Witam w kulinarnej podróży po mojej kuchni i zapraszam do stołu ! :)
Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.
wtorek, 17 kwietnia 2012
Warstwowa sałatka warzywna
Składniki:
puszka groszku konserwowego
2 małe selery
duży słoik majonezu
mały jogurt
kilka liści czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
5 średnich ogórków konserwowych
6 jajek
1 duży por (zielona część)
2 średnie jabłka
20 dag żółtego sera
szczypiorek
pieprz
Seler i jajka gotujemy i następnie kroimy w drobną kostkę. Por kroimy drobno i posypujemy solą żeby zmiękł. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Ser ścieramy na tarce. Żółtka od jajek także ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno kroimy. Ogórki konserwowe kroimy drobno w kostkę i odsączamy z wody. Czosnek niedźwiedzi drobno kroimy.
Wszystkie składniki warstwowo układamy w salaterce. Kolejno:
groszek, seler, polewamy majonezem z jogurtem, czosnek niedźwiedzi, potem dodajemy ogórki, białka od jajek, por, polewamy majonezem z jogurtem, pieprzymy, jabłka, ser, żółtka i na koniec szczypiorek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam sałatki warstwowe właśnie za to, że pięknie prezentują się na stole. Twoja wygląda również przepysznie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńoryginalnie przepis wyglądał tak, że wszystkie składniki były wymeiszane z majonezem. ja postanowiłam wykorzystać fajne naczynie :) jedyny bład zrobiłam, że dodałam za duzo majonezu przy brzegu miski, majonez sie rozlał i nie widać wszystkich warstw.
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie i smacznie,ale nie moge przekonac sie do warstwowych salatek,dlatego chetnie bym ja wymieszala:)Ale skladniki ,az sie prosza,zeby ja kiedys zrobic:)
OdpowiedzUsuńja też zaraz po nałożeniu an talerz od razu mieszam składniki :)
UsuńZrobilam ta salatke i wszystkim smakowala a towarzystwo zaliczam do wybrednych :-)
OdpowiedzUsuń