Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 13 września 2012

Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro

Bajka "Ratatuj" - przepiękna, za każdym razem na niej płaczę ;)

Pamiętam, że w dzieciństwie zajadałam się patisonami z działki. Ale tata, tylko smażył je w panierce. Po tak długiej przerwie postanowiłam wrócić do smaków z dzieciństwa i patisona zrobić nieźle nadzianego :) Na początku chciałam go zrobić z tradycyjnym Ratatuj ale, że z obiadu został mi kurczak i ziemniaki więc także je wykorzystałam. Tradycyjne Ratatuj to jarska potrawa. Danie to opiera się przede wszystkim na: bakłażanachcukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Ja ten przepis trochę zmodyfikowałam pod mój gust i moją zawartość lodówki :)  Żeby podnieść sobie temperaturę w ustach dodałam jeszcze papryczki chili. Wyszło super danie :) 


Składniki na 1 porcję:
1 równomierny, średni patison
1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)
2 pomidory bez skórki

pół małej cukinii
pół czerwonej papryki
1 mała cebula
kawałek pora

3 pieczarki
małą garść fasolki szparagowej

1-2 papryczki chili (można pominąć) 3 małe ziemniaki
1 plaster sera do zapieczenia
szczypiorek
natka pietruszki
tymianek
rozmaryn
słodka, mielona papryka (do kurczaka)
sól, pieprz
olej

Całego patisona gotujemy przez godzinę w osolonym wrzątku. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i mielonej papryki. Ziemniaki gotujemy a następnie pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ziół. Na drugiej patelni podsmażamy pozostałe składniki czyli: cebulę pokrojoną w piórka, cukinię w plastrach, paprykę pokrojoną w paski, por w piórka, pomidory bez skórki w kostkę, fasolkę szparagową, pieczarki w plastrach, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, szczypiorek, natkę pietruszki oraz świeży tymianek i rozmaryn, sól, pieprz. Dodajemy odrobinę wody i wszystko dusimy. Później do warzyw dodajemy kurczaka i ziemniaki i wszystko razem mieszamy. W tym czasie patisonowi wykrawamy "kapelusz" i ze środka usuwamy nasiona. Nadmiar miąższu możemy wrzucić na patelnię z pozostałymi warzywami. Nie warto marnować patisona - jest pyszny. Patisona w środku solimy i pieprzymy a następnie nadziewamy farszem warzywno-drobiowym. Na wierzch posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapelusik. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C około 30 - 40 minut. 
Gotowy, upieczony nadziany patison 
na patelni smażymy wszystkie składniki
patison nadziany gotowy do pieczenia


przekrojony patioson



3 komentarze:

  1. woowwww ale cuda na talerzu:D pięknie i smacznie dzisiaj u ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie w naturalnym naczynku :) Aż żałuję, że nie mam żadnego patisona pod ręką :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy5/15/2017

    Przepis wspaniały ale po godzinie gotowania z patisona będzie zupka dla niemowlaka. Wystarczy 15 min. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń