piątek, 31 maja 2013

Calzone bolognese


Calzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :)
Składniki na ciasto:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół
pół łyżeczki soli
jajko do posmarowania ciasta
Składniki na farsz:
0,5 kg mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów 
2 łyżki przecieru pomidorowego
ok. 10 pieczarek
świeże oregano lub suszone
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda
1 czerwona cebula
olej do smażenia

czwartek, 30 maja 2013

Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą


Miały być ze świeżymi figami, ale żeby dostać coś świeżego w moim mieście trzeba mieć nie lada wielkie szczęście. Ale z gruszką przynajmniej wygląda bardziej okazale ;) 

Składniki na ciasto na 4  porcje:
200 g masła
300 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ciepłej wody
2 żółtka


Dodatkowo:
4 gruszki

200 g sera gorgonzola
100 ml śmietanki kremówki 30 %
4 plastry szynki parmeńskiej

środa, 29 maja 2013

Dwukolorowy koktajl z fiołkami

Już dawno przygotowałam ten koktajl (jak rosły fiołki) ale zapomniałam go opublikować :-P Tak więc czynię to teraz :) Pamiętajcie, że fiołki to jadalne kwiaty :)


Składniki:
500 ml gęstego, naturalnego jogurtu
300 ml schłodzonego mleka
2 kiwi
1 banan
klika listków mięty
ok. 6-8 truskawek
garść fiołków + kilka do dekoracji
ok. 2 łyżki cukru pudru (lub więcej)

wtorek, 28 maja 2013

Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;)

I znowu zjarałam pizzę :) to znaczy, pomidorki się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :)

Składniki na ciasto:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)

Dodatki do ciasta:
wiązanka szparagów
(u mnie białe)

6 plasterków sera mozzarella
300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach)
kilka pomidorków suszonych ze słoika
z oliwą

100 g sera gorgonzola
pół słoiczka przecieru pomidorowego
suszone oregano
świeża bazylia do dekoracji
pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
sól, pieprz

poniedziałek, 27 maja 2013

Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu


W rustykalnym stylu....

Od tart na słodko bardziej wolę tarty wytrawne. Oto przepis na letnią, kolorową i bardzo smaczną tartę :)

Składniki na ciasto:
200 g masła
300 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ciepłej wody
2 żółtka
Składniki na farsz:
250 śmietanki kremówki ( 30 %)
suszony tymianek
2 jajka
150 g żółtego sera (tartego)
wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)
pół szklanki bobu
pół cukinii
pół małej, czerwonej papryki
sól, pieprz


sobota, 25 maja 2013

Czekoladowy tort z karmelizowanymi pomarańczami i konfiturą pomarańcz.-imbirową


Tort na Dzień Matki :) gorzka czekolada i karmelizowane pomarańcze nadają ciekawego, wręcz rasowego charakteru :)

Składniki na blachę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
150 g masła
8 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
1 szklanka przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)
2 łyżki śmietanki kremówki

1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
250 g pomarańczowej marmolady (ja użyłam swojego wyrobu, konfiturę pomarańczowo -imbirową, przepis tutaj)
2 pomarańcze
2 łyżki cukru

2 łyżki masła

piątek, 24 maja 2013

Sałatka z serem feta i świeżą bazylią

Prosta sałatka. Moja ulubiona. Przepis na sałatkę jest tak prosty i znany, że aż nie nadaje się na kulinarnego bloga :-P Ale chcę się z Wami dzielić tym, co jem :) 

Składniki:

kiść pomidorków cherry
pół czerwonej cebuli
wiązanka świeżej bazylii (same listki)
pół opakowania sera typu feta
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz
listki mięty do dekoracji

czwartek, 23 maja 2013

Chrupiąca tortilla z sadzonym jajkiem i cukinią - jedzona na łonie natury


Super propozycja na śniadanie, chociaż ja ją robiłam na kolację :P

Składniki na 1 porcję:
1 placek tortilla (u mnie pełnoziarnista)
1 jajko
1 pomidor
pół małej cukinii
50 g żółtego, tartego sera
zioła prowansalskie
szczypiorek lub świeża bazylia
łyżka masła
oliwa

środa, 22 maja 2013

Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli


Pasztet z królika od święta i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ?
Już raz podawałam na swoim blogu przepis na pasztet. Tym razem przygotowałam go z marmoladą z czerwonej cebuli.

