czwartek, 31 grudnia 2015

Torcik śledziowy (do siego roku)

 
To już ostatni przepis w tym starym roku <Łezka> ale Nowy Rok zapowiada się jeszcze lepiej! Tego Wam z całego serca życzę. Życzę Wam prawdziwej wiary w siebie i w to co czynicie, wielkich marzeń, a może lepiej celów, gdyż cele się realizuje, a marzenia posiada. A jak realizować wyznaczone sobie postawienia noworoczne dowiecie się z mojej nowej strony SUKCESOMANIA <3 

Składniki:
3 filety śledziowe w oleju
1/3 szklanki czarnych oliwek
1/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
gałązka natki pietruszki
pieprz
dodatkowo:
metalowa foremka-obręcz

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Miodowe śledzie z rodzynkami z whisky i cynamonem

Miałam wolną niedzielę od niepamiętnych czasów! Trzeba było ten fakt uczcić w kuchni 
Emotikon smileZrobiłam, więc 4 świąteczne propozycje. Musiałam zwolnić się z jednej pracy żeby znaleźć czas na gotowanie i bloga. Od tej pory mam nadzieję, że nie będę Was już więcej kulinarnie zaniedbywać :) 

Oto propozycja na słodkie śledzie. Jeśli nie lubisz rodzynek, na pewno przekona Cię whisky, w którym były moczone ;)

Składniki:
500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów)
1 czerwona cebula
1,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miodu albo syropu z agawy
1 garść rodzynek
olej słonecznikowy albo ryżowy
100 ml whisky
Pieprz do smaku
1 duże jabłko
Świeże gałązki natki pietruszki do dekoracji

"Kuchnia włoska" i "Ciasta i desery" KROK PO KROKU - recenzja



Kto był w moim domu ten wie, że kolekcjonuję książki kulinarne, szczególnie te w ładnej oprawie. Uwielbiam przeglądać piękne fotografie kulinarne i inspirować się przepisami z całego świata. Ale moją ulubioną kuchnią jest kuchnia włoska.

Dzięki uprzejmości Wydawnictwa RM, zostałam poproszona o podzielenie się swoją opinią na temat dwóch nowości wydawniczych. Pierwsza z nich to książka, której autorką jest Laura Zavan "Kuchnia włoska, Gotowanie krok po kroku" a druga to "Ciasta i desery, Gotowanie krok po kroku" Marianne Magnier-Moreno.


środa, 9 grudnia 2015

Świąteczne pierniki z syropem z agawy


Święta dla większości to czas grzesznych pokus kulinarnych. Ale nie dla mnie. Staram się nawet w tym wyjątkowym okresie dbać o swoje zdrowie. W swoim menu staram się wyeliminować cukier do zera. Zastępuję go np. syropem z agawy. Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku. Ma przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu, dzięki czemu ma swoje honorowe miejsce na mojej półce w kuchni. Nabyć go można w sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością SKLEP SMAKOSZ

Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
ok. 400 - 500 g syropu z agawy
2 łyżki kakao
2 łyżki roztopionego masła
1 duże jajko
2 -3 saszetki przyprawy korzennej do piernika
½ łyżeczki sody (im więcej sody, tym bardziej urosną pierniki)

Dodatkowo:
dekoracje przy pomocy: pisaków cukrowych, lukru,  gotowych cukiereczków dekoracyjnych,
barwników spożywczych i masy cukrowej

środa, 11 listopada 2015

Rogale Świętomarcińskie

Nie mam babci z Wielkopolski, więc w mojej rodzinnej spuściźnie nie ma receptury na te rogale. Więc posiłkowałam się przepisem z bloga: 
cynamonowypyl.blox.pl :) 

Gotowe rogale zabieram jutro na zawody z biegania na 10 km. Obiecałam kolegom. Po takim biegu każdy ma ochotę na słodkie. Trzymajcie kciuki! :) 

