Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

środa, 3 kwietnia 2013

Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili


Jak wiadomo Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui  we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) W związku z aktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) 

Składniki na pesto:
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 
  • 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano  
  • garść rzeżuchy 
  • sól do smaku

Dodatkowo:
ulubiony makaron
parę plasterków suszonych pomidorów
mała cukinia

Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać.  Można doprawić solą i pieprzem.
ucieramy składniki w moździerzu
gotowe pesto
makaron z pesto
Pesto podajemy z ulubionym makaronem, u mnie świeży makaron (nie suszony) dodatkiem chili. Do niego dodałam pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz podsmażoną wcześniej cukinię pokrojona w plasterki. 

5 komentarzy:

  1. Muszę się przyznać, ze nie robiłam nigdy jeszcze pesto:( Ale czas chyba to zmienić, bo wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może będzie niebawem ku temu okazja by zrobić pesto? :)

      Usuń
    2. Okazję trzeba sobie stwarzać, a nie czekać na nie, więc na weekend robię pesto ;D

      Usuń
  2. Pomysłowe pesto! A przygotowane w moździerzu, tradycyjnie, przez ucieranie - mhm... to musiało smakować wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń