Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 17 lutego 2014

Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie) ;)

torcik jogurtowy ala sernik

Jak się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :) 
Przy okazji pozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;) 
Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty, tłusty i mało wodnisty. No i truskawki....co prawda jeszcze nie polskie, bo hiszpańskie, nie wiem czy w ogóle widziały Słońce? Ale były wyjątkowo pyszne. Może udzieliła mi się tylko wyobraźnia z tęsknoty za tymi czerwonymi truflami? Może...grunt to pozytywne myślenie ;)

P.S. Goździki to moje ulubione kwiaty :)

Składniki na krem:
1 l dobrej jakości jogurtu greckiego
5 jajek
1/2 szklanki oleju
3 op. budyniu śmietankowego albo 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
300 g pokruszonych herbatników

150 g rozpuszczonego masła

Dodatkowo:
1/3 szklanki cukieru pudru
1 op. truskawek



Spód: Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę z herbatników równomiernie wykładamy na spód natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy na 30 min do lodówki.

Krem: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy do nich cukier. Żółtka miksujemy z budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników. 

Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i truskawkami



torcik jogurtowy ala sernik

36 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, muszę spróbować zrobić taki sernik, ciekawie mnie jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie:)ja kiedyś robiłam,ale niestety nie wyszedł tak,jak powinien.Ale przyznaję,był bardzo delikatny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym nie wiedziała, to nigdy w życiu nie uwierzyłabym, że w tym "serniczku" nie ma sera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, wszyscy się nabierają. jest bardzo delikatny i bardziej fit ;)

      Usuń
  4. bardzo zachęcająco wygląda, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. piekłam podobny z borówkami, bardzo nam smakował:) pyszny i delikatny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie rozmyślałam nad dodaniem borówek... dodałaś je do masy czy na górę? ; ) jesli do masy to nie opadną na dno?

      Usuń
    2. hej, ja sernik tylko udekorowałam połówkami truskawek. ale widziałm, jak inne dziewczyny robią serniki jagodowe. Mają piękne kolory. Spróbuj dodać do środka :)

      Usuń
  6. Mmm, wygląda bosko :) No i te truskawki - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. truskawki nawet mi smakowały jak na tę porę roku :)

      Usuń
  7. To ciekawe, sernik bez sera :) Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. wczoraj robiłam pycha wszyscy sie zajadali

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy2/22/2014

    Uwielbiam serniki! Ten wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy2/27/2014

    Hej Dziewczyny! Może głupie pytanie, ale cukier puder i truskawki dajemy chyba po upieczeniu...? Bo z przepisu wynika, że posypujemy cukrem i układamy owoce a dopiero potem do piekarnika... Z góry dzięki za odpowiedź :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaaaaa! faktycznie, słuszna uwaga! mam problem z tekstem jak zmieniam czcionkę bo wtedy przemieszcza mi się tekst. przepraszam już poprawiłam. najważniejsze to żeby ślepo nie czytać przepisów a jednak obserwować to co się dzieje w garnku :*

      Usuń
  11. jest przepyszny :))) często go piekę ...pozdrowionka :) a tak na marginesie -jesteśmy ziomalkami :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy bym nie powiedziała, że jest to sernik bez sera; muszę spróbować takiej wersji:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda jak tradycyjny a w smaku delikatniejszy i bardziej light ;)

      Usuń
  13. Anonimowy10/12/2014

    Witam :) ja tez taki robilam tylko na ciescie kruchym i tam do masy nie dodawalam oleju.nie mam teraz swojego przepisu i chcem zrobic jutro według Twojego.na ur babci.zastanawiam sie jak mi wyjdzie ? Lubie piec i gotowac...wiec zaryzykuje.wszystko mam juz kupione.:) pozdrawiam serdecznie.edyta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak wyszło ? pozdrowienia dla Babci :)

      Usuń
    2. Anonimowy10/23/2014

      Dziekuje za pozdrowienie babci ;) Sernik wyszedl rewelacyjnie! Moze uda mi sie przeslac foto?

      Usuń
  14. Anonimowy10/12/2014

    Aaa i ja udekoruje cukrem pudrem i physalis...edyta :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy10/23/2014

    Hahaa chyba jednak mi sie nie uda dodac foto ? :( pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za ten przepis...;) edyta

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy12/14/2014

    naprawdę pyszny jadłam go dzisiaj

    OdpowiedzUsuń
  17. Brzmi smacznie;) w domu mam make ziemniaczana ale w skladzie jest 100%skrobia ziemniaczana. Rozumiem, ze moge dodac do ciasta?;)

    OdpowiedzUsuń