Nie jest to oryginalne risotto, lecz mój pomysł  na danie z ryżem
Składniki:
Składniki:
2 woreczki białego ryżu
1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu
2 pęta kiełbasy
20 dag boczku surowego
Pół cukinii wielkości ogórka
Por
Średnia cebula
Puszka zielonego groszku
Szczypior lub natka pietruszki
Sól pieprz
Olej do smażenia
Gotujemy
 ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę. 
Usmażone mięsa odstawiamy na bok. Następnie podsmażamy pokrojoną w 
kostkę cukinię i pokrojoną w paseczki por, cebulę, zalewamy je odrobiną 
wody, solimy i prażymy aż woda wyparuje. Ryż z mięsami i z cukinią oraz 
porem mieszamy, a na sam koniec dodajemy groszek z puszki. Do dekoracji 
możemy dodać szczypiorek albo natkę pietruszki. Aby uzyskać ładną formę 
ryżu na talerzu, jako foremkę używamy małą salaterkę. 
ozdoby na talerzu:
- muchomor został zrobiony z pomidora i jajka ugotowanego na twardo, a kropeczki grzybka z majonezu
- rzodkiewka została poprzecinana w kratkę a następnie uwypuklona na zewnątrz. 
|  | 
| Risotto | 
 
 
pysznie wyglada, przeslicznie podane. Zjadlabym z ogromna przyjemnoscią.
OdpowiedzUsuńFakt pysznie wyglada ale to nie jest risotto. Risotto robI sie w odpowiedni sposob z odpowiedniego ryzu. Ro jedynie moze byc ryz z boczkiem, groszkiem, porem i cukinia!
OdpowiedzUsuńwitam,
Usuńjak krytyka to tylko od anonimowych użytkowników, no cóż :)
w nazwie przepisu wzięłam słowo "risotto" w cudzysłów. a cudzysłów może oznaczać: nazwę własną, albo nazwę potoczną. dopisałam też tekst: " Nie jest to oryginalne risotto, lecz mój pomysł na danie z ryżem"
czy teraz może tak być?
pozdrawiam :)