Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :)
Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)
2 jajka + 1 białko
1 młoda cukinia
słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
suszony majeranek
suszony tymianek
sól, pieprz
ok. 3 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy noża i łyżeczki wydrążamy miąższ. (Miąższ cukinii możemy wykorzystać do omletu). Następnie mieszankę warzywną mieszamy z białkiem i nadziewamy nimi cukinię. Do formy wykładamy połowę mięsa, układamy na nim na nim cukinię a później przykrywamy pozostałym mięsem, tak by szczelnie "otulić" cukinię. Na wierzch układamy plasterki boczku. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C. Zajadamy się mięskiem na gorąco jak i na zimno :)
klops z cukinią w środku |
wygląda super!!! wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
Usuńświetnie wygląda:) bardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńna święta na wszystkich zrobi wrażenie, polecam.
Usuńooo wygląda znajomo
OdpowiedzUsuńhehe no fakt :) u Ciebie z papryką :)
UsuńAle sie napracowalas!Ale efekt oszalamiajacy!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) Klops jak matrioszka :)
OdpowiedzUsuńhehe, a to czemu? :)
UsuńBardzo efektowny ten klops:)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;*
UsuńO jacie!!!! Super!!! zrobię na pewno Pozwolisz skorzystać z przepisu?
OdpowiedzUsuńbedzie mi bardzo milo :)
Usuńtrafiłam dziś na Pani bloga niechcący bo szukałam przepisu na bogracz, a tu proszę takie cudo :) uwielbiam takie dania a tego klopsa zrobię jutro wieczorem :) aż ślinka leci :) A Pani bloga to sobie zapiszę w ulubionych. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńżadna ja pani, małgosia jestem :) takie komentarze ogromnie mnie cieszą. dziękuję i mam nadzieję, że będzie Ci u mnie smacznie na długo :)
Usuńwygląda pięknie. Chciałabym zrobić na święta i mam pytanko, czy można to zamrozić przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuńpodjęłabym takie ryzyko, ponieważ i mięso i warzywa można mrozić. :)
Usuń