Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 21 grudnia 2012

Gołąbki z dzikim ryżem i chili

 
Znudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :)
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowego
1 woreczek ryżu białego
2 woreczki ryżu dzikiego
2 litry warzywnego bulionu
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
kapusta włoska
pasta pomidorowa w kartoniku
1 papryczka chili

1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka mąki 
olej do smażenia 
suszona bazylia i oregano

Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 10 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować.

Na liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Na sam koniec gotowania wlewamy pastę pomidorową. A papryczki chili  drobno kroimy (usuwamy pestki) i podsmażamy na oleju. Następnie wrzucamy do garnka z gołąbkami. Na sam koniec przygotowujemy zaklepkę z mąki i wody i wlewamy do somu, ciągle mieszając. Gotujemy tak jeszcze około 10 minut.
gołąbki układamy w garnku wyłożonymi kapustą

gołąbki z dzikim ryżem i chili

1 komentarz:

  1. o mamo ale boski przepis:)
    i jak wspaniale podane te gołąbeczki:)

    OdpowiedzUsuń