Składniki:
mięso z 1 królika u mnie 1,5 kg
pół kilograma surowego boczku
pół kilograma słoniny
pół kilograma drobiowej wątróbki
plus podroby z królika
włoszczyzna na rosół
przypalona cebula
3- ziele angielskie
2 -liście laurowe 
sól, pieprz
2 jajka
gałka muszkatołowa 
majeranek suszony
2 ząbki czosnku

wtorek, 21 maja 2013

Sernik z morelami o smaku cytrynowym


Oto przepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami.


Składniki na biszkopt:
-5 jajek
-¾ szklanki cukru
-1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej


Masa serowa, składniki:
-1 puszka moreli
-500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)
-200 g śmietany 

kremówki najlepiej 36 %
-3 łyżki żelatyny
-sok i skórka z połowy cytryny


Składniki dekoracji:
-250  ml śmietanki 

-2 łyżki cukru pudru
- 250 ml kremówki 36 %
- kolorowe wiórki kokosowe


Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka ;)


Wodzionka  jet to regionalna zupa śląska. Wodzionka (nie wodzianka) występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek. Wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego (ze smalcu). W bogatszych wersjach zupy stosowane są różne dodatki: obok soli przyprawia się ją maggi i pieprzem, dodaje się skwarki, a zamiast wody używa się bulionu. Moja wersja już bardziej zmodyfikowana ponieważ zamiast smalcu jest masło, zamiast czerstwego chleba są grzanki, oraz bulion. Dawniej przygotowywana jako tania forma obiadowa, dziś przygotowywana przez studentów albo jako zupa pokrzepiająca siły po nocnym życiu ;) 

Składniki na 1 porcję:
grzanki z 1 kromki chleba
bulion kurzy (nie ukrywajmy w tym przypadku może być z kostki)
łyżka masła
1 ząbek czosnku
natka pietruszki

piątek, 17 maja 2013

Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim


Co swojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa. 

Składniki na 2 bochenki:

50 dag mąki pszennej
50 dag mąki razowej
0,5 l ciepłego mleka
4 dag świeżych drożdży
5 łaskich łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
łyżeczka kminku
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka siemienia lnianego 
wiązanka liści czosnku niedźwiedziego (może być suszony)

Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek

czwartek, 16 maja 2013

Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem



Lubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,
szczawiu i ..... pokrzywy :) 


Składniki:
włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 
1 kg szczawiu
1 wiązanka młodej pokrzywy
1 cebula
2 gałązki rabarbaru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietanki kremówk
2 łyżki masła
pieprz
ugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania 


Składniki na ciasto naleśnikowe:
ok. 150 g mąki 
1 jajko 
250 ml mleka
szczypta soli 
łyżka oleju

środa, 15 maja 2013

Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami.


Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami - długa nazwa ale jest konieczna, by oddać pełen wymiar ten przepysznej potrawy :) W sam raz na śniadanie jak i na kolację. POEZJA :)

Składniki na 2 porcje:

6 zielonych szparagów
4 plastry szynki parmeńskiej lub innej
50 g parmezanu
2 garści młodej rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
cukier do gotowania 
oliwa do pieczenia
sól i pieprz


Składniki na sos beszamel:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól do smaku
pół łyżki gałki muszkatołowej 



Szparagom odrywamy końcówki na wysokości 6/7 ich części. Podgotowujemy szparagi w odrobinie soli i cukru na al dente. 
W tym czasie przygotowujemy sos: na maśle podsmażamy mąkę na złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką.
Podgotowane szparagi owijamy w szynkę. (3 szparagi owijamy w 2 plastry szynki). Układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy pomidorki, które także skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy w 200 stopniach c około 10-15 minut. Zapieczone szparagi podajemy na rukoli. Na rukolę układamy także paseczki parmezanu. Całość polewamy sosem beszamelowym.
szparagi z beszamelem

niedziela, 12 maja 2013

Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem



Uwielbiam szparagi. Testuje je pod każdą możliwą postacią :) Dziś bardziej pracochłonny przepis ale warto poświęcić swój czas by później smacznie zjeść :) Najbardziej lubię zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać i wizualnie lepiej się prezentują :-P

Składniki na ciasto:

200 g masła
300 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ciepłej wody
2 żółtka


Składniki na farsz:
250 śmietanki ( u mnie 18 %)
2 białka (te co zostały z ciasta) + 1 jajko

150 g sera koziego
ok. 50 g parmezanu albo mozarelli
wiązanka zielonych szparag

1 mała czerwona papryka
kilka suszonych pomidorów z zalewy
sól, pieprz
świeży tymianek




Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.