Składniki na ciasto:
1 kg przesianej mąki pszennej
400 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2  jajka + 1 żółtko
120 g cukru
0,5  łyżeczki  soli
120 g masła 
dodatkowo 300 g zmrożonego masła do wałkowania 


Nadzienie z białego maku:
500 g białego maku
250 g cukru
250 g miodu
100 g migdałów
80 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
300 g  pokruszonych biszkoptów
80-90 g masła
4 – 5 jaj

Lukier:
200 g cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
100 g posiekanych migdałów do posypania rogali
100 skórki kandyzowanej z pomarańczy


poniedziałek, 9 listopada 2015

Recenzja książki QMAM KASZE Mai Sobczak




Czy wiecie co sprzedaje się lepiej niż ciepłe bułeczki?
Odpowiedź w metryczce

Tytuł: Qmam kasze
Autor: Maia Sobczak – Qmamkasze.pl
Kategoria: książka kulinarna
Ilość stron: 239
Rodzaj okładki: miękka

Jak się zapewne domyślacie, książka Mai to zbiór przepisów z kaszą...Nie jest to jednak kolejna książka kucharska z przepisami jakich wiele na sklepowych półkach. To książka z osobistym przesłaniem, skrawkiem życia autorki od której bije serdeczność.

Autorka wita nas pięknymi, szczerymi słowami:
„ chciałabym, żebyś zawsze pamiętał – miłość mieszka w codzienności, w drobnych gestach, uśmiechu, dobrym jedzeniu, dzieleniu się i prostocie”
Od razu gdy to czytam wspominam swoje dzieciństwo i dziadków (…)

Do rzeczy…
Książka posiada nietuzinkowy podział na części książki:
- początek (śniadanie, przystawkę na początek spotkania przy stole)
- środek (sycące potrawy )
- słodki koniec ( czyli ukoronowanie dnia, potrawy do kawy i herbaty )
Po takim podziale łatwo jest zlokalizować każdą część.

piątek, 30 października 2015

Deser ambasador

Co zrobić z kremem, który został Ci po zrobieniu tortu? Deserki! Przedstawiam deser ze znanego ciasta "ambasador" :) Ale zamiast brzoskwiń dodałam wiśnie.
Deserki przygotowałam podczas długiego oczekiwania na "tę" wiadomość. Przy okazji, z nudów poszukałam od tygodnia zaginionego pilota (był pod łóżkiem) ! Ale nie dostałam "tej" wiadomości :( wieczór spędziłam sama zajadając deser...

Składniki:
1 kostka masła (200 g)
1/2 szklanki ksylitolu albo cukru
4 żółtka
1 budyń waniliowy
1,5 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 garść posiekanych orzechów włoskich
1 garść rodzynek
1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
50 ml naparu z kawy
50 ml wódki / rumu / wiśniówki
1 łyżeczka mielonej kawy

sobota, 24 października 2015

Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing

… jak śliwka w kompot

Wpaść jak śliwka w kompot to znaczy znaleźć się w niezręcznej sytuacji, znajdować się w kłopocie, wpaść w pułapkę. Myślę, że bohater dzisiejszego przepisu jest zadowolony z własnego położenia. Bo kto nie lubi klusek, pyz, knedli? A o kim mowa? O śliwce (mam nadzieję, że nie robaczywce.) Jej złocisty miąższ jest doskonałym źródłem błonnika. A konfitura ze śliwek ma piękny nasycony kolor, od razu zachęca do spróbowania. Przecież najpierw je się oczami? A smak? Nie sposób go opisać...Zapraszam do przepisu na tradycyjne knedle ze śliwkami na słono bo z gulaszem mięsnym. Tak robiła moja babcia.

W kolorach śliwkowych czyli violet WESTWING home and living ma piękne dodatki. Zobacz ich piękne aranżacje! (zdjęcia poniżej)

Składniki na knedle:
ciasto

1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu
2/3 szklanki (100 g) mąki
3 żółtka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
mąka do posypania stolnicy
20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek

składniki na gulasz:
1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości
1 cebula pokrojona w kostkę
4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego 
5 ziarnek pieprzu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
3-4 łyżki mąki pszennej 
koło 1 litr cieplej wodypłaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu )


wtorek, 6 października 2015

HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje)


Harynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z  dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że harynki były najtańszą i  codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał wystarczyć dla całej rodziny. Wieszało się go wte - dy nad stołem, na którym stała miska z ziemniakami i cebulą. . Harynki w cebulowej zołzie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. 
Przedstawiam wersję rodzimą - śląską oraz moją wielkopolsko - mazowiecką ;)

HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (moja wersja)
Składniki:

1 kg śledzi solonych (matyjasy)
1/2 l mleka 
1 l wody
2 - 3 cebule
4 łyżki octu
250 ml śmietany 18 %
2 liście laurowe
4 kuli ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i cukier do smaku
ziemniaki ugotowane w mundurkach 

sobota, 26 września 2015

Pizza bezglutenowa z figami i gorgonzolą

To były 2 szalone dni. Miłość do kobiety - przyjaciółki - bratniej duszy od pierwszego wejrzenia. Historia jak z filmu. Zadzwonił do mnie znajomy. "pomóż mi przeszkolić moją byłą dziewczynę w kuchni śląskiej. rozstaliśmy się i szukam dla niej pracy w gastronomii i nowego mieszkania, żeby mogła się usamodzielnić. Jest z Ukrainy, nie zna języka, nie ma dokąd pójść" postanowiłam zabrać ją do Opola na wszystkie moje zaplanowane spotkania. Była ze mną na spotkaniu biznesowym (wszystkim skradła serca), u mojej koleżanki robiłyśmy razem sushi,odwiedziłyśmy 2 moje koleżanki w pracy, ćwiczyłyśmy tabatę na wyspie Bolko (było dużo śmiechu), potem zadzwoniłyśmy do mojej Cioci z Ukrainy (były łzy wzruszenia), zrobiłyśmy kluski śląskie, harynki. zjadłyśmy kolację z moimi rodzicami (było przerażająco, opowiadała nam o wojnie). Po kilku lampkach wina poszłyśmy spać. Następnego dnia udało się nam znaleźć jej pracę w upragnionej gastronomii i nowe mieszkanie! Przyszły pracodawca od razu ją polubił. Moja nowa ukraińska przyjaciółka zacznie nowe samodzielne życie w Polsce a moje życie nabierze nowych barw. Bo tam gdzie jest Ksenia jest uśmiech, ludzie, szczerość i nadzieja na lepsze jutro. Życzę Wam samych wspaniałych ludzi na swojej drodze, takich dobrych jak Ona. 

Poniżej idealna pizza oraz piękne aranżacje mieszkania i dekoracje stołu - idealne na przyjemne babskie spotkania :) od WESTWING Home and Living

Na rozczyn:
20 g świeżych drożdży 
łyżeczka syropu klonowego lub miodu albo syropu z agawy
2 pełne łyżki mąki gryczanej
50 ml ciepłej, przegotowanej wody

Ciasto:
270 g mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
+ rozczyn

Dodatki:
4 świeże figi
150 sera gorgonzola
2 czerwone cebule
Pasta pomidorowa
1 łyżka suszonego oregano

niedziela, 20 września 2015

Owocowy pudding z chia bez cukru



Dzięki uprzejmości firmy Gartenland Polska:  www.naszekrzewy.pl 2 lata temu temu, miałam okazję zasadzić sobie różne sadzonki, w tym WINOROŚL RONDO. w końcu mogę cieszyć się ich owocami :) A tata produkcją wina. Postanowiłam zrobić deserki z nasionami szałwii hiszpańskiej - chia. 

Szałwia hiszpańska to roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę łosoś Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. 

Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
4-5 łyżek nasion chia
1 dojrzały banan
1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
2 kiście winogrona 

sobota, 19 września 2015

Recenzja GRILLA Z ODŁĄCZANYMI PŁYTAMI ENTERTAINING RUSSELL HOBBS


Gdy pogoda na zewnątrz nie dopisuje, sezon na grilla powoli się kończy albo już dawno minął. Warto zainwestować w grill elektryczny. Jest to super rozwiązanie dla wszelkich fanów grillowania. Można grillować w domu nawet podczas deszczu. Na grillu elektrycznym możemy przygotowywać mięsa, warzywa a nawet chlebki. Jedyne co nas ogranicza to własna wyobraźnia. Grill elektryczny jest moim ulubionym urządzeniem w domu oczywiście zaraz po choperze i młynku do kawy ;) 

Przedstawiam 

GRILL Z ODŁĄCZANYMI PŁYTAMI ENTERTAINING marki RUSSELL HOBBS


kupisz go tutaj

środa, 16 września 2015

Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu


Chleb z samych ziaren nazywany także chlebem życia. Nie zawiera mąki, cukru, jajek ani drożdży. Podaję wersję bez glutenu. Ale jeśli nie zwracasz uwagę na gluten - możesz użyć płatków żytnich. Być może nasiona babki płesznik i chia są dla Ciebie nowością? Ale warto je wypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. 

Wersja bez glutenu

Składniki:
90 g ziaren słonecznika
60 g pestek dyni
100 g ziaren siemienia lnianego
140 g płatków ryżowych albo gryczanych
70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne)
50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną)
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju ryżowego / lnianego albo rzepakowego
330-350 ml wody

piątek, 11 września 2015

Zupa krem z cykorii i z serem halloumi


Cykoria znana była już w starożytności. Jednak uprawa jej rozpoczęła się końcem XIX w. w Belgii. Cykoria niegdyś uważana była za roślinę magiczną i służyła do uprawiania czarnej magii. Rosnąca w ciemnościach, jasna i krucha, wprawiała niejednego w zgrozę. Uczucie to opisane zostało w sformułowaniu (do dziś zresztą używanego) „mieć cykorię”, czyli po prostu bać się. Kolejną ciekawostką związaną z cykorią jest fakt, że jest ona substytutem kawy. Jej długie korzenie po ususzeniu i zmieleniu są wyśmienitym zamiennikiem kawy, a co więcej bogatym w minerały i witaminy. Cykoria w kuchni może występować w dwojakiej roli – jako głównego składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak.
 

Składniki:
2 cykorie
1 cebula, 1 ząbek czosnku
3 małe ziemniaki
1 mała żółta papryka
por (biała część)
1 szklanka mleka kokosowego 
2 szklanki bulionu warzywnego
50 ml białego wina
1 łyżka masła
2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz
150 g sera halloumi

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Roladki z cukinii z pastą ziemniaczano - tuńczykową

Jakie są najlepsze imprezy? Spontaniczne! Takie przygotowywane w 1 godzinę. Bo tyle miałam czasu od podjęcia decyzji, że chcę zaprosić gości. Schłodziłam wino a potem już było dużo śmiechu :) Nie spodziewałam się, że ten wieczór zakończy się na tańcach nad mariną :) Co prawda nie za bardzo było z kim tańczyć, bo pokolenie dzisiejszych mężczyzn nie czuje rytmu w biodrach i nie trzymają ramy ;) ale i tak zabawa była na sto dwa. Poniżej jedna z potraw tego wieczoru... Roladki z tuńczykiem


