Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Paszteciki z pleśniowym serem i szynką prosciutto

Propozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :) 

Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
kilka plasterków szynki prosciutto / parmeńskiej
1 ser pleśniowy
parę plasterków suszonych pomidorów

ciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów i szynki. Cztery końce rogów ciasta zwijamy do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Idealnie smakują z barszczykiem. 

paszteciki z ciasta francuskiego

4 komentarze: