelek i wymieszać z pianką.
Mus: 4 kiwi obrać, pokroić, miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus.
Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem.
Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry.
Do lampek do wina, albo salaterek do lodów, najpierw dajemy rozkruszone herbatniki, następnie wystudzoną masę z masła, kisielu i galaretki, na masę układamy pokrojone kiwi (parę plasterków zostawiamy do ozdobienia) następnie zalewamy wystudzoną masę piankową z żelkami, na koniec polewamy musem z kiwi i mięty.
Ozdabiamy owocem kiwi, oraz listkami mięty i żelkami.

Kisiele z galaretką

Pianka

Kiwi i mięta w blenderze

Ucieranie herbatników na piasek



Deser z kiwi i miętą

Prażoki z boczkiem

Jest to tanie danie obiadowe. Potrawa pochodzi z łódzkiego.

Składniki:
1 kilogram ziemniaków
około pół szklanki mąki pszennej  (zależny od gatunku ziemniaków)
1 cebula
20 - 30 dag wędzonego boczku
sól, pieprz
olej

Ziemniaki obieramy i gotujemy. By zachować wartości odżywcze ziemniaków, wrzucamy je do wrzątku i solimy pod koniec gotowania. Gdy ziemniaki są ugotowane, odlewamy wodę i dodajemy do nich mąkę i tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę. Konsystencja ma być a la kluskowata. Doprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki i podsmażamy na oleju. Prażoki podajemy z tłuszczem i boczkiem. Prażoki nakładamy energicznie łyżką, tak, by kluska oderwała się od łyżki. Moja propozycja podania takich ziemniaczków to z zasmażaną, młodą kapustą. Smaczego!
Prażoki z boczkiem