Składniki:
2 średnie cukinie
1 puszka tuńczyka Graal
5 jaj
2 ziemniaki
szczypior
sól, pieprz
2 łyżki świeżego, zielonego groszku 

wtorek, 18 sierpnia 2015

Grillowany schab z kurkami w sosie śmietanowym



Kurka, czyli pieprznik jadalny, to gatunek grzybów. Do zalet kurek należy zaliczyć ładną barwę, dzięki której łatwo je znaleźć w ściółce oraz to, że rzadko bywają robaczywe. 
Kurki składają się głównie z wody. Jak wszystkie grzyby nie są jedzone ze względu za swoje walory odżywcze, bo zawierają niewielkie ilości wartościowych składników. Dlaczego więc je lubimy? Zachwycamy wyjątkowym smakiem i strukturą. W kurkach znajdują się tylko śladowe ilości witamin  oraz składników odżywczych. Kurki świetnie nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej warto grzyby zblanszować, dzięki temu po rozmrożeniu nie będą gorzkie. Jedyny ich minus to stan zabrudzenia. Niestety nie ma lepszej metody na czyszczenie kurek niż przy użyciu szczotki do paznokci :)
Czy można je polecić osobom odchudzającym się? Tak! Bo te grzyby są niskokaloryczne, a 100 g surowych kurek zawiera tylko 32 kcal. Nawet w towarzystwie sztuki mięsa, ale tylko grillowanego.

składniki:

2 porcje schaba wieprzowego
1 koszyczek kurek
250 ml śmietanki
1/2 cebuli
2 łyżki tartego parmezanu albo cheddara
2 gałązki tymianku
sól, pieprz
ulubiony makaron (u mnie farfalle farbowane atramentem kałamarnicy)

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Koktajl pomidorowy z OSTROPESTEM

Ostropest plamisty jest jednym z fenomenów natury. Wygląda jak oset, kwitnie na fioletowo i moim zdaniem jest piękny.
W suchej owocni roślina kumuluje substancję zwaną sylimaryną, która jest zbiorem związków zaliczanych do flawonoidów. Są bardzo cenne i stosunkowo rzadko spotykane. Sylimaryna stosowana jest w schorzeniach wątroby. Flawonolignany wykazują działanie oczyszczające z toksyn, odtruwające i ochronne dla wątroby.
Ostropest idealny jest w terapii chorób wątroby wywołanych alkoholizmem, a także w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C.
Substancja ta korzystnie wpływa również na funkcjonowanie mózgu. Sylimaryna zmniejsza niekorzystny wpływ wolnych rodników na komórki mózgu oraz zapobiega ich degeneracyjnym zmianom. Jeśli więc masz problemy z koncentracją i pamięcią ostropest może się okazać Twoim ratunkiem.

Sylimaryna wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Normalizuje także poziom glukozy we krwi (dobry dla cukrzyka) oraz redukuje zły cholesterol. Mielony ostropest można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wystarczy spożywać 2 łyżeczki dziennie, popite letnią wodą. Można dodawać do jogurtu, twarożku czy tak jak ja do koktajlu.

W takie upalne dni nie mam ochoty na gotowanie, wolę przygotować szybki koktajl jak ten. 

Składniki:
4 duże, mięsiste pomidory malinowe albo bycze serca
0,5 l kefiru albo zsiadłego mleka
1/2 cebuli
kilka listków bazylii
2 łyżeczki mielonego ostropestu
sól, pieprz do smaku

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Krem z pieczonych pomidorów z konfiturą śliwkową




Czy też tak macie, że jak budzicie się rano to wstajecie już zmęczeni? Nie wiem czy to początek procesu starzenia się czy brakuje mi tylko kogoś miłego kto by wymasował mi plecy? Po 25 roku życia niestety nasza cera nie regeneruje się - to fakt. Faktem też jest, że jak się nie ma faceta u boku to kobita usycha. No cóż, taki to teraz etap w życiu mam. Ale zawsze humor poprawia mi kubek ulubionego kremu z pomidorów. Najbradziej lubię z pomidorów pieczonych. Dodajcie pieczony czosnek, odrobinę chili, ser pleśniowy i ... łyżkę konfitur śliwkowych. A poznacie nowe wrażenia smakowe! Takie wrażenia kulinarne póki co sa dla mnie substytutem romansu. Ale dopiero środek lata więc, mam nadzieję, że jeszcze wydarzy się coś fascynującego w moim życiu ;)


Trochę wiedzy: Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału? Zobacz, jakie jeszczewłaściwości lecznicze zawierają te warzywa. Naturalny czerwony barwnik pomidorów, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki.


