Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 30 marca 2014

Pomarańczowy deser z mascarpone i chałwą


Przedwiośnie to taki okres, kiedy nie mamy jeszcze sezonowych owoców a w sercu i w trzewiach czujemy potrzebę letnich klimatów...Dziś przejściowy deser, ponieważ jest ze składników dostępnych przez cały rok. Ale już niebawem, czeka na nas eksplozja kolorów i smaków! Ok, muszę opanować swoje fantazje i skupić się na spisie składników dla Was... ;) Dekoracją jest zeszłoroczna mięta "afrykańska", która nie zwiędła z powodu braku zimy 

Składniki:
250 g serca mascarpone
1 pomarańcza
100 g chałwy (np. waniliowej albo sezamowej)
250 g śmietanki 30 %
opcjonalnie cukier puder wg uznania
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
kilka listków mięty do dekoracji


Ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy.  Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami pomarańczy.  Przed podaniem chłodzimy min. 30 min w lodówce. 


3 komentarze:

  1. Super szybki i pyszny deser! Wczoraj robiłam i jest na prawdę pyszny! Wszystko co uwielbiam serek, pomarańcze, chałwa :) to jest to, dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest mi bardzo miło, że wypróbowałaś i ci smakował. dziękuję za podzielenie się komentarzem

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie :)

    www.anamarisworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń