torcik jogurtowy ala sernik |
Jak się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :)
Przy okazji pozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;)
Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty, tłusty i mało wodnisty. No i truskawki....co prawda jeszcze nie polskie, bo hiszpańskie, nie wiem czy w ogóle widziały Słońce? Ale były wyjątkowo pyszne. Może udzieliła mi się tylko wyobraźnia z tęsknoty za tymi czerwonymi truflami? Może...grunt to pozytywne myślenie ;)
P.S. Goździki to moje ulubione kwiaty :)
Składniki na krem:
1 l dobrej jakości jogurtu greckiego
5 jajek
1/2 szklanki oleju
3 op. budyniu śmietankowego albo 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
300 g pokruszonych herbatników
150 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
1/3 szklanki cukieru pudru
1 op. truskawek
Spód: Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę z herbatników równomiernie wykładamy na spód natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy na 30 min do lodówki.
Krem: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy do nich cukier. Żółtka miksujemy z budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników.
Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i truskawkami
torcik jogurtowy ala sernik |
wygląda pysznie, muszę spróbować zrobić taki sernik, ciekawie mnie jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńjest bardzo delikatny :)
UsuńWygląda fantastycznie:)ja kiedyś robiłam,ale niestety nie wyszedł tak,jak powinien.Ale przyznaję,był bardzo delikatny:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGdybym nie wiedziała, to nigdy w życiu nie uwierzyłabym, że w tym "serniczku" nie ma sera :)
OdpowiedzUsuńpolecam, wszyscy się nabierają. jest bardzo delikatny i bardziej fit ;)
Usuńbardzo zachęcająco wygląda, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
Usuńpiekłam podobny z borówkami, bardzo nam smakował:) pyszny i delikatny!
OdpowiedzUsuńmniam borówki....:)
Usuńwłaśnie rozmyślałam nad dodaniem borówek... dodałaś je do masy czy na górę? ; ) jesli do masy to nie opadną na dno?
Usuńhej, ja sernik tylko udekorowałam połówkami truskawek. ale widziałm, jak inne dziewczyny robią serniki jagodowe. Mają piękne kolory. Spróbuj dodać do środka :)
UsuńMmm, wygląda bosko :) No i te truskawki - pyszności :)
OdpowiedzUsuńtruskawki nawet mi smakowały jak na tę porę roku :)
UsuńTo ciekawe, sernik bez sera :) Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam, jest bardzo delikatny
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńwczoraj robiłam pycha wszyscy sie zajadali
OdpowiedzUsuńcieszy mnie to bardzo
UsuńUwielbiam serniki! Ten wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń;*
UsuńHej Dziewczyny! Może głupie pytanie, ale cukier puder i truskawki dajemy chyba po upieczeniu...? Bo z przepisu wynika, że posypujemy cukrem i układamy owoce a dopiero potem do piekarnika... Z góry dzięki za odpowiedź :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńaaaaaa! faktycznie, słuszna uwaga! mam problem z tekstem jak zmieniam czcionkę bo wtedy przemieszcza mi się tekst. przepraszam już poprawiłam. najważniejsze to żeby ślepo nie czytać przepisów a jednak obserwować to co się dzieje w garnku :*
Usuńjest przepyszny :))) często go piekę ...pozdrowionka :) a tak na marginesie -jesteśmy ziomalkami :)))
OdpowiedzUsuńo jak miło, gdzie mieszkasz???? :)
UsuńJa też z opolskiego! :)
Usuńnigdy bym nie powiedziała, że jest to sernik bez sera; muszę spróbować takiej wersji:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda jak tradycyjny a w smaku delikatniejszy i bardziej light ;)
UsuńWitam :) ja tez taki robilam tylko na ciescie kruchym i tam do masy nie dodawalam oleju.nie mam teraz swojego przepisu i chcem zrobic jutro według Twojego.na ur babci.zastanawiam sie jak mi wyjdzie ? Lubie piec i gotowac...wiec zaryzykuje.wszystko mam juz kupione.:) pozdrawiam serdecznie.edyta.
OdpowiedzUsuńi jak wyszło ? pozdrowienia dla Babci :)
UsuńDziekuje za pozdrowienie babci ;) Sernik wyszedl rewelacyjnie! Moze uda mi sie przeslac foto?
UsuńAaa i ja udekoruje cukrem pudrem i physalis...edyta :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńHahaa chyba jednak mi sie nie uda dodac foto ? :( pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za ten przepis...;) edyta
OdpowiedzUsuńnaprawdę pyszny jadłam go dzisiaj
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie;) w domu mam make ziemniaczana ale w skladzie jest 100%skrobia ziemniaczana. Rozumiem, ze moge dodac do ciasta?;)
OdpowiedzUsuń