piątek, 29 czerwca 2012

Prosta zupa krem z cukinii

składniki:
4 małe cukinie albo 2 duże
cebula
4 ząbki czosnku
1 - 1,5 litra bulionu
zioła prowansalskie
sól, pieprzUmytą cukinię ścieramy na tarce wraz ze skórką, solimy i czekamy aż zejdzie z niej sok. W tym czasie podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Potem dodajemy wyciśnięta z soku startą cukinię i gotujemy około pół godziny. wszystko miksujemy w blenderze a na koniec doprawiamy ziołami prowansalskimi, sola i pieprzem. 
zupa z cukinii


Szybki dżem malinowo - porzeczkowy

Składniki:
2 szklanki malin
1 szklanka porzeczek czerwonych i czarnych
ok. 4 łyżki cukru
1 łyżeczka żelfixu

Obrane i umyte maliny i porzeczki wrzucamy do garnka z odrobiną wody i zagotowujemy. Dodajemy cukier (ilość wg uznania) u mnie 4 łyżki i odrobinę żelfixu. Chwilę gotujemy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i gotowe do spożycia!
Dżem malinowo - porzeczkowy

 

Ciasto z serem i malinami


ciasto z malinami

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka cukru
4 jajka
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowo - śmietankowa:

250 g śmietany kremówki 30 %
200 g białego, półtłustego sera
150 g jogurtu naturalnego
250 g świeżych malin (można dodać więcej) + do dekoracji
8 łyżek cukru
3 łyżki żelatyny

Ponadto:
tłuszcz do formy
bułka tarta do obsypania formy
maliny do dekoracji

Blacha: 30x40
Ciasto: białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać resztę składników (mąkę). Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blaszkę. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Masa serowo - śmietankowa: Ser zemleć. Ubić śmietanę z cukrem. Maliny miksujemy. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Wszystkie składniki wymieszać (ser, ubitą śmietanę, jogurt, zmielone maliny, cukier). 

Ciasto z serem i malinami:zimny biszkopt przekroić wzdłuż. płaty ciasta przełożyć masą. Udekorować wg uznania najlepiej bitą śmietana i malinami. 



Placki z cukinii i koperkiem

Składniki:
1 duża cukinia albo 2 małe
1 jajko
100 ml mleka
około 4 łyżki mąki pszennej
koperek,
szczypiorek

sól, pieprz
odrobinę maggi - jeśli ktoś lubi sos sojowyolej do smażenia

Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem).

Placki z cukinii

Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem

Składniki:
pół kilograma szpinaku - najlepiej świeży ale może być też mrożony w liściach
1 litr bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
zakwas z mąki żytniej 
1 łyżeczka wasabi - zielony,japoński chrzan (ewentualnie zwykły tarty chrzan)
sól, pieprz


Do gorącego bulionu dodajemy zakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 15 minut. Część szpinaku wyciągamy na talerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem. 
szpinakowa na zakwasie z wasabi


niedziela, 24 czerwca 2012

Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały

Składniki na 4 - 5 szklanek:
2 buraki (opcjonalnie sok buraczany)
3 duże pomidory
zielony ogórek
1duża marchew (albo sok z marchwi)
pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek)
1 czerwona papryka
4 łodygi selera naciowego
pół małej cebuli
woda
sól, pieprz
zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek
jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli 

Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki.  Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą, odcinamy ogonki i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera dosypujemy umytą i posiekaną natkę pietruszki,bazylię, koperek, tymianek dolewamy odrobinę wody i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli sok jest dla nas za gęsty możemy przelać przez sito i dodać więcej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sok wkładamy do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony!

Jeśli lubimy pikantne soki to  możemy doprawić papryką chilli albo czosnkiem.

Koktajl wielowarzywny

Szaszłyki z włoską gremolatą

Gremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki.

Składniki gremolaty:
2 cytryny - jedynie skórka
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól morska

Składniki na szaszłyki:

2 piersi z kurczaka
1 mała cukinia
kilka pieczarek
1 duża papryka
cebula

Gremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce.

Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię kroimy w kostkę albo w półksiężyce. Wszystko nadziewamy na patyczki obtaczamy w gremolacie i grillujemy :)


Gremolata


sobota, 23 czerwca 2012

Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :)

Składniki na ciasto tarty:
3/4 kostki masła
1,5 szklanki mąki
żółtko
płaska łyżeczka soli
Zagniatamy ciasto  ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną  formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:

Składniki na farsz:
garść zielonej fasolki szparagowej
garść łodyg z botwinki
mała czerwona papryka
garść bobu
kilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)
por - zielona część
kilka pomidorków koktajlowych
i mała kalarepka
pół młodej cukinii
sól, pieprz
oliwa do smażenia

składniki na sos:
150 ml śmietany
2 jajka
różne sery np:
- camembert
- gorgonzola
- mozzarella
- żółty ser
 natka pietruszki albo bazylia

Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.

zagniatamy składniki na ciasto
zagniecione ciasto wkładamy do lodówki
surowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynie
upieczone ciasto po 15 min pieczenia
Tarta



Portugalska zupa marchewkowa (marchwiowa)

Przepis dostałam od przyjaciółki i wraz z nią robiłam tę zupę - krem :)

Składniki:
200 ml oliwy z oliwek
1 duża cebula
pół główki czosnku
5 dużych marchewek
sól, pieprz czarny
pęczek natki pietruszki
2 liście laurowe

Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz liście laurowe około 10 -15 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki następnie smażmy chwilę na oliwie. zalewamy wodą i gotujemy aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy w blenderze. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.

Moja publikacja w kropce
Portugalska zupa - krem marchwiowa
Marchewkę gotujemy w oliwie z czosnkiem



Rolada z kremem i dżemem

Biszkopt i krem najlepiej jest robić dzień wcześniej. Na drugi dzień biszkopt dopiero smarujemy dżemem i gotowym i zimnym już kremem.

BISZKOPT:
Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
3 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
krem o smaku kakao w 5 minut
200 ml zimnego mleka do kremu
100 g masła lub margaryny do kremu
dżem u mnie własnej roboty malinowo - porzeczkowy
tabliczka gorzkiej czekolady - do polewy
50 ml mleka do polewy z czekolady
dowolne owoce u mnie porzeczki

opis biszkoptu:
Białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),
następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem,
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady 
Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach C 20 - 30 minut (sprawdzamy wykałaczką czy 
biszkopt gotowy) 
Opis rolady:
Gdy biszkopt się upiecze i gdy jest jeszcze ciepły zwijamy w ręcznik w roladę (wraz z papierem do pieczenia) i pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej całą noc. W tym czasie przygotowujemy krem wg wskazówek z opakowania i wstawiamy gotowy krem na noc do lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta a do polewy przyklejamy owoce. Całość wstawiamy do lodówki do ostygnięcia polewy.


upieczony biszkopt

biszkopt zawijamy w ręcznik

biszkopt smarujemy dżemem

biszkopt smarujemy kremem

wtorek, 19 czerwca 2012

chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami i jajkiem

Jest jeden plus upałów....można bezkarnie jeść chłodniki! :D

Składniki:
2 wiązanki botwiny (liście, łodygi i buraczki) albo 1 l soku z buraków z kartonu np. z Hortexu o nazwie "barszczyk czerwony"
zsiadłe mleko albo kefir
1 ogórek zielony
pęczek rzodkiewek
szczypiorek
koperek
jajka - ilość wg upodobań
młode ziemniaki - ilość zależna ile chcemy zjeść.

Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i buraczkami. Gotujemy w niewielkiej ilości wody. Albo zamiast gotowania botwiny od razu wykorzystujemy sok z buraków.  Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kefir mieszamy z zupą i z tartymi warzywami. Wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół. Wkładamy do zupy przed podaniem. Młode ziemniaki myjemy, gotujemy i podajemy z koperkiem jako dodatek do chłodnika.


Chłodnik z botwinki

niedziela, 17 czerwca 2012

Mrożona kawa z gałką lodów i bią śmietaną

Kawa idealna na upały!

Składniki:
200 ml zaparzonej i ostudzonej kawy
około 50 ml mleka
cukier wg uznania
1 gałka lodów śmietankowych
parę kostek lodu
bita śmietana
starta czekolada
szczypta kawy sypanej

Parzymy kawę, słodzimy, dodajemy mleko i studzimy. Kawę wlewamy do szklanki, dodajemy kostki lodu, gałkę lodów śmietankowych, dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i szczyptą kawy :)
Mrożona kawa

Drinki owocowo - alkoholowe

1 drink: sok z brzoskwini, wino musujące, owoce: truskawki, mango, arbuz, cytryna, pomarańcza, listki mięty 
2 drink: truskawki zmiksowane z cukrem, dodatkowo wino musujące, owoce truskawki i listki mięty do dekoracji
3 drink: zmiksowany owoc mango i arbuza oraz wino musujące.