Szparagom ułamujemy końcówki na długości 6/7 (końcówki wyrzucamy albo dodajemy do jakiejś zupy) następnie szparagi kroimy na 3 części. Szparagi podgotowujemy na parze około 5 minut na al dente. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. Dekorujemy tymiankiem albo bazylią.

tarta ze szparagami

sobota, 11 maja 2013

Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :)



Rozpoczynam sezon grillowy. Grill to nie tylko karczki i kiełbaski. Dziś zdrowsza i bardziej aromatyczna wersja. Nazwa pina colada dzięki dodatku ananasa ;) 

Składniki na 4 szaszłyki:

ok. 12 królewskich krewetek (ja kupiłam świeże wcześniej lekko obgotowane w pancerzach)
pół świeżego ananasa

ok. 12 pomidorków koktajlowych
świeża natka pietruszki
sok z płowy cytryny 
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżeczka pasty pomidorowej
szaszłyki podałam na rukoli i świeżej mięcie
oliwa do smażenia
dodatkowo bagietka

Jeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Podajemy na trawce z rukoli i świeżej mięty. Całość skrapiamy jeszcze z sokiem z cytryny. Szaszłyki jemy z bagietką, którą możemy maczać w sosie w którym dusiły się krewetki. 


szaszłyki z krewetkami i ananasem

piątek, 10 maja 2013

Pyry z gzikiem i z dzikim czosnkiem


To wielkopolska potrawa postna. W mojej rodzinie je się ją prawie w każdy piątek :) z powodu nadmiaru czosnku niedźwiedziego w moim ogródku, nadal przetwarzam te zielsko :-P
Składniki na obiad dla 4 osób:
8 dużych ziemniaków (żółte, masłowe, najlepiej typu winiety)
mały kubeczek śmietany 9% albo 12 %
szklanka mleka
2 kostki twarogu tłustego najlepiej jak najmniej kaszkowatego, choćby typu imperial
szczypiorek
kilka liści czosnku niedź.średnia cebula
sól i pieprz
rzeżucha do dekoracji
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Cebulę i szczypiorek, liście czosnku drobno kroimy. Twaróg mieszamy ze śmietaną i z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Konsystencja powinna być rzadka. Wszystko razem mieszamy i jemy z ziemniakami. 

pyry z gzikiem




czwartek, 9 maja 2013

Konfitura z pomarańczy i imbiru


Mój nowy manicure zainspirował mnie do zrobienia marmolady z pomarańczy :) Wykonawcą stylizacji moich paznokci jest: Aurelia Nails, zapraszam do polubienia jej: fan page'a

Składniki:
5  - 6 dużych pomarańczy
ok. 400 ml wody
ok. 400 g cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
plasterek świeżego imbiru
skórka z otartej pomarańczy

Pomarańcze dokładnie szorujemy pod gorącą wodą. Ocieramy skórkę z 1 pomarańczy. Resztę owoców obieramy i pozbawiamy białej skórki, owoce dzielimy na mniejsze cząstki, pozbywamy się pestek. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz tarty imbir. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej godzinę, aż marmolada zacznie gęstnieć. Przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczy. Przekładamy do słoików, kiedy konfitura jest gorąca.

 
marmolada z pomarańczy

wtorek, 7 maja 2013

Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami


Potrawa dla tych, którzy lubią wątróbkę a nawet i dla tych którzy za nią nie przepadają. Ponieważ połączona z jabłkiem, musztardą, groszkiem i kiełkami ma bardziej interesujący smak. ciekawą formą podania chciałam przekonać do wątróbki jej przeciwników :) 

Składniki na 4 porcje : 

500 g wątróbki drobiowej 
1 łyżka mąki pszennej 
2 stołowe łyżki musztardy Dijon ( może być zwykła) 
2 cebule 
pieprz, sól 
zioła prowansalskie lub suszony majeranek 
olej do smażenia
1 puszka groszku konserwowego 
1 duże jabłko
garść kiełek z rzodkiewki 
2-3 woreczki kaszy gryczanej 

