Jak już wspomniałam na swoim fanpagu: ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba zasługa mojej mamy, która chodząc ze mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P
Składniki:
0,5 kg śledzie "matyjasy"
3 cebule
30 dag pieczarek
1 słoiczek przecieru pomidorowego
olej do smażenia
1 łyżeczka mielonej papryki
cukier
sól i pieprz
1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone)
Śledzie moczymy z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki
(ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.
(ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami.
Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki "przegryzły".
śledzie z pieczarkami i cebulką w pomidorach |
ale pocisnełas z tymi sledziami :) mniam:)
OdpowiedzUsuńpociskam ile się da! ;) a słoiczek ze śledziami już znika ... :(
UsuńCzy można te śledziki zapasteryzować?
Usuńwszystko można, ale max do 2 tyg polecam wtedy zjeść
UsuńA ja wręcz przeciwnie-nie jestem amatorką śledzi,ale to nie znaczy,że od czasu do czasu po nie nie sięgam-przepis wygląda smacznie więc może w takiej wersji je spróbuję:)
OdpowiedzUsuńw tym przepisie śledzie są mało wyczuwalne. więc polecam :)
Usuńten przepis jest cudowny - ależ mi ślinka pociekła na samą myśl - muszę zrobić ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
dzięki i już zaglądam do Ciebie :)
Usuńpycha:) moja mama robi podobne tylko dodaje jeszcze paprykę marynowaną:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z tą papryką, następnym razem także dodam, może nie marynowaną ale świeżą na pewno! :)
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :D
Usuńśledzika to ja mogę zawsze, wszedzie i w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńŚledzie u mnie w domu zawsze schodzą, takie z pieczarkami na pewno też by się świetnie u nas przyjęły :)
OdpowiedzUsuńmam taką nadzieję :D
UsuńPrzepis świetny, zapisuję recepturkę :)
OdpowiedzUsuńmiło mi :D
Usuńprzepisik zapisuję ,wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis... A jaki smaczny ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany 😀. Papryka mielona ostra czy słodka?
OdpowiedzUsuńwedle uznania. jeśli lubisz na ostro to ostra :)
UsuńIle cukru i czy ocet do sosu
OdpowiedzUsuńJest super
OdpowiedzUsuń