Składniki:
1 kg mięsistych pomidorów
½ l bulionu z włoszczyzny
1 główka czosnku
oliwa z oliwek
2 gałązki świeżego tymianku albo rozmarynu
2 łyżki konfitury ze śliwek bez cukru!
1 łyżka octu balsamicznego lub octu jabłkowego
sól, pieprz
kawałek sera pleśniowego

czwartek, 30 lipca 2015

Domowy przecier pomidorowy na zimę


Super pan pomidor

Aż, trudno uwierzyć, że dawniej pomidor był uważany za roślinę trującą. W XVI Iw.  francuski ogrodnik Olivier de Serre twierdził, że pomidory nie są jadalne, inni uważali, że od zapachu pomidorów dostaje się mdłości. Co budzi wiele paradoksów – w 1811 r., w niemieckim słowniku botanicznym o pomidorach napisano: „Choć pomidor jest uważany za roślinę trującą, w Portugalii i Czechach sporządza się z niej sosy, wyróżniające się przyjemnym, kwaskowatym smakiem”. Krajem, który zaryzykował jak o jeden z pierwszych, przełamać te opowieści była Rosja. Tam już od XV wieku uprawia się pomidory. W Polsce pojawiły się wraz z królową Boną, ale tak naprawdę ich hodowla rozwinęła się po I wojnie światowej.  „Złote jabłka„ czyli włoskie pomidori bogate są w witaminy i mikroelementy. Pomidory posiadają sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan oraz witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment – likopen. Warto, więc przygotować na zimę przeciery pomidorowe, żeby nie stosować koncentratów ze sklepów.

Śpieszmy się robić przetwory na zimę, nim zawita kolejna fala upałów ufff...

Składniki:
5  kg pomidorów
1 łyżka soli
2 łyżki cukru

wtorek, 21 lipca 2015

Chłodnik z krewetkami i fetą

Uch - jak gorąco! Puff - jak gorąco! Uff - jak gorąco!...:)

składniki:
* 1 pęczek botwiny (z buraczkami)
* 1 pęczek rzodkiewek
* 1 pęczek koperku
* 3 ogórki małosolne
* 3 ogórki gruntowe
* 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu
* 2 ząbki czosnku
* sól
* czarny pieprz
* 1 łyżka cukru
* 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego
dodatkowo:
ok. 10-15 małych krewetek
100 - 150 g sera feta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka sosu chili
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/4 cytryny
Botwinę myjemy, trzemy na tatce, przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła buraczki. Dodajemy również pocięte drobno łodygi z liśćmi. Botwinę gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Masę schładzamy w dużej misce.
Trzemy na tarce obrane ogórki, umyte rzodkiewki i mieszamy z masą buraczkową. Dodajemy pocięty drobno koperek, szczyptę soli, pieprzu, cukier, przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie i uzupełniamy kefirem. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy.  Gotowy chłodnik podajemy z krewetkami i z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. 
Krewetki podsmażamy na oliwie. Ok. 3 min. z dodatkiem sosu chili, i czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec skrapiany sokiem z cytryny.

niedziela, 12 lipca 2015

Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym

Po ostatnich małych porażkach osobistych znowu dostałam nowy wiatr w żagle i wiarę w lepsze jutro. Pomaga mi w tym ciekawa literatura oraz leżing w ogrodzie. I jak już tak sobie leżałam i czytałam pod winoroślami, pomyślałam by na kolację wykorzystać liście winogrona. Efekt widoczny poniżej :) Niby tradycyjne danie ale w nowszym wydaniu. I tak własnie lubię! 