1  drink

2 drink

3 drink

Sałatka z młodych ziemniaków z czosnkiem i koperkiem

Składniki:
około 10 młodych ziemniaków
2 średnie ogórki kiszone
1 średnia cebula
5 ugotowanych na twardo jajek
pęczek koperku
1 - 2 ząbki czosnku (można pominąć jeśli ktoś nie lubi)
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i koimy w kostkę. Tak samo kroimy ogórki i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. koperek drobno kroimy. Wszystkie składniki razem mieszamy wraz z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Sałatka z młodych ziemniaków


Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Składniki:
pół kilo mięsa mielonego - u mnie wieprzowo - wołowe
około 2 - 3 garści świeżego szpinaku opcjonalnie mrożony liściasty
2 łyżki bułki tartej
puszka pomidorów
1 koncentrat pomidorowy
2 łyżka mąki pszennej
1 litr bulionu
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
suszona bazylia
1 jajko
sól, pieprz

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz wcześniej podsmażonym szpinakiem z ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy w dłoniach małe klopsiki. Klopsiki podsmażamy z obu stron i następnie wrzucamy do gotującego się bulionu z liściem laurowym, zielem angielskim i ząbkami czosnku. Gotujemy klopsiki w bulionie około 15 minut. Potem dodajemy puszkę pomidorów w wraz z sokiem z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Później robimy zaklepkę z mąki i wody. Zaklepkę wlewamy do sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy około 5 minut. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. 

Klopsiki podajemy z makaronem spaghetti
Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

W dłoniach formujemy klopsiki z mięsa i szpinaku

Sałatka z tortellini

Składniki:
opakowanie tortellini - u mnie z serem
mała papryka - u mnie żółta
połowa puszki kukurydzy
połowa zielonego ogórka
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
natka pietruszki
szczypiorek

Tortellini gotujemy w wodzie, studzimy. Ogórek i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do tortellini, dodajemy także kukurydzę oraz majonez i szczypiorek z natką. Doprawiamy wg własnego uznania.
Sałatka z tortellini




wtorek, 12 czerwca 2012

Truskawkowy sernik na zimno w wersji deseru

Składniki na 4 pucharki:
kubełek 400 ml serka homogenizowanego
4 paczuszki herbatników
pół kilograma truskawek
2 łyżki cukru
dowolne owoce do dekoracji ( u mnie czereśnie, brzoskwinie i truskawki)
bita śmietana
4 kostki czekolady

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kilka zostawiamy a resztę miksujemy z dodatkiem cukru w blenderze na mus. Herbatniki kruszymy na piasek (ja robię to w miseczce przy pomocy tłuczka. Do pucharków dajemy pokruszone herbatniki, następnie około 2 - 3 łyżek serka, polewamy musem z truskawek, ozdabiamy bitą śmietaną, owocami i czekoladą. Szybkie i pyszne :)
Truskawkowy sernik na zimno w formie deseru

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Musaka z cukinią i z sosem beszamelowym

Nie jestem specjalnym fanem bakłażana, dlatego postanowiłam zmienić tradycyjny przepis musaki z bakłażanem na z dodatkiem cukinii.

Składniki na musakę:
5-6 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety
1,5 kg mięsa mielonego (obojętnie jakie)
2 puszki pomidorów
2 cukinie
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
150 g żółtego sera
kulka mozzarelli
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
składniki na sos beszamelowy:
50 g masła
1/4 szklanki mąki pszennej
pół litra mleka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

 

Sos beszamelowy:masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką ciągle podgrzewając, następnie dodawać schłodzone mleko i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę przez około 3- 5 minut. Na sam koniec dodajemy roztrzepane jajko ciągle mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Musaka: Ziemniaki ugotować w łupinkach. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Mięso smażymy z cebulą i z czosnkiem,solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez około 7 minut. Cukinię myjemy i kroimy w talarki, podsmażamy na patelni z obu stron, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, solimy i pieprzymy, następnie dodajemy mięso, później cukinię, następnie sos beszamelowy a na sam wierzch żółty ser oraz plastry mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni C na około 30 - 40 minut. Ozdabiamy natką pietruszki.

Gotowa musaka

Układamy ugotowane ziemniaki

Mięso z pomidorami

Podsmażona cukinia

Zalewamy sosem beszamelowym i na wierzch układamy sery