Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 3 lipca 2013

Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym


Jak już wspomniałam na swoim fanpagu: ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba zasługa mojej mamy, która chodząc ze mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P

Składniki:
0,5 kg śledzie "matyjasy"

3 cebule
30 dag pieczarek
1 słoiczek przecieru pomidorowego
olej do smażenia
1 łyżeczka mielonej papryki
cukier
sól i pieprz
1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone)


Śledzie moczymy z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki
(ok. 2 cm) 
Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. 
Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki  "przegryzły".
śledzie z pieczarkami i cebulką w pomidorach 

23 komentarze:

  1. ale pocisnełas z tymi sledziami :) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pociskam ile się da! ;) a słoiczek ze śledziami już znika ... :(

      Usuń
    2. Czy można te śledziki zapasteryzować?

      Usuń
    3. wszystko można, ale max do 2 tyg polecam wtedy zjeść

      Usuń
  2. A ja wręcz przeciwnie-nie jestem amatorką śledzi,ale to nie znaczy,że od czasu do czasu po nie nie sięgam-przepis wygląda smacznie więc może w takiej wersji je spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym przepisie śledzie są mało wyczuwalne. więc polecam :)

      Usuń
  3. ten przepis jest cudowny - ależ mi ślinka pociekła na samą myśl - muszę zrobić ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha:) moja mama robi podobne tylko dodaje jeszcze paprykę marynowaną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny pomysł z tą papryką, następnym razem także dodam, może nie marynowaną ale świeżą na pewno! :)

      Usuń
  5. śledzika to ja mogę zawsze, wszedzie i w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śledzie u mnie w domu zawsze schodzą, takie z pieczarkami na pewno też by się świetnie u nas przyjęły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis świetny, zapisuję recepturkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepisik zapisuję ,wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy4/06/2018

    Super przepis... A jaki smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy11/16/2019

    Przepis zapisany 😀. Papryka mielona ostra czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile cukru i czy ocet do sosu

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy12/22/2019

    Jest super

    OdpowiedzUsuń