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego albo wołowego
kilka dużych liści winogronowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
łyżka masła
sól, pieprz


Sos koperkowy:
Około 35 g masła
2 spore łyżki mąki pszennej (ja używam ziemniaczanej)
Pęczek koperku
500 ml bulionu (u mnie rosół)
100 ml śmietany  12 lub 18%
Sól, pieprz

sobota, 4 lipca 2015

Grillowane pieczarki z krewetkami i salsą pomidorową


Nadeszła pierwsza w tym roku fala afrykańskich upałów a mnie wzięło na grilla :) Na szczęście z grillem elektrycznym marki Russell Hobbs Polska z odłączanymi płytami, poszło znacznie sprawniej niż na węglowym. Żeby zrobić grillowane pieczarki z krewetkami wystarczy mieć tylko potrzebne składniki, grill, cień za drzewem, dmuchany basen i zimne piwko :). Nie jestem fanem piwa, ale w taką pogodę idealnie gasi pragnienie po całym dniu w pracy. Mój tato jak zobaczył, że będą krewetki to z żalem wyjeżdżał w delegację do Warszawy :)

Składniki:

4 duże pieczarki
ok 15 - 20 małych krewetek 
tyle samo pomidorków koktajlowych 
4 łyżki sosu chili 
2 ząbki czosnku
2 szalotki albo 1 mała cebula
1 wiązanka natki pietruszki
sól, pieprz

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Rolada szpinakowa z łososiem


Co za miesiąc! Najpierw obok mojego zaparkowanego samochodu płonie inny i uszkadza mój. Potem stłuczka. Walka u prawnika o odszkodowanie. Potem psuje się rozrusznik, hamulec, i pada "nowy' akumulator. Nagle dorywa mnie przypływ uczuć, potem ich ostudzenie....Stresujące przygotowania do Żarłostacji, oraz Regat, urlop w Karkonoszach, próby założenia swojej firmy. Oczekiwania na potwierdzenie mojego udziału w Gdyni na See Bloggers. Strach pomyśleć co się stanie do końca tego miesiąca!?? Bo upłynęło dopiero połowę hehe.


Jedyne co mnie uspakaja i relaksuje to gotowanie. Od 2 lat przymierzałam się do wykonania tej rolady. Ale przerażał mnie jej stopień trudności. Oczywiście strach ma tylko wielkie oczy. Robiło się ją łatwo. A jeszcze lepiej smakowała. Próba udana. Mogę powtórzyć ją w piątek na moich imieninach. Będzie garden party. Kto może wpaść - tego zapraszam ! :D 


Składniki:

  • 2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku  w liściach
  • 250 g wędzonego łososia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 śmietankowe serki
  • 150 g gładkiego twarogu 
  • 1 pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wtorek, 9 czerwca 2015

Pasztet wieprzowy. Tani, prosty i smaczny



"Nie opuszczaj mnie
już nie będzie łez,
już nie będzie słów.
Dobrze jest jak jest
tylko taki kąt
mały kąt mi wskaż,
gdzie twój słychać śmiech,
widać twoją twarz,
chcę gdy słońca krąg
wzejdzie- być co dnia
cieniem twoich rąk,
cieniem twego psa.
Nie opuszczaj mnie.
Nie opuszczaj mnie"
Autor tekstu: Jaques Brel, tłum. Wojciech Młynarski


reszta bez komentarza... PASZTET oddaje stan mojego samopoczucia. Zmielona 3 krotnie….