Wątróbkę myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem (żeby nie była twarda)! Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wątróbkę smażymy pod przykryciem, ponieważ bardzo pryska. Na osobnej patelni smażymy na małym ogniu pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę zalewamy wodą i dusimy aż do miękkości. Następnie miękką już cebulę przekładamy do wątróbki. Wątróbkę zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut, aż część płynu odparuje. Potem dodajemy musztardę i zioła prowansalskie (lub majeranek), pieprz i jeszcze przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy groszek z puszki, jabłko starte o grubych oczkach oraz kiełki. Wszystko razem mieszamy albo układamy na półmisku warstwowo tak jak ja. Wątróbkę podajemy z ugotowaną kaszą. 
wątróbka z jabłkiem, groszkiem i kiełkami

poniedziałek, 6 maja 2013

Cykoria z sosem serowo - szałwiowym



Zmysłowa przystawka. Przynajmniej ja tak sądzę :)

Składniki:

2-4 cykorie
szczypiorek do dekoracji

Składniki na sos:
150-200 g sera gorgonzola
100 ml śmietanki kremówki
kilka listków szałwii
pół łyżeczki szafranu
pieprz

Sos: śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. 

Każdy liść cykorii polewamy sosem. 



cykoria z sosem

niedziela, 5 maja 2013

Gulasz po węgiersku ala Bogracz



Węgier, Polak dwa bratanki....

Węgierska kuchnia wywodzi się z pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)

Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. 


Składniki:
75 dag wołowiny

6 szklanek bulionu może być z kostki
2 cebule
3 dojrzałe pomidory
2 duże, czerwone papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
łyżka mielonego kminu (można pominąć)
czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżki ostrej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna

Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidory obieramy ze skórki (oparzamy je wrzątkiem i obieramy) następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Papryki myjemy i kroimy w paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę, i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy mięso obtoczone w mące i czosnek, papryki w proszku, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Smażymy aż mięso zbrązowieje. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 1 - 1,5 h. Po godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h.  Mięso gotujemy aż będzie miękkie. 

Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. 

gulasz ala bogracz

sobota, 4 maja 2013

Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym



Tym przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) 

Składniki na 2 porcje:
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
ok.20 suszonych grzybków
100 ml śmietanki kremówki
1 duża cebula
opakowanie makaronu pappardelle

suszony tymianek do sosu
1 główka czosnku
4 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego

suszony majeranek do polędwiczki
sól, pieprz
oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia
1 łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu

Polędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin. 

Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem. 

Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. 


marynowanie polędwiczki
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym

piątek, 3 maja 2013

Krem z cukinii i szpinaku z serem fetą


Jak ja uwielbiam niemowlęce jedzonko :-P dla mnie zupka musi być zmiksowana :) Intensywny zielony kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój i doda energii na resztę dnia.


Składniki:

3 małe i młode cukinie
300 g mrożonego szpinaku w liściach
2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach
1 por
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa do smaku
zioła prowansalskie do smaku
sól i pieprz
oliwa do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
ser typu feta

Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa wraz z włoszczyzną podsmażamy na oliwie następnie zalewamy ok 1 l wody i dodajemy szpinak. Zupę gotujemy około 30-40 minut aż warzywa będą mięciutkie. Całość miksujemy przy pomocy blendera, doprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz ziołami. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i posypujemy pokruszoną fetą.

Można zupę ozdobić także kleksami ze śmietany. Zupa dobrze smakuje ze smażonym kurczakiem i ziołowymi grzankami

czwartek, 2 maja 2013

Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym



Ta potrawa była przygotowywana na potrzeby konkursu a jej smak bardzo pozytywnie mnie zadziwił. Będę wracała do tego przepisu  często :) 

Składniki na 5 szt. (jeśli chcemy więcej muffinek, to podwajamy ilość wszystkich składników)
2 marchewki
pół kostki sera typu feta
mięso z ugotowanego udka kurczaka
1 jajko
1 czubata łyżka mąki
pół łyżeczki papryki w proszku
ulubione zioła do dekoracji (u mnie rzeżucha)
pieprz, sól

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do marchwi dodajemy, odrobinę sera feta (ok. 1 łyżki) 1 żółtko oraz mąkę. doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy foremki do muffinek, tak by było jeszcze miejsce na późniejszy mus. Zapiekamy marchwiowe muffinki w 190 stopniach około 15 minut. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały ser feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy. Gotowy mus przelewamy do podpieczonych muffinek z marchewki. Całość pieczemy w 190 stopniach C kolejne 15 minut. Babeczki dekorujemy ulubionymi ziołami u mnie rzeżucha.
przed pieczeniem
w przekroju
marchwiowe muffinki