Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 30 lipca 2012

Tagliatelle z kurkami w sosie serowym aromatyzowane tymiankiem

Sezon na kurki rozpoczynam u siebie od dziś :) pierwsza moja propozycja to kurki duszone w serkach topionych.

Składniki na 2 porcje:
kurki - u mnie 2 duże garści
tagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy
2 serki topione o smaku śmietankowym
1 mała cebula
plaster masła
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki rosołu
50 ml wina białego, wytrawnego
świeży tymianek
świeżo mielony pieprz


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki). Na maśle musimy najpierw zeszklić cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki), wlewamy wino i bulion, i czekamy aż się zredukuje.(Wszystko smażymy około  7-10 minut). Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem.

Kurki duszone w sosie z serków topionych


2 komentarze:

  1. Tego jeszcze nie jadle - ale skoro zupa z serków topionych jest przepyszna to kurki musza być odlotowe :) już czuje ten smak w ustach ummmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię połączenie grzybów z tymiankiem, świetnie do siebie pasują :)

    OdpowiedzUsuń