Składniki

300 g boczku surowego
ok. 8 plastrów boczku wędzonego
500 g podgardla
300 g wątroby wieprzowej
2 duże cebule
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren owoców jałowca
1/2 bułki
100 g masła
gałązka rozmarynu
3 jajka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
200 g boczku
2 łyżki bułki tartej

niedziela, 7 czerwca 2015

Sałatka jajeczna z pokrzywą


Jestem na urlopie w pięknym i spokojnym miejscu.Nad zalewem w Bukówce. Wieczorem słychać tylko rechot żab, świerszcze, śpiew ptaków. Podczas śniadania obserwuję jak jaskółki budują pod rynną gniazda. W dzień zdobywam szczyty Gór Karkonowskich, wieczorem jeżdżę na rowerze podziwiając okoliczne wioski, które jakby zatrzymały się w czasie. Jest cudownie. prawdziwie odpoczywam. Ale już mi brakuje szaleństwa w kuchni. Krzaki pokrzywy do których ostatnio wpadłam i się poparzyłam zainspirowały mnie do wykonania szybkiego i prostego przepisu na sałatkę. 



Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
listki z 5 młodych gałązek pokrzyw
1 słoik selera konserwowego
1 duży słoik majonezu
1 papryka czerwona
1 mały jogurt
5 średnich ogórków konserwowych
6 jajek
1 duży por (zielona część)
2 średnie jabłka
20 dag żółtego sera
szczypiorek
pieprz, sól

wtorek, 26 maja 2015

1 milion ciastek ze skwarek (szpyrki)


Zastanawialiście się co byście zrobili z wygraną w lotto? każdy w pierwszej myśli zapewne mnożyłby dobra materialne. Nie ukrywam, że chętnie bym zmieniła swój samochód, bo przeżył ostatnio zwarcie instalacji elektrycznej i kolizję. Na pewno rodzicom wybudowałabym ekologiczny dom w spokojnym otoczeniu przyrody. Póki co, zostaje nam grać i cierpliwie czekać. Chyba warto jeśli dookoła nas słyszy się o wielkich wygranych? Są to osoby z krwi i kości tacy jak my. Ale póki jeszcze nie jesteśmy milionerami warto mieć plan, by umieć je mądrze rozdysponować. Dla mnie taką wielką wygraną byłaby MIŁOŚĆ. Po moich damsko-męskich perypetiach na przestrzeni dekady - wygrać miłość byłoby niczym wygrana w loterii :) 


Jeśli już jesteś kochana/kochany to do pełni szczęścia brakuje Ci tylko środków na umilanie sobie życia we dwoje :) Zagraj! 
A podczas czekania na wyniki lotto na żywo proponuję zrobić opolskie ciasteczka ze skwarek zwane inaczej szpyrkamiCharakteryzują się słodkim smakiem z lekko wyczuwalnymi skwarkami.  W 2007 roku ciastka te, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. "\

Przepis na szpyrki

Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g skwarek
2 jajka
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta soli

poniedziałek, 18 maja 2015

Smażony kleń z pędami sosny i test patelni Ballarinii

Kochany jarmuż już zakwitł. Jadłam go dosłownie kilka miesięcy. Liści już garstka. Zostały kwiaty. i co??? a no i kwiaty są pyszne! Bardzo słodkie, smakiem przypominają groszek cukrowy. Lubię eksperymentować w kuchni. Zjadam wszelkie chwasty. I teraz testuję iglaki w kuchni. Do tej pory gałęzie i szyszki drzew iglastych dodawałam do marynowania mięs, do duszenia i do gotowania sosów. By nadały aromatu. Nie nadawały się do jedzenia bo były zbyt stare i kujące. Ale maj jest miesiącem porostu iglaków! I teraz można jeść nawet na surowo młode pędy sosny, jodły świerku itd. Ja je dodałam do smażenia ryby. Zaryzykuj. Spróbuj. Ponoć mężczyznom dodają wigoru! 




Składniki na 1 porcję:


1 ryba słodkowodna (wypatroszona) u mnie kleń
1 garść młodych pędów sosny (okres porostu: maj)
2 garści liści jarmużu albo sałaty
kilka kwiatów jarmużu
olej lniany do smażenia
sól, pieprz, mielona gorczyca, ulubione suszone zioła
mąka ryżowa do oprószenia ryby 
sok z 1/4 cytryny