Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy TV :D
składniki:
5 średnich jabłek (u mnie antonówki)
5 dag rodzynek np. Helio
5 dag posiekanych orzechów włoskich np. Halio
2 łyżki mielonego cynamonu
3/4 szklanki cukru
2 szklanki przesianej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2-3 łyżki kakao
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
odrobina margaryny i bułki tartej do wysmarowania formy
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki masła
2 łyżki wiórków kokosowych
Ciasto:Jabłka kroimy w drobną kostkę i zasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki. Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki. Polewamy nią wystudzone ciasto, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)
To ciasto ma wszystko co lubię;-)
OdpowiedzUsuńmnie brakuje jedynie rumu ;)
UsuńUwielbiam wiewiórkę! :)
OdpowiedzUsuńa ja ją dopiero teraz odkryłam ! :)
UsuńJa bym schrupała jak ta wiewiórka rasowa :P
OdpowiedzUsuńno właśnie, Ty sama jesteś jak wiewiórka w tych włosach ;)
Usuńznam wiewiórke i czasami robię ,jast szybka do zrobienia i smaczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładna nazwa ciasta. Samo ciacho też wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam wiewiórki.... chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńA mozna dodac rum? Wplynir to na jakosc wypieku?
OdpowiedzUsuńjasne. można dodać poncz z rumem :)
UsuńA ile tej mąki?
OdpowiedzUsuń2 szklanki
UsuńDziękuję bardzo; ) bo w przepisie brakowało.
Usuńprzepraszam za błąd. cyferka musiała się ukryć podczas edytowania :)
UsuńCiasto petarda, dalam dodatkowo 1 jajko i ciut wiecej cukru
OdpowiedzUsuń