torcik jogurtowy ala sernik |
Jak się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :)
Przy okazji pozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;)
Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty, tłusty i mało wodnisty. No i truskawki....co prawda jeszcze nie polskie, bo hiszpańskie, nie wiem czy w ogóle widziały Słońce? Ale były wyjątkowo pyszne. Może udzieliła mi się tylko wyobraźnia z tęsknoty za tymi czerwonymi truflami? Może...grunt to pozytywne myślenie ;)
P.S. Goździki to moje ulubione kwiaty :)
Składniki na krem:
1 l dobrej jakości jogurtu greckiego
5 jajek
1/2 szklanki oleju
3 op. budyniu śmietankowego albo 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
300 g pokruszonych herbatników
150 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
1/3 szklanki cukieru pudru
1 op. truskawek
Spód: Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę z herbatników równomiernie wykładamy na spód natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy na 30 min do lodówki.
Krem: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy do nich cukier. Żółtka miksujemy z budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników.
Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i truskawkami
torcik jogurtowy ala sernik |
wygląda pysznie, muszę spróbować zrobić taki sernik, ciekawie mnie jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńjest bardzo delikatny :)
UsuńWygląda fantastycznie:)ja kiedyś robiłam,ale niestety nie wyszedł tak,jak powinien.Ale przyznaję,był bardzo delikatny:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGdybym nie wiedziała, to nigdy w życiu nie uwierzyłabym, że w tym "serniczku" nie ma sera :)
OdpowiedzUsuńpolecam, wszyscy się nabierają. jest bardzo delikatny i bardziej fit ;)
Usuńbardzo zachęcająco wygląda, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
Usuńpiekłam podobny z borówkami, bardzo nam smakował:) pyszny i delikatny!
OdpowiedzUsuńmniam borówki....:)
Usuńwłaśnie rozmyślałam nad dodaniem borówek... dodałaś je do masy czy na górę? ; ) jesli do masy to nie opadną na dno?
Usuńhej, ja sernik tylko udekorowałam połówkami truskawek. ale widziałm, jak inne dziewczyny robią serniki jagodowe. Mają piękne kolory. Spróbuj dodać do środka :)
UsuńMmm, wygląda bosko :) No i te truskawki - pyszności :)
OdpowiedzUsuńtruskawki nawet mi smakowały jak na tę porę roku :)
UsuńTo ciekawe, sernik bez sera :) Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam, jest bardzo delikatny
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńwczoraj robiłam pycha wszyscy sie zajadali
OdpowiedzUsuńcieszy mnie to bardzo
UsuńUwielbiam serniki! Ten wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńHej Dziewczyny! Może głupie pytanie, ale cukier puder i truskawki dajemy chyba po upieczeniu...? Bo z przepisu wynika, że posypujemy cukrem i układamy owoce a dopiero potem do piekarnika... Z góry dzięki za odpowiedź :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńaaaaaa! faktycznie, słuszna uwaga! mam problem z tekstem jak zmieniam czcionkę bo wtedy przemieszcza mi się tekst. przepraszam już poprawiłam. najważniejsze to żeby ślepo nie czytać przepisów a jednak obserwować to co się dzieje w garnku :*
Usuńjest przepyszny :))) często go piekę ...pozdrowionka :) a tak na marginesie -jesteśmy ziomalkami :)))
OdpowiedzUsuńo jak miło, gdzie mieszkasz???? :)
UsuńJa też z opolskiego! :)
Usuńnigdy bym nie powiedziała, że jest to sernik bez sera; muszę spróbować takiej wersji:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda jak tradycyjny a w smaku delikatniejszy i bardziej light ;)
UsuńWitam :) ja tez taki robilam tylko na ciescie kruchym i tam do masy nie dodawalam oleju.nie mam teraz swojego przepisu i chcem zrobic jutro według Twojego.na ur babci.zastanawiam sie jak mi wyjdzie ? Lubie piec i gotowac...wiec zaryzykuje.wszystko mam juz kupione.:) pozdrawiam serdecznie.edyta.
OdpowiedzUsuńi jak wyszło ? pozdrowienia dla Babci :)
UsuńDziekuje za pozdrowienie babci ;) Sernik wyszedl rewelacyjnie! Moze uda mi sie przeslac foto?
UsuńAaa i ja udekoruje cukrem pudrem i physalis...edyta :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńHahaa chyba jednak mi sie nie uda dodac foto ? :( pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za ten przepis...;) edyta
OdpowiedzUsuńnaprawdę pyszny jadłam go dzisiaj
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie;) w domu mam make ziemniaczana ale w skladzie jest 100%skrobia ziemniaczana. Rozumiem, ze moge dodac do ciasta?;)
OdpowiedzUsuń